Daca ai simtit vreodata ca ai devenit brusc mijlocul unui vartej incontrolabil, daca pamantul ti-a fugit de sub picioare si totul din jur a inceput sa se roteasca, daca viata ta a trecut brusc de la 0 la 100 km/ora, atunci ai trecut printr-un episod de vertij. Afla din articol ce este vertijul si ce anume il provoaca.

Este comparat cu o „ameteala“, dar senzatia prin care trece o persoana afectata de vertij are prea putine lucruri in comun cu simpla pierdere a echilibrului. Fara a-si mai putea controla miscarile, panicat, pacientul simte ca totul in jurul lui se roteste fara oprire si ca nu isi mai poate fixa privirea.

Episoadele de vertij apar brusc, fara nici un anunt prealabil. Exista mai multe motive medicale pentru declansarea crizelor, dar de cele mai multe ori cauza se gaseste in interiorul urechii interne, organul care se ocupa de pastrarea echilibrului. De fiecare data cand ne miscam sau cand rotim capul, receptorii aflati la nivelul urechii interne informeaza creierul asupra schimbarii de pozitie astfel incat acesta sa poata realiza o echilibrare subconstienta a corpului.

In momentul in care receptorii de la nivelul urechilor interne (dreapta sau stanga) nu mai functioneaza in mod egal, creierul isi pierde capacitatea de a mai aprecia pozitia. Se declanseaza o serie de simptome asemanatoare raului de mare - greata, varsaturi, transpiratii, paloare si, implicit, rotirea incontrolabila.

Vertijul poate fi atat o afectiune in sine cat si un simptom al unor boli care afecteaza urechea interna. Senzatia de rotire continua poate proveni de la o banala viroza sau, intr-o forma extrem de usoara, de la jocurile pe calculator care simuleaza tridimensionalitatea.

Mai multe informatii despre vertij gasiti pe www.vertij.ro