Proiectul imobiliar care prevede construirea unor blocuri cu trei etaje pe Soseaua Kiseleff la nr. 45-45A, unde se afla in prezent o copie in miniatura a gradinilor din Versailles, este la un pas de aprobare, acesta urmand sa fie supus la vot in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Terenul pe care ar urma sa se ridice aceste imobile figureaza in documentatiile de urbanism ca spatiu verde. Reamintim ca acest proiect a fost urmarit de numeroase controverse deoarece proprietara parcelei, avocata Lucia Chereches, a obligat in instanta Primaria sectorului 1 sa dea autoriozatie de demolare pentru cele doua cladiri care se afla pe teren si care au fost construite in interbelic. Asociatia Salvati Bucurestiul a reusit in 2012 sa obtina anularea acestei autorizatii, iar acum cladirile vor fi pastrate.

Terenul de pe Sos. Kisseleff 45 unde ar urma sa se construiasca blocurile de 3 etajeFoto: Hotnews

Proiectul a obtinut toate avizele necesare de la Primaria Capitalei, Ministerul Mediului, Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti si urmeaza sa fie supus la vot in urmatoarele sedinte ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti care au loc, de obicei, la sfarsitul fiecarei luni.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu aflat in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei, in perezent, cele doua case construite in perioada interbelica se pastreaza, blocurile urmand sa fie construite in spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate gradinile. Primaria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, desi terenul pe care se vor ridica cladirile figureaza ca spatiu verde. Pe langa faptul ca este spatiu verde, terenul se afla in zona protejata Averescu si zona de protectie a mai multor cladiri monument istoric. Legea interzice construirea spatiilor verzi.

Cladirile propuse au o inaltime de 16 metri, un procent de ocupare a terenului de 40% si coeficient de utilizare al terenului 1,4, iar circa 5.800 mp vor fi amenajati ca spatiu verde. Indicatorii urbanistici respecta valorile impuse de planul urbanistic care reglementeaza ce se poate construi in zona protejata Averescu. Terenul are o suprafata de circa 11.600 mp.

Proprietarul terenului este avocata Lucia Chereches si societatea Residence Kiseleff 45, iar proiectant arhitect - Cristina Enache.

Istoric proiect

Curtea de Apel Bucuresti a anulat definitiv si irevocabil autorizatiile de demolare pentru cele doua imobile construite in perioada interbelica, pe Soseaua Kiseleff 45 A si B, in iunie 2012. Procesul a fost initiat de Asociatia Salvati Bucurestiul. Lucia Chereches, proprietara cladirilor, a obligat prin hotarare judecatoreasca primarul Sectorului 1 sa emita autorizatii de desfiintare, pe 15.02.2011 si vrea sa construiasca in locul lor un ansamblu de blocuri. Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat pentru anularea autorizatiilor pe 24.01.2012 . In paralel, proprietara, Lucia Chereches a solicitat Asociatiei Salvati Bucurestiul si membrilor fondatori daune de 600.000 de euro pe motiv ca ONG-ul a lipsit-o de dreptul de folosinta a imobilelor de pe Soseaua Kiseleff 45, obtinand in instanta suspendarea si anularea autorizatiilor de desfiintare. Procesul se afla pe rol.

Dupa anularea autorizatiei de demolare in iunie 2012, in luna octombrie a aceluiasi an, Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti a dat un nou aviz pentru demolarea celor doua cladiri.

Prin acest aviz, Directia de Cultura Bucuresti, o institutie care ar trebui sa apere patrimoniul construit din Romania, redeschide calea catre demolarea celor doua cladiri interbelice. Reamintim ca, dupa anularea autorizatiei de demolare de catre Salvati Bucurestiul, fiul proprietarei a incendiat una dintre cele doua imobile, dar pompierii au intervenit la timp si au reusit sa stinga focul.