"Daca Vasile Blaga va candida pentru o alta functie in PDL (nr. in afara celei de presedinte) sunt sigur ca va castiga functia pentru care va candida dupa ce se vor dezbate motiunile sau daca doreste sa aiba o alta pozitie el va decide. Dar, repet, si ca simplu membru al PDL, Vasile Blaga va fi important pentru PDL", a declarat vicepresedintele PDL, Valeriu Stoica, intr-un interviu pentru HotNews.ro. El a reluat apelul referitor la pasul inapoi pe care liderii "din generatia sa" ar trebui sa-l faca, precizand ca "in toate partidele sunt oameni politici care din '90 se afla in permanenta in lina intai". Stoica mai spune ca decizia de a nu mai candida la o functie nu are legatura cu dezvaluirile recente din Adevarul referitoare la dosarul sau de cadre PCR, pe care le califica "gainarii politice".

  • Stoica: La varsta de opt ani mi-am schimbat identitatea. Deci imi reprosez ca nu m-am opus la opt ani acestei decizii a parintilor mei, imi reprosez eventual ca nu m-am dus in munti sa lupt cu arma in mana impotriva comunismului la opt ani.

Asculta integral interviul cu Valeriu Stoica in varianta AUDIO si vezi in text varianta VIDEO

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Valeriu Stoica in interviul pentru HotNews.ro

  • Sunt in toate partidele oameni politici care din '90 se afla aproape in permanenta in linia intai. Politica democratica are o particularitate. Ea este bazata pe capacitatea de a concentra voturi. Asta inseamna ca trebuie sa ai aceasta aptitudine. Daca poti face asta 20 de ani e foarte bine. Experienta arata insa ca sunt foarte putini oameni care au aceasta capacitate extraordinara, de a-si pastra credibilitatea mai mult de 4, 8, 12 ani. Cred ca nu prea gasesc oameni politici care sa-si fi pastrat credibilitatea mai mult de 12 ani. Daca as constata ca oamenii din generatia mea se bucura astazi de o mare credibilitate, atunci eu i-as sprijini sa ramana in linia intai. Constat insa ca in toate partidele exista o criza de oameni politici.
  • As fi preferat ca Vasile Blaga sa nu candideze, sa intre intr-o echipa care sa conduca PDL in perioada urmatoare. Daca va amintiti, de un an de cand s-a pus problema organizarii conventiei nationale a PDL am spus ca as prefera o solutie negociata unei solutii in care sa avem o competitie care ar putea sa se radicalizeze. 
  • Eu cred ca Emil Boc are autoritatea faptelor pe care le-a facut in acest foarte greu mandat de guvernare. Trebuie sa vedem care este miza acestei Conventii Nationale. Sunt cateva elemente care definesc aceasta miza. Si care este miza? Primul obiectiv: trebuie sa asiguram continuitatea procesului de reforme initiat de guvern in ultimii de ani. Aceasta continuare a reformelor este vitala pentru Romania. Intreruperea procesului de reforme, intoarcerea la practicile de dinainte de 2008, gesturile populiste, cheltuirea irationala a banului public, toate astea ar face ca Romania sa piarda sansa pe care o are acum. 
  • Daca ne-am intoarce la politica de dinainte de 2008 in ce priveste administrarea bugetului ar fi catastrofal pentru Romania. Este primul element important al acestei mize a Conventiei Nationale. In al doilea rand, aceasta reformare a Romaniei trebuie asigurata de un partid care el insusi este reformat. Al treilea element important: toate aceste procese de reforma in Romania si in PDL nu pot fi asigurate daca nu se continua parteneriatul intre PDL si presedintele Romaniei. Pana la urma trebuie sa recunoastem, vrem nu vrem, ca liderul procesului de reformare a Romaniei este Traian Basescu. Ne place, nu ne place, asta este adevarul.  
  • Daca Vasile Blaga va candida pentru o alta functie in PDL sunt sigur ca va castiga functia pentru care va candida in PDL dupa ce se vor dezbate motiunile sau daca doreste sa aiba o alta pozitie el va decide. Dar repet, si ca simplu membru al PDL, Vasile Blaga va fi important pentru PDL. Un partid traieste nu doar prin oamenii care au functii de conducere. Daca imi dati voie sa supralicitez, sunt mai importanti membrii simpli ai unui partid decat cei care conduc. 

Rep: Decizia retragerii in linia a doua, decizia de a nu mai candida la o functie cu vizibilitate, are legatura cu dezvaluirile (din ziarul Adevarul) referitoare la trecutul de dinainte de '89, am aflat de curand ceea ce nu se stia in cazul dvs si anume ca ati avut functii de conducere in PCR?

  • E vorba de o falsa dezvaluire. E vorba de un dosar de cadre pe care toti cei care au lucrat inainte de '89, nu numai in pozitia de judecator cum eram eu. Dosare de cadre avea oricine avea un contract de munca, oricine ocupa un loc indiferent de faptul ca era simplu muncitor, profesor sau judecator. In legatura cu aceasta asa zisa dezvaluire am sa-mi fac trei reprosuri si sa ma felicit pentru o anumita atitudine si sa exprim si o mirare. Primul repros: imi reprosez ca m-am nascut in 1953, in plina perioada stalinista in Romania. Al doilea repros: imi reprosez ca in 1961 am acceptat, cand aveam sapte ani si ceva, ca parintii mei sa-mi schimbe identitatea.
  • Parintii mei erau ceea ce pe vremea aceea se numeau chiaburi intr-un sat din judetul Olt, au fost supusi persecutiilor pe care in acea perioada cei din aceasta categorie le-au suportat, si pentru ca parintii mei au dorit ca eu sa nu suport aceste persecutii si dificultati pe care le-au intampinat au acceptat sa fiu adoptat. Am fost adoptat de un muncitor tipograf din Bucuresti. Si din acel moment am avut un dosar foarte bun. Deci de la varsta de opt ani mi-am schimbat identitatea. Deci imi reprosez ca nu m-am opus la opt ani acestei decizii a parintilor mei, imi reprosez eventual ca nu m-am dus in munti sa lupt cu arma in mana impotriva comunismului la opt ani. Al treilea repros pe care mi-l fac este ca m-am folosit de acest dosar foarte bun pentru a face o cariera profesionala, asa cum ea putea fi facuta in conditiile de dinainte de '89. 
  • Dupa '89, am avut libertatea sa-mi recuperez adevarata identitate. Nu in acte, pentru ca in acte scrie si acum ca sunt nascut in Bucuresti, si parintii mei sunt parinti adoptivi. Cum bine se stie, adoptia este o fictiune juridica. Dar vreau sa va spun ca le sunt recunoscator parintilor mei adoptivi - Dumnezeu sa-i ierte ca nu mai sunt in viata - pentru ca ei au facut tot ce le-a stat in putinta cu resursele lor modeste, pentru ca eu sa am evolutia pe care am avut-o chiar si in timpul acela foarte dificil al comunismului. Deci le sunt foarte recunoscator pentru tot ce au facut pentru mine. Asadar, nu-mi reprosez ci, dimpotriva, ma felicit ca, dupa '89, cand am avut libertatea sa-mi recuperez identitatea, de atunci si pana acum, am fost consecvent acestei indentitati. Ma refer in primul rand la identitatea legata de principii si de valori. Iar cei care vor vrea sa judece ce am facut eu inainte de '89 si dupa '89 pot sa o faca si sunt liberi sa o faca. Aceste dezvaluiri asa zise sunt de fapt niste gainarii politice. De ce nu s-a facut referire la acest dosar de cadre in 21 de ani pana acum?​