Proiectul imobiliar care presupune construirea unui bloc de 22 metri inaltime pe terenul pe care se afla restaurantul Cina, chiar langa Ateneul Roman, in Piata Revolutiei, este unul dintre cele mai controversate proiecte de urbanism ce asteapta aprobare de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Primaria Capitalei a avizat constructia inca din 2013, insa in urma protestelor venite din partea societatii civile si a scandalului care escaladat in presa, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a evitat sa ia o decizie in acest sens. Hotnews.ro impreuna cu Esri Romania au realizat o simulare 3D cat mai realista a zonei inainte si dupa construirea blocului de 22 metri pentru ca cei interesati sa poata vedea in detaliu cum va schimba aspectul pietei noua cladire si cum este afectat vizual Ateneul. Simularea arata si cum va cadea umbra pe cladirile vecine la diferite ore si cum se vede noua constructie din diverse puncte din zona.

Foto:

In 2013, Primaria Capitalei, a avizat Planul Urbanistic de Detaliu str. Rosetti 1-3 care propune construirea un bloc de 22 metri naltime pe terenul pe pe care se afla restaurantul Cina, chiar langa Ateneul Roman. Acum terenul este spatiu verde, pentru ridicarea cladirii urmand sa fie defrisati 15-20 de copaci, potrivit Asociatiei Salvati Bucurestiul. Imobilul nou construit ar fi mult mai inalt decat restaurantul Cina, monument istoric, si cu doua etaje mai inalt decat Ateneul Roman (la cornisa acestuia), mai sustin reprezentantii ONG-ului. Societatea civila este de parrere ca o astfel de constructie nu are ce cauta langa Ateneul Roman.

Parcela pe care ar urma sa se construiasca proiectul are circa 3000 mp, iar proprietar este firma Bucuresti Turism, investitorul de la fostul Hotel Bucuresti (Radisson Blu).

PUD-ul a fost supus de mai multe ori aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti, insa pana in prezent nu a fost aprobat, din cauza presiunii publice si a scandalului pe care proiectul l-a generat.

Citeste aici mai mult.

Desi exista tehnologia necesara pentru a face simulari 3D, georeferentiate, macar pentru proiectele foarte importante din centrul Capitalei, municipalitatea nu cere acest lucru. Proiectantii si dezvoltatorii la randul lor nu fac astfel de simulari, deoarece inseamna costuri suplimentare. In alte tari europene, atunci cand proprietarul unui teren cere voie municipalitatii sa construiasca ceva in plus fata de regulamentul de urbanism al zonei, asa cum se intampla in cazul acestui proiect, municipalitatea isi impune mai multe conditii, iar dezbaterea pe proiect este reala, vecinilor si cetatenilor interesati prezentandu-li-se simulari foto si video din care chiar pot intelege ceva.Utilizarea tehnologiei moderne 3D ajuta la luarea unor decizii mai bune de care sa beneficieze comunitatea pentru zeci de ani de acum inainte. Utilizarea platformelor moderne, intuitive, ce permit crearea unui context realist 3D pentru a analizea modul in care va cadea umbra la diferite momente ale zilei pe cladirile vecine, caldura pe care o va emana noua constructie, design-ul propus comparativ cu cel al cladirilor din zona, sunt tipuri de analize ce ar fi necesar a fi realizate in cazul unor astfel de proiecte.

In Bucuresti, atunci cand se aproba un astfel de proiect, municipalitatea cere doar un plan de situatie din care un om obisnuit nu intelege mare lucru, iar eventualele simulari foto se refera de cele mai multe ori doar la volumul cladirii pentru care se cere aprobare, fiind scos din context.

Astfel, cetatenii interesati si vecinii pot vedea clar si pe intelesul lor care va fi impactul vizual al noii cladiri asupra zonei si daca vor avea sau nu lumina in case, astfel incat sa participe informati la dezbaterea publica pe aceasta tema.

Informatii tehnice

Plecand de la seturi de date vectoriale (strazi, amprente cladiri, vegetatie) si imagini satelitare disponibile, s-a creat scena 3D utilizand ArcGIS Pro si City Engine. Pentru a realiza modelele 3D cat mai realiste a strazilor, adaptate la realitatea din zona (2 benzi, marcaje albe, trotuare de ambele sensuri, autovehicule), a cladirilor si arborilor (inaltimi conforme cu realiatea, arhitectura, formele si culorile aproximate conform realitatii, coronamentul si pozitia arborilor) au fost definite si utilizate regulile procedurale in City Engine. Noua constructie a fost realizata pornind de la zero pe baza informatiilor descriptive disponibile precum si a pozelor din proiect.

Dupa realizarea modelului 3D, s-au creat analizele de vizibilitate si de umbrire in zona in aplicatia ArcGIS Pro, analize ce permit o analiza a impactului noii constructii asupra cladirilor,vegetatiei si zonei.

Analiza de vizibilitate s-a realizat pe un raza de 150 m, iar cea de umbrire in intervalul 9AM-4PM, din ora in ora, pentru data de 15 Decembrie 2015.

Aplicatia dispune de functionalitati de navigare la diferite puncte de interes prestabilite, de a naviga liber, de a activa sau dezactiva layerele ce reprezinta analizele din zona sau de a realiza o comparatie intre starea initiala si cea finala (Inainte de constructie / Dupa constructie) a proiectului.

Pentru realizarea proiectului au fost necesare 2 zile. Prima zi a constat in realizarea datelor 2D si realizarea scenei 3D, iar cea de-a doua in realizarea analizelor 3D si partajarea scenei in web.

Nota: Harta poate fi vizualizata cu Windows XP doar cu Google Chrome si doar pe sistemele care suporta tehnologia WebGL.

Mod de utilizare a aplicatiei 3D

1.Click pe butonul “Play”

din partea stanga-jos pentru o navigare automata in scena in anumite zone de interes;

2.Primul bookmark ofera o alta vedere asupra zonei in care este propusa constructia

- Se activeaza comparatia pentru a putea observa zona din prezent si zona viitoarei constructii

3.Al doilea bookmark ofera o vizualizare asupra analizei de vizibilitate.

- Ca si observator, se propune prin absurd prezenta unei persoane de pana la 2 metri inaltime, pe acoperisul noii constructii. Ceea ce apare cu galben reprezinta ceea ce acesta poate observa, in jur, de la acea inaltime

4.Ultimul bookmark duce catre modul de vizualizare a analizei de umbre

- Umbrele pot fi vizualizare separat prin activarea layer-elor sau prin comparatie ( Ex: se compara modul de influenta a cladirii prin umbrele create la 9 AM si la 15 PM)

Acesta este scenariul predefinit pentru modul de utilizare a scenei 3D. Utilizatorul poate naviga liber in scena in functie de zonele dorite utlizand butoanele de navigare din partea stanga jos(Rotire in scena, Zoom In, Zoom Out, Modificare altitudine).