Unii ar putea spune ca reamenajarea curtii unei scoli nu este o actiune de o mare importanta, dar cand aceasta este facuta de scolari din clasele primare, ea capata o insemnatate deosebita. Putem vorbi despre primii pasi in viata, despre primele actiuni in folosul comunitatii, de constientizarea necesitatii protectiei mediului.

Elevii Scolii Generale nr. 131 din sectorul 5 - Bucuresti au participat cu mare entuziasm la programul de reabilitare a spatiului verde din jurul institutiei unde invata. Proiectul derulat in comun cu Asociatia „Mereu Alaturi de Tine” a fost realizat cu sprijinul de 6000 lei din partea MOL Romania, acordat prin programul „Spatii Verzi”. Scoala se afla in proces de modernizare, ceea ce presupune reparatii capitale, vopsire, reabilitare termica si reamenajarea terenurilor de sport. Institutia este pe cale de a deveni astfel una dintre cele mai moderne din intreg sectorul 5. Insa acest lucru are si dezavantaje: spatiul verde la intrare (de fapt cartea de vizita a scolii) ainceput sa semene cu un desert, iar gazonul a fost distrus de reparatiile efectuate.

De aici a venit dorinta de schimbare, de inverzire a curtii scolii, la care si-au adus contributia atat profesorii, cat si elevii, impreuna reusind sa curete curtea de numeroasele bucati de beton, urme de tencuiala si unelte. Au „exersat” tot impreuna insamantarea spatiului verde cu gazon, plantarea de gard viu din liliac, magnolie, lamaita, tei si multe flori: trandafiri, craite, lalele, tufanele, dalii. Copiii acestei scoli provin din medii defavorizate, cu o situatie social-economica precara, scoala fiind in cele mai multe cazuri singura posibilitate de a-si depasi conditia prin educatie. „Multi dintre acesti copii totusi locuiesc in case, deci au o relatie mai apropiata cu natura. Probabil ca si acesta este un motiv pentru care au devenit atat de pasionati de gradinarit” – ne-a povestit Carmen Ciobanu, coordonatorul proiectului.

Pe langa renovarea curtii, proiectul a avut in vedere si curatarea parcurilor bucurestene. Astfel, scolarii au strans gunoiul si in numeroase spatii publice, printre care parcul Herastrau, Carol, Cismigiu si Tineretului. „A fost o aventura palpitanta pentru ei faptul ca nu au mers in parcuri sa se joace, ci cu o sarcina cat se poate de importanta” – a punctat Carmen Ciobanu. „Acest proiect a avut un rol important de constientizare. Invatatoarele chiar au fost surprinse atunci cand, la o excursie ulterioara, din initiativa proprie, copiii au curatat mai intai poienita si s-au apucat de joaca de-abia dupa ce au strans toate gunoaiele lasate in urma de turistii neglijenti” – a mai spus coordonatorul proiectului.

MOL Romania a initiat programul Spatii Verzi la nivel national in 2007, in colaborare cu Fundatia pentru Parteneriat. Rezultatele au depasit cu mult asteptarile: anul trecut au fost finalizate 19 proiecte, iar in 2008 au fost demarate 28. Nu intamplator, la sfarsitul lunii mai, la decernarea premiilor Galei Societatii Civile - editia 2008, Programul Spatii Verzi a obtinut o „Mentiune speciala” la sectiunea Protectia Mediului.