Petre Mihai Bacanu si Romania Libera cistiga la CEDO procesul impotriva Romaniei in afacerea Nicolae Vacaroiu - Sorin Ovidiu Vantu

de D.Tapalaga     HotNews.ro
Miercuri, 4 martie 2009, 9:40 Ultima ora


Petre Mihai Bacanu
Foto: AGERPRES
 documente
(04 Mar 2009) DOC, 117KB
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronuntat in favoarea lui Petre Mihai Bacanu si ziarului Romania Libera in procesul intentat Romaniei in afacerea Nicolae Vacaroiu - Sorin Ovidiu Vantu - BID. Curtea le da dreptate lui Bacanu si Romaniei Libere atit pe chestiuni de procedura, cit si pe fond, dupa ce acestia au atacat doua sentinte date de tribunalele romanesti prin care erau obligati la plata unor amenzi penale pentru calomnie. Reamintim ca Romania Libera, cu Bacanu redactor-sef, a publicat in 2001 anchete despre un presupus trafic de influenta facut pentru Vantu de Vacaroiu.

In urma deciziei CEDO, statul roman este obligat la plata unei despagubiri de 8.150 de euro catre Petre Mihai Bacanu si Romania Libera. Potrivit Codului de Procedura Penala, Hotararile definitive pronuntate in cauzele in care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a unui drept fundamental pot fi supuse revizuirii, daca consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate.

CEDO: S-a incalcat dreptul la un proces echitabil si libertatea de exprimare

CEDO a stabilit ca a fost incalcat art. 6 paragraful 1 si paragraful 3 lit. d din Conventie, dreptul la un proces echitabil, prin aceea ca inculpatului Bacanu i-au fost respinse nemotivat, de catre tribunal, in mod sistematic,  majoritatea  cererilor in probatiune, prin care acesta dorea sa faca proba veritatii celor afirmate in articole.

Curtea de la Strasbourg a mai stabilit ca a fost incalcat art. 10 din conventie privind libertatea de exprimare, retinand din nou ca "prin dezvaluirea unor fapte de interes public si exprimarea opiniei asupra lor, Bacanu si-a exercitat rolul de caine de paza al democratiei, care revine presei intr-o societate democratica, contribuind la transparenta activitatilor autoritatilor publice".

Curtea a reamintit ca protectia oferita de art. 10 al conventiei jurnalistilor este subordonata conditiei de a –si exercita cu buna credinta profesia.

"Este real ca acuzatiile aduse sunt grave cat timp il acuza pe Nicolae Vacaroiu de coruptie, insa Curtea a observat ca ele au o baza factuala, avand in vedere rolul pe care Vacaroiu l-a jucat in infiintarea bancii, materializat prin contractul din 24 mai 1999, precum si varsarea unor importante sume de bani in contul sau, in ciuda faptului ca aceasta a afirmat ca rupsese toate legaturile cu banca respectiva", se mai arata in decizia Curtii.

"In acest context, cuvintele dure folosite la adresa senatorului Vacaroiu nu pot fi privite de Curte ca alegatii in mod deliberat defaimatoare, ci in considerarea unei libertati jurnalistice care permite recurgerea la o anumita doza de exagerare, chiar provocare", mentioneaza decizia CEDO. Aceste elemente a determinat Curtea sa considere ca condamnarea petentilor a fost disporportionata in raport de scopul legitim urmarit si ca autoritatile nationale nu au oferit motive pertinente si suficiente pentru a o justifica.

Statul roman obligat sa plateasca petentilor, in termen de 3 luni de la ramanerea definitiva a hotararii, 8150 euro daune materiale si morale

Petre Mihai Bacanu: "Este o victorie a presei impotriva articolelor 205/206"

Petre Mihai Bacanu a declarat pentru HotNews.ro ca decizia CEDO "este o victorie a presei impotriva articolelor 205/206 care incrimineaza insulta si calomnia. Nu-i o victorie a mea impotriva lui Vacaroiu".

Cele doua articole au fost abrogate in 2006 din Codul Penal, dar Curtea Constitutionala a considerat in 2007 prin decizia 62 ca dezincriminarea lor este neconstitutionala. A fost considerata o decizie controversata deoarece Curtea Constitutionala s-a transformat in acest caz in legiuitor, stabilind ca trebuie sa fie sanctionate penal astfel de fapte.

Petre Mihai Bacanu a fost condamnat la amenda penala in 2003 in urma unor articole in care Romania Libera dezvaluia ca Nicolae Vacaroiu, fost presedinte al Bancii de Investitii si Dezvoltare controlata de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, ar fi continuat sa incaseze sume consistente de bani de la BID si dupa ce liderul PSD a ajuns in functia de presedinte al Senatului.

"Au fost doua procese, unul il castigasem eu, altul il castigase Vacaroiu. Seful Tribunalului, nu-mi amintesc atunci numele lui, le-a comasat, le-a judecat repede si m-a condamnat", a mai spus Bacanu. Fostul director al Romaniei Libere mai spune ca in recurs, a solicitat administrarea de noi probe: "Judecatorul asta, fost ofiter, n-a vrut, a zis: gata, ne judecam. Eu in locul lui n-as fi judecat acest dosar, m-as fi abtinut". Petre Mihai Bacanu afirma ca s-ar fi asteptat, in procesul la CEDO, ca reprezentantul statului roman sa recunoasca faptul ca in cazul Vacaroiu n-a fost vorba de calomnie, "dar nu s-a intamplat asa".

Dosarele lui Bacanu

Potrivit unui raport realizat in 2003 de Agentia de Monitorizare a Presei, Petre Mihai Bacanu, director al cotidianului Romania libera, a fost condamnat, in luna septembrie, de Tribunalul Bucuresti la 5 milioane de lei amenda penala pentru calomnie si la plata a 50.000.000 lei daune morale impreuna cu partea responsabila civilmente, S.C. “R” S.A.

Procesul a fost intentat de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu in urma aparitiei la sfarsitul anului 2001 a doua articole referitoare la sumele primite de senatorul PSD de la Sorin Ovidiu Vantu in calitatea sa de presedinte al Bancii de Investitii si Dezvoltare. Sentinta a fost pronuntata la recursul inaintat de Vacaroiu, dupa ce Judecatoria Sectorului 1 daduse initial castig de cauza ziaristului.

Intr-un alt proces implicand aceleasi parti, si tot in luna septembrie, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe P.M. Bacanu la plata a 20.000.000 lei amenda penala pentru calomnie si 70.000.000 lei daune morale catre Nicolae Vacaroiu, pentru mai multe articole publicate de Romania libera in 2002.

Articolele incriminate il acuzau pe Nicolae Vacaroiu ca a primit bani de la Banca de Investitii si Dezvoltare chiar si dupa ce a incetat sa mai exercite functia de presedinte al acestei banci. In prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 il condamnase pe ziarist la plata unei amenzi administrative de 3 milioane de lei.

Vezi atasat decizia CEDO (lb. franceza)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4127 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  erata (Miercuri, 4 martie 2009, 9:53)

  dragon [utilizator]

  "amenzi penale"
 • +2 (2 voturi)    
  ehh... (Miercuri, 4 martie 2009, 10:00)

  aliosa [anonim]

  totusi, cineva vegheaza... :)
  • +1 (1 vot)    
   in mod normal (Miercuri, 4 martie 2009, 17:28)

   daddy erectus [utilizator] i-a raspuns lui aliosa

   justitia noastra de kkt ar trebui acum sa bage mana in buzunarul boului ala de judecator si sa scoata marafetii, nu sa plateasca din buzunarul nostru. Pentru niste gunoaie ca Vodcaroiu si Sorrrin sa platim tot noi
 • +2 (2 voturi)    
  si-are sa scoata bani din buzunare Vintu? (Miercuri, 4 martie 2009, 10:01)

  Doboritorul de Bizoni [utilizator]

  poate din buzunarele iRealitatii TV si ale scribalailor de la Cotidianul si Catzavencu. in ceea ce priveste ziarul cititorilor mai inteligentzi, scriitorii de-acolo s-au prostit complet de la banii hotzitzi de Vintu. nu mai citesc productzia celor de la Catzavencu, de o buna bucata de vreme - de cind au devenit pe fatza amorali (banii vorbesc!). in ce-l priveste pe nea Nicu Votcaroiu..., hic! ... "pa'eea mia": ce sa-i mai zici altceva decit: ficat sanatos (ca capul... - vai ce cacofonie am produs!)!
  • +2 (2 voturi)    
   ar fi bine... (Miercuri, 4 martie 2009, 11:24)

   Andrei-de-la-Orhei [utilizator] i-a raspuns lui Doboritorul de Bizoni

   Dar in stire se zice ca statul trebuie sa plateasca,si nu inteleg de ce noi trebu sa platim pentru hotii de vacaroiu si vintu?Ar fi bine ca statu sai oblige pe ei sa plateasca si sa mai adauge la suma pentru c-au adus prejudiciu imaginii tarii.
   • +2 (2 voturi)    
    pt ca sunteti prosti, de aia platiti (Miercuri, 4 martie 2009, 13:40)

    meh [anonim] i-a raspuns lui Andrei-de-la-Orhei

    pt ca ii votati (pe ei sau pe cei care ii sprijina), pt ca suportati toate mizeriile lor si in loc sa puneti mina pe furci si topoare doar injurati din coltul gurii, mai beti o bere si mergeti si mai faceti un credit.

    pt ca doar va plingeti in loc sa faceti ceva ca sa va schimbati soarta.

    pt ca sunteti 100% mioritici.
    DE AIA !!!!

    PS: pt aia care se vor grabi cu voturile negative: nu numai ca sunteti mioritici, dar sunteti si bizoni pt ca refuzati sa acceptati realitatea - si asta e primul pas pt a schimba ceva.
    • 0 (0 voturi)    
     este-o vorba din batrani... (Miercuri, 4 martie 2009, 17:25)

     Andrei-de-la-Orhei [utilizator] i-a raspuns lui meh

     revolutia este ca un bat, guvernantii hoti la mijloc si poporul la capete si cum n-ai rasuci batul cei din mijloc sufera mai putin iar cei de la capete sunt ravasiti. Exemplu f.bun este si revolutia din decembrie, vezi cum au decurs lucrurile?Ai dreptate referitor la vot,fiindca cei care au dorit sa schimbe ceva n-au asteptat pomana de la politicieni dar au luat viata de la zezo prin diverse colturi ale lumii,iar cei ramasi sunt manipulati prin media.Iar daca eram mioritici 100% sudul vorbea turceste ,nord-vestul maghiara iar noi din est rusa. Dar eu cred in timpuri mai bune pentru Romania si voi face tot ce pot pentru asta
 • +4 (4 voturi)    
  Justitia Romana! (Miercuri, 4 martie 2009, 10:08)

  raul [anonim]

  Justitia Romana mai primeste o palma! Rusine magistratilor nesimtiti si incompetenti, dar mai ales corupti. Cred ca i-am cuprins pe toti!
 • +4 (4 voturi)    
  sa vedem stirea comentata la realitatea (Miercuri, 4 martie 2009, 10:18)

  gilau [anonim]

  as vrea sa-l vad pe fostul director al RL, Hurezeanu, cum comenteaza la realitatea stirea asta, din postura de lacheu al lui vantu
 • +2 (2 voturi)    
  Ar mai putea sa ne mire ceva.... (Miercuri, 4 martie 2009, 10:37)

  judex1 [anonim]

  in Romania? Poate doar ca suntem pe punctul de a deveni cat mai curand RRRomania
 • +5 (5 voturi)    
  ce bine (Miercuri, 4 martie 2009, 10:41)

  lux [anonim]

  Ce bine ma simt cand aud asta. Acest "mare om de afaceri" in viata pe numele sau vantu...vaoreaza fix doi lei
 • 0 (2 voturi)    
  hagi de la curtea de conturi (Miercuri, 4 martie 2009, 10:41)

  PAREREA MEA [anonim]

  ...e mana chiorului de la cotroceni...trafic de influenta in tarisoara mea draga numai chiombul a facut,nu eu...pe vantu nu l-am vazut niciodata,nici macar n-am auzit de el...eu sunt superspecialist in finante,cel mai valoros dintre tonti si am fost si presedintele vostru cateva zile,asta ca sa stiti ...in privinta sentintei de la CEDO,ma /pe ea!!!
 • +2 (2 voturi)    
  sunt tare curios (Miercuri, 4 martie 2009, 10:53)

  directia 5 [anonim]

  cum v a comenta doamna 'iata vedem ca' [sincai] la fabrica de impachetat actiuni sov-invest sau domnul 'sa m a lamureasca cineva' de la punctul ochit ,banul incasat [dumitrescu] si bineanteles madam cretulescu la 'canapeaua realitatii' aceasta stire,ah si sa nu uitam si cuplul de comici de la fix ora 16
 • +3 (3 voturi)    
  recunostinta lui PMBacanu (Miercuri, 4 martie 2009, 12:39)

  paharel [anonim]

  Nu ne ajung cuvintele si nu avem atat timp sa aducem recunostinta acestui adevarat om, Petre Mihai Bacanu, care a avut curajul sa demonteze in Romania Libera de altadata, nu cea de acum, caracatita escrocului Sorin Ovidiu Vantu. Este incredibil cat curaj trebuie sa ai ca sa demasti fratia Vantu - Vacaroiu - Radu Timofte - Iliescu - Nastase. Iar tragedia personala din familia d-lui Bacanu cred ca are legatura cu aceasta afacere. Oricum, Bacanu este un erou. Si daca nu este recunoscut acum, istoria il va recunoaste, cu siguranta.
 • +1 (1 vot)    
  Nu vi se pare ca? (Miercuri, 4 martie 2009, 13:51)

  Albert [anonim]

  Nu vi se pare ca Petre Mihai Bacanu seamana foarte tare cu Einstein?
  • +1 (1 vot)    
   Petre Mihai Bacanu (Miercuri, 4 martie 2009, 21:07)

   flp [anonim] i-a raspuns lui Albert

   Este un om adevarat ..cinste lui ..
   Mai este si dan Puric..daca exista astfel de oameni,putem sa nadajduim ca vor mai fi in jurul lor ..nu suntem parasiti..in gloata manelista mitocaneasca d earivisti si imbuibati!-dixit!
 • +1 (1 vot)    
  sunt curios.... (Miercuri, 4 martie 2009, 17:24)

  daddy erectus [utilizator]

  ....daca stirea, scuzati, STIREA va fi data la iRealitatea sau va fi dezvoltata de deontologii de la Cotidiotul...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by