Procurorii au inchis dosarul privind sumele obtinute de senatorul UDMR Marko Bela din drepturi de autor, Directia Nationala Anticoruptie declansand in anul 2006 verificari in legatura cu incasarea de catre politician a 90.000 de lei si 16.000 de forinti.

"La data de 10 aprilie 2008, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale in conformitate cu prevederile art. 228 alin. 6 si art. 10 lit. d Cod procedura penala, deoarece, analizand actele premergatoare efectuate, s-a stabilit ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute in articolul 13 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie", a comunicat, luni, pentru Mediafax, Biroul de presa al DNA, raspunzand unei intrebari privind stadiul dosarului lui Marko Bela.

Totodata, DNA afirma ca procurorii au dispus si declinarea cauzei in favoarea unei alte unitati de parchet pentru infractiuni care nu sunt in competenta DNA.

La randul sau, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a comunicat, luni, pentru Mediafax, ca dosarul lui Marko Bela a fost inchis, intrucat faptele nu erau de natura penala.

In noiembrie 2006, presedintele UDMR, Marko Bela, declara ca a aflat "de la altii" ca Directia Nationala Anticoruptie face verificari privind sumele obtinute de el din drepturi de autor, el explicand ca a incasat banii respectivi in baza unui contract cu Editura Bookart din Miercurea Ciuc.

Liderul UDMR aprecia drept "incalificabil" faptul ca nu a fost intrebat el de catre DNA in legatura cu aceste probleme.

Procurorii anticoruptie au facut verificari cu privire la presedintele UDMR, Marko Bela, investigatiile vizand si sumele incasate din drepturile de autor pentru volume de poezii. Conform declaratiei de avere publicata la acel moment pe site-ul Guvernului, Marko Bela a incasat, in 2005, 90.000 RON si 16.000 de forinti din drepturi de autor.

"V-as recomanda ca politicianul sa nu fie lovit prin calitatea lui se scriitor si invers. Sunt doua calitati distincte, importante amandoua", le-a spus ziaristilor Marko Bela. El arata ca sumele incasate reprezinta bani din drepturi de autor pentru cartile pe care urmeaza sa le scrie si sa fie publicate de Editura Bookart din Miercurea Ciuc, editura care, potrivit liderului UDMR, nu are contracte cu statul .

Directorul Editurii Bookart din Miercurea Ciuc, Hajdu Aron, sustinea ca editura sa a semnat contractul cu Marko Bela in septembrie 2005. Potrivit contractului, editura din Harghita are dreptul de editare pe cinci ani a cartilor de poezii ale liderului UDMR si a distribuirii titlurilor scoase pe alti 5 ani.

Intrebat daca nu considera ca suma de 90.000 de lei oferita lui Marko Bela pentru drepturi de autor este prea mare, Hajdu a spus ca nu i se pare, dar este vorba despre o problema interna de afaceri a editurii.

Intrebat de ce a ales liderul UDMR editura din Harghita, Hajdu afirma ca a avut cea mai buna oferta.