Primaria Capitalei vrea sa acorde un nou stimulent financiar, de 1.000 lei/luna, pentru copiii cu handicap. Proiectul va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti saptamana viitoare. CGMB a aprobat recent, la propunerea primarului Gabriela Firea, acordarea a doua stimulente: 1.500 lei la casatorie si 2.500 de lei la nastere.

Gabriela FireaFoto: Hotnews

Daca proiectul se va adopta, actele necesare pentru obtinerea ajutorului sunt:

- o cerere tip de solicitare a acestui drept;

- certificat de nastere copil, copie si original (pentru copiii pana in 14 ani);

- actul de identitate al reprezentantului legal, copie si original;

- actul de identitate al celuilalt parinte, copie si original. Daca acesta este decedat copie de pe certificatul de deces, iar daca este divortat copie dupa de pe hotararea de divort definitiva si irevocabila;

- certificat casatorie sau hotarare divort - parinti ( copie);

- buletinul de identitate al copilului, copie si original (pentru copiii peste 14 ani);

- certificatul de incadrare in grad de handicap, copie si original,

- extras de cont pentru persoanele care solicita plata prin transfer bancar;

- decizie tutore si act de identitate tutore (copie si original) - unde e cazul;

- hotarare plasament si act identitate asistent maternal (copie si original) - unde e cazul;

- dosar cu sina.

Conditii de acordare, potrivit proiectului de hotarare:

- Se acorda pentru copiii in varsta de pana la 18 ani;

- Cel putin un parinte are domiciliul stabil pe raza municipiului Bucuresti;

- S-a depus dosar cu toate actele doveditoare mentionate anterior,

- La depunerea dosarului, beneficiarul este obligat sa prezinte actul de identitate si certificatul de nastere al copilului, ambele in original.

- Se acorda sub rezerva achitarii de catre beneficiar a obligatiilor de plata fata de bugetul local. (D.G.A.S.M.B. va consulta si prelucra informatiile, inclusiv datele cu caracter personal, inregistrate pe numele solicitantului, in evidentele Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala)

- Stimulentul se acorda doar prin virament bancar.

Nu beneficiaza de prevederile prezentei metodologii persoanele care:

a) nu se incadreaza in criteriile de eligibilitate stabilite de prezenta Metodologie;

b) au depus un dosar incomplet sau actele care fac obiectul dosarului nu sunt valabile;

"Statul, prin autoritatile administratiei publice locale, isi asuma responsabilitatea de realizare a masurilor si actiunilor prevazute in actele normative privind beneficiile de asistenta sociala si serviciile sociale, masuri ce vizeaza dezvoltarea propriilor capacitati de integrare sociala si implicarea activa in solutionarea situatiilor de dificultate prin crearea de oportunitati egale si, in subsidiar, prin acordarea de beneficii de asistenta sociala si servicii sociale adecvate. Conform datelor statistice furnizate de catre Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Dizabilitati, in trimestrul I al anului 2017 erau inregistrati un numar total de copii cu handicap de 4666, din care: 3229 copii cu handicap grav, 914 copii cu handicap accentuat, 486 copii cu handicap mediu si 37 copii cu handicap usor. Data fiind aceasta situatie, parintii trebuie sprijiniti de catre stat in ingrijirea, cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului cu handicap, in cadrul familiei. Ajutorul va consta in acordarea unui stimulent financiar in cuantum de 1000 lei/lunar, in conditiile in care cel putin un parinte al copilului cu handicap figureaza cu domiciliul pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Bucuresti", se arata in expunerea de motive a proiectului.