Primaria Capitalei va incepe lucrarile la largirea strazii Fabrica de Glucoza cand Consiliul General va aproba culoarul de exproprieri, a declarat primarul Sorin Oprescu intr-un interviu acordat HotNews.ro. Edilul spune ca municipalitatea nu are nici o vina ca Ministerul Transporturilor nu face bucata din autostrada A3 dintre Centura Capitalei si Bucuresti. Ioan Rus, Ministrul Transporturilor, a declarat saptamana trecuta ca ministerul sta cu aceasta lucrare dupa Primaria Capitalei, deoarece inca nu s-au hotarat pe unde sa intre autostrada in Bucuresti.

Sorin Oprescu (foto arhiva)Foto: AGERPRES

"Incep lucrarea exact in momentul cand aproba noul culoar de exproprieri, care prevede mai putini bani pentru exproprieri decat erau inainte, ca n-aveam de unde sa scot 100 si ceva de milioane de euro, inseamna ca trebuie sa fii nebun", a declarat Oprescu.

Proiectul prin care se stabileste culoarul de exproprieri a fost anul trecut pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti de zeci de ori, insa nu a fost aprobat.

In 2010, Consiliul General a aprobat prima hotarare privind culoarul de exproprieri si despagurile - 163 milioane lei, insa legea s-a modificat si aceasta hotarare trebuia reaprobata in 2014.

Primaria a redus aceasta suma de la 163 milioane lei la 60 milioane lei, insa proiectul nu a mai fost aprobat din cauza scandalului dintre partidele politice din CGMB.

Primarul Sorin Oprescu spune ca in zona, la pachet cu largirea str. Fabrica de Glucoza, mai trebuie largita si str. Dimitrie Pompeiu si trebuie facute si alte lucrari.

"De exemplu, partea dinspre Gherghitei este facuta, acolo nu ramane decat un mic sens giratoriu, spun mic fata de alte sensuri giratorii care sunt mult mai mari. In acest moment, daca autostrada ar fi gata la intrarea in Bucuresti se deschide in trei dinti de pieptene: Dimitrie Pompeiu, Fabrica de Glucoza si Sos. Pipera. Pipera am facut-o si acolo sunt gata, cu podul care traverseaza si care functioneaza in acest moment peste Barbu Vacarescu. Ramane acum Dimitrie Pompeiu ca sa putem, Dumnezeu stie cum vom face acolo cu tramvaiul, ca probabil tramvaiul ar trebui sa fie la stanga, la dreapta ca restul pamanturilor sunt date pe Legea 18 de-acum 14 ani de zile, iar la Fabrica de Glucoza este clar, este pasaj suprateran care se va deschide in Strada Floreasca", a spus Oprescu.

In ceea ce priveste acuzatiile ministrului Ioan Rus, Oprescu spune ca Primaria Capitalei nu are nicio vina.

"PUZ-ul care stabileste pe unde intra in Bucuresti Autostrada A3 e aprobat de patru ani, de trei ani de zile, mai are putin si expira daca nu incepeau. Doi ani de zile ne-am rugat de cei de la Ministerul Transporturilor, de fostii ministri, sa stabileasca Dumnezeului unde intra autostrada. Ne-am pregatit cu treaba asta, s-a facut licitatia, dupa care am inceput discutiile avand in vedere ca nu aveam bani de exproprieri, nu puteam sa expropriez trei mii de metri patrati, cand eu aveam nevoie de cateva sute de metri patrati la intrarea unde va intra autostrada si o va continua autostrada spre interiorul Bucurestiului, pe Fabrica de Glucoza, odata cu Fabrica de Glucoza era prevazut si Dimitrie Pompeiu. Primaria si-a aprobat PUZ-ul, si-a aprobat spatiul de expropriere, culoarul de expropriere, insa a aparut necesitatea restrangerii acestei exproprieri pentru ca nu avem cum sa dam atatia bani. Eu sunt mai constient de oricare, ca acolo am in fiecare zi opt mii, opt mii si ceva de oameni care lucreaza", a spus Oprescu.

Acestea nu sunt singurele declaratii contradictorii referitor la cauzele pentru care autostrada A3 inca nu a intrat in Bucuresti.

La sfarsitul anului trecut, intr-un interviu acordat HotNews.ro, Ion Dedu, seful directiei de Infrastructura din Primaria Capitalei a declarat ca CNADNR ar fi reziliat contractul cu constructorul pentru portiunea de autostrada intre Centura si intrarea in Bucuresti.

"Norocul nostru, intre ghilimele, a fost ca CNADNR a reziliat contractul cu constructorul pentru tronsonul pana la intrare in Bucuresti si acum trebuie sa realizeze o noua procedura de licitatie", a spus Ion Dedu.

Potrivit CNADNR, pana in prezent s-au realizat 5% din segmentul de autostradă A3 cuprins între km 0+000 şi km 3+325 şi 98,5 % din sectorul de autostradă cuprins între km 3+325 şi km 6+500.

Termenul de finalizare contractual este aprilie 2015, insa in acest moment acest termen este imposibil de respectat. "Beneficiarul, Antreprenorul şi Consultantul caută soluţia optimă pentru finalizarea sectorului de autostradă cuprins între km 0+000 şi km 3+325, ţinând cont de modificările aduse Proiectului Tehnic iniţial, din cauza interferenţei autostrăzii cu zona metropolitană a municipiului Bucureşti", au raspuns reprezentantii CNADNR la solicitarea HotNews.ro, evitand sa dea un termen clar pentru finalizarea lucrarilor.