Judecatoria sectorului 4 a decis suspendarea defrisarilor care se desfasoara in Parcul Tineretului, pe cele circa 2 ha detinute de Marioara Micsunescu. Procesul a fost intentat de Ecocivica, Asociatia Salvati Bucurestiul si locatarii din zona.Cetatenii au cerut si oprirea lucrarilor de construire, insa instanta a respins aceasta cerere. Din pacate, sentinta Judecatoriei vine dupa ce proprtietarii terenului aproape au terminat de defrisat cele doua hectare si au si inceput lucrarile de construire pentru un cartier de vile cu subsol, parter, doua etaje si mansarda. Reamintim ca potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei, defrisarile ar fi avut loc ilegal, fara avizul autoritatii.

Defrisare Tineretului 31 iulie 2014 - 8Foto: Hotnews

Lucrarile de defrisare pe cele doua hectare din Parcul Tineretului - str. Pridvorului 28 - au inceput in luna mai si de atunci continua sub ochii ingaduitori ai autoritatilor, desi nu exista aviz de defrisare de la Primaria Capitalei. Actiunea a culminat la sfarsitul lunii iulie cand - potrivit reprezentantilor societatii civile - au fost pusi la pamant peste 200 de arbori. Proprietarii terenului au fost amendati doar cu 5.000 de lei pentru taierea arborilor.

Dupa ce au inceput defrisarile, cetatenii care locuiesc vizavi de parc, Asociatia Salvati Bucurestiul si Ecocivica au cerut instantei prin ordonanta presedentiala oprirea lucrarilor de defrisare si de construire. Procesul era programat sa se judece pe 6 august, insa el a tot fost amanat din diverse motive, iar sentinta a fost publicata pe 29 august. In paralel, cele trei parti au cerut in alt dosar readucerea spatiului verde la starea initiala.

Cetatenii care locuiesc vizavi de parc sunt suparati ca instanta nu le-a recunoscut calitatea procesuala si nu a suspendat si lucrarile de construire.

"Instanta dispune oprirea defrisarilor (deja facute deja in proportie mare) si constructia NU! Judecatoria nu a recunoscut calitatea procesuala a asotiatiei de proprietari desi in alte procese, in 2010 si 2014, Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel ne-a recunoscut aceasta calitate. Daca instanta dadea la primul termen - pe 22 iulie a.c., solutia de interdictie a defrisarilor si chiar a opririi constructiilor, nu mai defrisau masiv pe 31 iulie si apoi ulterior (inclusiv in data de 26 august a.c., cand partile erau in fata completului la judecatorie!). Ramaneau astfel cu o singura groapa de bloc facuta pana la solutionarea fondului cauzei. Procesele verbale de contraventie de la defrisarile ilegale din lunile mai si iulie a.c. au fost si ele atacate in contencios de cei vinovati si nu au fost platite", a declarat Dumitru Lupescu, unul dintre cetatenii care lupta pentru salvarea parcului.

Cele trei parti vor ataca decizia Judecatoriei sector 4 cu recurs.

Marioara Micsunescu a cumparat in 2004 terenurile din Parcul Tineretului, in zona Salii Polivalente, aceste terenuri fiind retrocedate fostilor proprietari. Inca din 2005, deoarece erau mai multe cereri de retrocedare in parc, unele chiar in mijlocul acestuia, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) prin care a stabilit, la marginea parcului, o fasie de teren de 7 ha unde sa fie relocati toti cei care aveau teren pe spatiul verde. Potrivit PUZ, in acea zona se puteau construi cladiri cu maxim doua etaje. In 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat un schimb de terenuri prin care Marioara Micsunescu renunta la terenul de langa Sala Polivalenta si primea la schimb un teren echivalent in fasia de relocare.

In 2009, Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) care reglementa cum va arata cartierul rezidential pe care Marioara Micsunescu urma sa-l construiasca in Parcul Tineretului. Dupa aprobarea PUD-ului, urmatorul pas ar fi fost eliberarea autorizatiei de construire, insa primarul de sector Piedone s-a opus. Marioara Micsunescu a obtinut in instanta o hotarare judecatoreasca prin care l-a obligat pe primarul Sectorului 4 sa emita autorizatia de construire pentru un ansamblu de vile cu doua etaje si mansarda. Aceasta autorizatie a fost emisa in urma cu doi ani.

In 2010, PUZ-ul care stabilea fasia pentru relocare a terenurilor retrocedate in Parcul Tineretului a expirat. In acest moment zona respectiva este spatiu verde - Parcul Tineretului. Legea interzice construirea in spatiile verzi.

Potrivit unor documente obtinute de HotNews.ro, pe 28 noiembrie 2013, Marioara Micsunescu, a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru o suprafata de 15.000 mp din cele doua hectare detinute in parc cu firma Constructii Locuinte Noi CHI.

Interesant este ca autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 4 pe 26.10.2012, institutia fiind obligata de instanta sa faca acest lucru, a fost prelungita pe Primarie pe 26.10.2013, avand termen de valabilitate inca un an. Asta desi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a declarat in nenumarate randuri ca apara parcul.