Președintele Klaus Iohannis a spus, joi, la Sofia, că decidenții care se trezesc vorbind într-o țară străină despre mutarea ambasadei din Israel greșesc profund și că astfel de abordări dăunează grav României. El a insistat că îi revine ultimul cuvânt, potrivit Constituției.

Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

Şeful statului a spus că este important ca lucrurile care privesc România să fie discutate, cu experți și nu în văzul întregii lumi. ”Colaborarea nu este opțională, este obligatorie. Nu există, sau cel puțin nu ar trebui să existe abordări diferite. România va fi puternică doar în măsura în care va vorbi doar pe o singură voce pe chestiuni importante pe politică externă, și acest lucru a fost bine înțeles de toată lumea”, a spus Iohannis.

El a criticat din nou vizita premierul Viorica dăncilă în Israel, fără mandat, vizită în care a fost însoțită de președintele PSD, Liviu Dragnea. "Deci abordarea pe care am criticat-o a fost că s-au dus în Israel şi fără să se consulte cu mine, fără să se consulte măcar cu specialişti pe politică externă, s-au trezit vorbind despre mutarea ambasadei. Aşa ceva nu se face. Pur şi simplu nu se face. Nu că nu ar fi frumos, nu că nu ar denota o educaţie selectă, nu. Astfel de abordări dăunează grav României şi din acest motiv ele nu trebuie să aibă loc", a mai afirmat șeful statului.

Întrebat despre evaluarea pe care Guvernul o face în prezent în privinţa mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, Klaus Iohannis a spus că trebuie luate în considerare toate aspectele şi că el va avea ultimul cuvânt.

”Este bine să ştim unde stăm. De acolo se va lua o decizie şi ultimul cuvânt, conform Constituţiei, îl voi avea eu. Dar nu am decis niciodată în chestiuni importante sau chiar mai puţin importante pentru România fără să fiu informat. Deci un decident care se trezeşte vorbind într-o ţară străină fără să cunoască toate datele problemei greşeşte profund. Nu am de gând să greşesc în această chestiune”, a adăugat preşedintele.