Putini artisti romani isi permit sa-si deschida o galerie proprie, unde sa-si expuna lucrarile. Ioan Nemtoi are insa doua, pline de obiecte de sticla: una pe Calea Victoriei si alta in centrul vechi al orasului, la Hanul cu Tei. Vizitatori nu prea par sa dea buzna, probabil din cauza ca preturile lucrarilor fac o selectie riguroasa a publicului. Unul dintre cei mai mari "cumparatori de Nemtoi" e presedintele Traian Basescu.

In spatele unui geam in care se reflecta poarta de fier a strazii Hanul cu tei, o femeie cu parul negru sta la un laptop pe ecranul caruia ruleaza un film de la o expozitie vieneza. "Cui i-e frica de sticla" s-a numit expozitia despre care galerista povesteste ca s-a tinut, anul trecut in Viena, la Museums Quartier.

Langa laptop, zeci de pliante si un album mare cu articole despre sticlarul Nemtoi si locurile in care au fost expuse lucrarile lui: Nemtoi Viena, Nemtoi la Londra, Nemtoi la Brusseles, Nemtoi la Madrid. Din album citim si ca lucrarile artistului decoreaza McLaren Technology Centre, in Londra, iar galerista ne arata si o poza in care, in spatele monoposturilor britanice, se vad ghearele rosii, de sticla, realizate de artistul roman.

Obiectele din galerie sunt aproape toate facute parca sa stea in case de "burghezi": oua, glastre, fructiere si alte obiecte decorative. Culoarea care domina este rosul oranj. Luminile sunt astfel montate incat frumusetea si stralucirea fiecarui obiect expus sa fie exploatata la maximum si sa-l seduca pe cumparator. Cel mai ieftin obiect din galerie ajunge sa coste 120 de lei: un ou, mic.

10% de la presedintele Basescu

Pentru privitorul de rand e un secret cum sa faci sa prinzi, intr-o bucata de sticla incolora, un peste albastru, cubic, cum faci sa pui toate nuantele de albastru intr-un ou de portelan si cum sa controlezi focul, apa si nisipul, pana obtii sticla. Sau cum sa aduci in pravalia ta cei mai bogati si influenti oameni. Nemtoi nu l-a sedus doar pe Ron Dennis, CEO si presedinte al McLaren Group, facandu-l sa-i cumpere lucrarile. Q Magazine scria ca, dintre firmele care vand lucrari de arta, Nemtoi Gallery l-a impresionat cel mai tare pe seful statului: intre Administratia Prezidentiala si Nemtoi au existat sapte contracte, in valoare totala de 260 milioane de lei vechi -10% din toata vanzare facuta de Galeriile Nemtoi in anul 2006.