Multe probleme oftalmologice debuteaza in copilarie. Unele se corecteaza prin purtarea ochelarilor, altele necesita interventie chirurgicala. Esential in toate aceste situatii este consultul medical, de la primele semne, care apar uneori chiar in primele luni de viata.

“Toti doctorii spun ca un control oftalmologic la copii se face dupa varsta de trei ani”, spune o cititoare, mama unei fetite de doi ani si jumatate, care a cerut sfatul mai multor medici pediatri. Care este de fapt momentul potrivit pentru primul consult oftalmologic? Dr. Oana Andrei, dr. Irina Velcea si dr. Luminita Teodorescu au raspuns intrebarilor si nedumeririlor cititorilor.

Primul consult oftalmologic. Cand se poate efectua?

Comentariu scris de MariaM: Sunt mama unei fetite de doi ani si jumatate si, la noi in familie, pe parte materna, avem ereditar o miopie forte cu astigmatism. As vrea sa stiu daca la aceasta varsta se poate depista asa ceva la copii si, daca exista intr-adevar, se poate corecta (nu chirurgical)? Mentionez ca am tot vorbit cu pediatri despre aceasta problema si absolut toti spun ca un control oftalmologic la copii se face dupa varsta de trei ani, cand copilul devine cooperant. Am inceput sa ma ingrijorez totusi ca am vazut la televizor o doamna doctor oftalmolog, care spunea ca cu cat este depistata mai devreme o anomalie la copii cu atat este mai vindecabila si ca uneori dupa trei ani este prea tarziu pentru a se mai face ceva. Daca este adevarat de ce aceasta discrepanta intre pediatri si oftalmologi, in conditiile in care doar copilul are de pierdut aici?

Dr. Oana Andrei: Consultul oftalmologic poate fi efectuat din prima zi de viata, sau atunci cand este nevoie. Este regretabil ca inca mai exista medici ce cred ca, pana la trei ani, copilul nu are ce cauta la oftalmolog. Miopia se corecteaza la copii cu ochelari; in unele cazuri, cand dioptria este foarte mare, sau diferenta intre ochi este mare, se corecteaza chiar cu lentile de contact. Despre chirurgia refractiva (laser sau lentile intraoculare), vorbim abia la adulti, cand dioptria se stabilizeaza. Corectia cu ochelari este importanta, pentru ca-i asigura copilului vederea optima si asftel o dezvoltare intelectuala adecvata. Controlul oftalmologic se face la intervale regulate, pentru ca dioptria se modifica repede; in plus, daca exista modificari ale retinei, acestea trebuie supravegheate.

Dr. Irina Velcea: Se poate efectua un control oftalmologic la varsta de doi ani si jumatate si acest control va poate spune cu certitudine daca exista sau nu un defect de refractie si care este acela. Miopia, din pacate, nu trece de la sine si are, de obicei, tendinta de a se accentua pe masura cresterii copilului. Ar fi indicat sa faceti un control pentru ca ereditatea joaca un rol important in diferite afectiuni oculare. Controlul oftalmologic poate fi facut la orice varsta, incepand de la nastere. In functie de varsta copilului se pot determina mai multi sau mai putini parametri. Este adevarat ca, dupa varsta de trei ani, copilul devine mai cooperant si putem testa mai bine acuitatea vizuala, dar si la copilul mai mic putem face diverse examinari care ne pot orienta asupra statusului actual. Indicatiile controlului oftalmologic la copii care aparent nu prezinta nici o problema legata de vedere sau strabism sunt: la 3 ani, la 5 ani si inainte de a merge la scoala. De aici probabil ca vine confuzia data de recomandarea pediatrului. Daca exista cea mai mica problema legata de ochi, controlul poate fi facut la orice varsta.

Comentariu scris de Mihaela: Sunt mama unui baietel de 1 an si 5 luni, la care am observat (si medicul pediatru mi-a confirmat) un strabism la ochisorul stang. Nu se observa in permanenta, ci doar in anumite momente. Intrebarea mea este: trebuie sa ma ingrijorez sau exista posibilitatea de a se rezolva de la sine? Daca nu se rezolva de la sine, care sunt metodele de tratament? (banuiesc ca nu toate strabismele se corecteaza chirurgical) Cand este momentul potrivit pentru primul control oftalmologic la copii, avand in vedere faptul ca, cel putin din cate imi dau eu seama, acum nu este suficient de cooperant?

Dr. Luminita Teodorescu: Este necesar un consult oftalmologic pentru a stabili daca este intr-adevar strabism sau nu. La varsta de 1 an si 5 luni, daca este strabism, nu trece de la sine si trebuie sa luam masuri: ochelari sau alt fel de tratament, dupa cum este cazul. Putem sa facem consultatia chiar la varsta mai mica. Exista aparate si teste specifice care ne ajuta sa stabilim diagnosticul, chiar daca copilul este mic.

Dr. Oana Andrei: Primul consult oftalmologic se poate face inca din prima zi de viata sau de indata ce observati ca e ceva in neregula cu bebelusul dvs. De exemplu, un strabism poate ascunde probleme grave, cum ar fi tumori retiniene, ce sunt curabile aproape 100%, daca sunt descoperite la timp. Faptul ca bebelusul nu e cooperant nu e o problema. Consultul se poate face chiar sub anestezie generala, daca este nevoie.

  • Strabismul divergent consecutiv este operabil

Comentariu scris de Adrian: Niciodata nu am reusit sa vad bine cu ochiul stang, se pare ca ochiul este ambliopic dar nu inteleg de ce abia la 23 de ani mi s-a pus diagnosticul corect. Poate si pentru faptul ca atunci cand eram copil nu puteam explica exact de ce nu vad bine, abia dupa mult timp am reusit sa realizez ca imaginea care se formeaza de ochiul stang se “vede” undeva intr-un plan secundar imaginii create de ochiul drept, practic atunci cand ma uitam cu ochiul drept acoperit la tabloul oftalmologic, imaginea ochiului stang o vedeam undeva “in spatele” intunericului vazut de ochiul drept.

Inteleg ca nu voi vedea niciodata bine cu ochiul stang, dar de aproximativ 2 ani de cand lucrez mai intens la calculator, ochiul stang nu mai focalizeaza aproape deloc pe locul unde privesc, daca privesc la cineva cu ochiul drept acoperit e ok, daca descoper ochiul drept atunci ochiul stang fuge spre stanga. Banuiesc ca am din nou strabism, dar de ce a aparut din nou abia acum? Se poate corecta din nou, macar estetic?

Dr. Luminita Teodorescu: Ochiul stang este ambliop din copilarie, si asa va ramane. Din ce descrieti reiese ca initial strabismul a fost convergent si ati fost operat. Pe masura ce copilul creste, se mai schimba pozitia si raporturile ochiului cu orbita su uneori, ochiul fuge in directa opusa, adica in divergenta. Prezenta ambliopiei este un factor care precipita aceasta schimbare. Diagnosticul este de strabism divergent consecutiv. Daca este observabila deviatia, merita operat.

  • Diferente intre ochi

Comentariu scris de Costel: Desi am fost la oftalmologie de curand (unde mi-a gasit +0,5 la ochiul drept, atat, nimic la stangul), am uitat sa intreb cum se numeste urmatoarea problema: daca am un text in fata, il vad fara probleme cu oricare din cei doi ochi. Dar, daca acopar brusc ochiul stang, ochiul drept trebuie sa faca o ajustare pentru a clarifica imaginea (dupa ce face ajustarea, in cateva milisecunde, vad perfect). Deci de fapt ochiul stang este cel care focalizeaza, cel drept nu are focalizarea corecta cand ma uit cu ambii ochi (cel drept se uita ca si cum s-ar uita mai departe de obiectul la care ma uit). Ce fel de problema este asta si ce urmari poate avea? Am observat ca, de asemenea, cand sunt foarte obosit sau cand ma uit la vreun film noaptea, incep sa vad incetosat cu cate un ochi sau se adanceste diferenta dintre stangul si dreptul.

Dr. Luminita Teodorescu: Din consultul oftalmologic pe care il relatati reiese ca aveti o mica diferenta intre ochi: ochiul drept are o mica hipermetropie (o mica valoare pe plus) si ochiul stang este normal. Este de asteptat ca ochiul drept sa acomodeze mai greu. Acomodarea este un proces specific prin care ochiul reuseste sa clarifice imaginea. La ochiul cu hipermetropie procesul de acomodare este mai lent si putin mai obositor. Este bine sa purtati ochelarii, mai ales la computer si la munca de aproape: citit si scris, mai ales cand sunteti obosit.

  • Ochelarii speciali pentru calculator

Comentariu scris de alice: Exista ochelari speciali pentru calculator? sau e doar un mit? Mai exact as vrea sa stiu daca e necesar sa pot ochelari la calculator (lucrez 8 ore doar la calculator) in conditiile in care nu am probleme cu vederea.

Dr. Oana Andrei: Tratamentul antireflex al lentilelor protejeaza ochiul de lumina artificiala. Nu este neaparat nevoie de protectie a ochilor pentru lucrul la calculator. Daca simtiti ca ochii va deranjeaza si aveti certitudinea, in urma unui control, ca nu este nevoie de ochelari sau nu este vorba de ochi uscat, puteti face mici pauze, de 5 – 10 minute, in care sa stati cu ochii inchisi sau sa priviti undeva in departare. In momentul in care suntem atenti la lucruri ce apar pe monitor, numarul de clipiri pe minut se reduce si astfel se evapora flimul lacrimal, lucru ce jeneaza atat vederea, cat si ochiul.

Miopie

Comentariu scris de camelia: Mi-am facut un control oftalmologic in urma cu ceva timp deoarece constatasem ca vad mai putin bine cu ochiul drept. S-a constat ca aveam miopie de -0.5 la ochiul drept, dar recomandarea a fost sa nu port ochelari. Mentionez ca parintii mei nu poarta ochelari. Este cazul sa port ochelari pentru o miopie asa mica?

Dr. Oana Andrei: Daca miopia este adevarata (s-a constatat ca nu vedeti ultimul rand la panou) si va deranjeaza acest lucru in viata de zi cu zi, ochelarul trebuie purtat.

Citeste mai mult pe MedLive.ro.