Emil Comsea, Radu Dumitriu,Tudor Benga si Mihai Rusu sunt cei patru protestatari selectati in urma invitatiei la dialog lansate de HotNews.ro. Cei patru au discutat cu Dan Tapalaga si Cristian Pantazi despre protestele incepute in Bucuresti si alte orase din tara in urma cu trei saptamani: cum a evoluat miscarea anti-Rosia Montana, cum vad cei patru continuarea protestelor si cine sunt oamenii din piata. Multumim tuturor celor care au trimis mesaje raspunzand invitatiei HotNews.ro.

  • Cititi mai jos argumentatiile trimise de cei patru protestatari pentru a participa la discutie

Emil Comsea

Ies la protest pentru ca ma simt dator fata de concetatenii mei bine intentionati sa le spun ca exist, ca nu sint singuri.

Ies la protest in speranta ca va coagula o masa critica de romani educati, informati si bine intentionati care sa dea nastere sau sa incurajeze aparitia unei forte politice de buna calitate.

Ies sa protestez impotriva incompetentei si curuptiei sfidatoare in special a guvernului actual, dar si a clasei politice actuale, in general - lucruri care au dus la mafiotizarea statului roman, pur si simplu. Impotriva acestor lucruri ies in strada pentru ca dupa vot (pe care il practic) cred ca protestul public e cea de-a doua unealta de control a oamenilor politici de catre cetatean.

In fine, ies la protest pentru ca sint impotriva proiectului minier de la Rosia Montana. Sint impotriva lui pentru ca il consider nerentabil. Dincolo de faptul ca e un caz de coruptie si abuz vizibil de pe Luna, il consider nerentabil in orice formula, chiar si in una in care statul roman ar fi beneficiarul resurselor in proportie de 100% - nu e un proiect pe termen lung, nu e nici macar pe termen mediu; beneficiul catorva sute de locuri de munca pe o durata limitata si un castig PUNCTUAL de cateva miliarde de euro nu justifica mutilarea iremediabila a unui vast spatiu natural, ca sa nu mai vorbim de un insemnat risc ecologic pe termen lung. Acest proiect nu dezvolta o industrie si/sau o piata noua, nu dezvolta competente noi. In perspectiva e complet pagubos.

Radu Dumitriu

Mie mi-a placut articolul asta: http://www.contributors.ro/.../ . Discuta si despre d-voastra, dle Tapalaga. RM devine doar o chestiune subiacenta. Politicienii nostri sint substandard, cred ca nu trebuie sa demonstram asta (inclusiv asa-zisele 'virfuri'). Cum majoritatea parlamentarilor au mentalitati de sorginte comunista sau de capitalism de cumetrie, cred ca numai o lege a lustratiei, generala, aplicabila pentru toti cei care au condus Ro in ult 60 de ani ne poate scoate la liman. Nu interzicerea partidelor, ci obligarea celor care au condus sa se dea la o parte. Introducerea de criterii pentru alesi si numiti (un minim este sa nu fie condamnati definitiv). De ce nu: micsorarea pragului electoral (5% mi se pare mult). Micsorarea nr de persoane care pot face un partid (nu sa cauti in 18 judete 25000 de oameni). Limitarea mandatelor la 2 pentru o functie mi se pare iar dezirabila. Domnia legii. Astfel de revendicari ma reprezinta; odata schimbat accentul de pe RM - ca subiect major - pe domnia legii, simpatia mea pentru cei din piata s-a transformat in sustinere.

Tudor Benga

Sunt anreprenor, profund capitalist, si ies in strada inca din prima duminica, 1 septembrie. Am scris o prima nota FB argumentand de ce trebuie iesit in strada in 3 septembrie si apoi inca una in 10 septembrie explicand de ce anume ar trebui sa revendicam schimbarea legislatiei electorale. Linkurile aici si aici

De asemenea v-am contrat pe dumnevoastra direct pe pagina de FB atunci cand ne-ati "dismiiss" ca anti-capitalisti. Daca vi se pare ca am ceva de spus vin la hotnews cu cea mai mare placere.

Mihai Rusu

Eu sunt doar protestatar de weekend am fost de 5-6 ori, frustarile sunt multe, pentru mine Rosia Montana este doar un simbol, eu cred ca am pierdut mult in ultimii 24 de ani.

Pentru un tanar de 25 de ani, perspectiva la un viitor e mica, nu am sanse mari sa fac ceva si ma simt obligat sa plec din tara, desi nu vreau. Ca mine sunt multi, o treime din prietenii mei de generatie au plecat. E greu sa te zbati.

Clasa politica e josnica, sunt oameni de afaceri, am fost printre ei, stiu ce doresc, daca nu ai bani ("sponsori") nu ai sanse sa ajungi in sistem. Rosia e doar un exemplu de jaf ca multe altele, este foarte evident, cand iesi la protest te simti ca nu mai esti singur.

Ce doresc? Reforme, reforme drastice, demisia liderilor politici care nu ne reprezinta, finalizarea dosarelor de coruptie, presa libera si nu agentii de propaganda, anchetarea tuturor responsabililor pentru marile tunuri date in trecut, bani pentru cadre medicale si profesori, delimitarea bisericii de stat, programe de antreprenoriat pentru tineri, un viitor aici in Romania pentru toti.

Vin stundentii saptamana asta, avem masa critica sper sa schimbam macar putin. Voi iesi de cate ori este nevoie, in final cineva v-a pleca ori noi, ori ei.