Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat joi Planul Urbanistic Zonal pentru zona de Nord a Capitalei. Acesta traseaza drumurile si stabileste ce se poate construi pe o suprafata de circa 730 de hectare cuprinsa intre Sos. Odai, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, bd. Gheorghe Ionescu Sisesti si Sos. Bucuresti-Targoviste. Planul urbanistic este aprobat la aproape doi ani dupa ce a fost prezentat pentru prima data consilierilor generali, acestia respingandu-l de mai multe ori.

Planul urbanistic zonal (PUZ) este initiat de Primaria sectorului 1 si reglementeaza o suprafata de circa 700 de hectare cuprinsa intre Strada Jandarmeriei, bd. Ionescu Sisesti, Soseaua Odai si Soseaua Bucuresti-Targoviste. In urma cu zece ani, aceasta zona era teren agricol. Dupa 2000, campul a inceput sa fie ocupat de case cu 1-2 etaje, insa dezvoltarea urbanistica a fost haotica. Practic, au aparut ici-colo, in miljlocul campului, cateva locuinte, fara drumuri asfaltate, fara utilitati. Desi este elaborat dupa ce in zona s-a construit destul demult, acest PUZ traseaza o retea de strazi si stabileste un regulament de construire pentru viitoarele constructii. Totodata, creste regimul de inaltime in anumite zone unde sunt case de unul/doua etaje ajungandu-se pana la blocuri de 14 etaje.

O parte dintre proprietarii din zona se bucura ca s-a aprobat acest proiect, altii nu.

Pe durata elaborarii acestui plan urbanistic zonal, intre 2009 si 2013, cei care aveau terenuri in aceasta zona, nu puteau sa construiasca nimic pana la aprobarea documentatiei. Acesti oameni au venit de mai multe ori la sedintele Consiliului General, dar fara nici un rezultat.

Un alt motiv de bucurie este ca cei care au terenuri in aceasta zona si vor sa se apuce de treaba, vor putea construi mai mult - blocuri de 10-14 etaje in anumite situatii, iar fiecare stie clar ce se poate construi pe terenul sau.

Pentru cei care deja au construit locuinte de unul-doua etaje, faptul ca s-ar putea trezi cu un bloc la fereastra este motiv de nefericire.