Presedintele SUA Barack Obama a anuntat luni noua strategie a fortelor aliate pentru conflictul din Afganistan, iar oficialii afirma ca planul va include suplimentarea efectivelor american cu 30.000 de noi trupe precum si un interval de timp in care este prevazuta retragerea, scrie Reuters.

Dupa trei luni de deliberari, Obama isi va anunta public strategia pentru Afganistan in cadrul unui discurs adresat poporului american, care va avea loc in noaptea de marti, la acedemia militara de la West Point, New York. Conform purtatorului de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, noile ordine au fost deja transmise catre comandantii militari.

Suplimentarea efectivului armat din Afganistan reprezinta o investitie majora in razboi din partea administratiei Obama, cu putin timp inainte ca presedintele american sa primeasca in cadru oficial Premiul Nobel pentru pace, la Oslo. Este foarte probabil ca aceasta decizie sa starneasca discutii aprinse in Congres pe subiectul alocarii fondurilor, intrucat democratii se opun trimiterii unui numar mare de militari in conflictul afgan.