Lumea intreaga a comemorat duminica 70 de ani de la "Noaptea de Cristal" care a marcat inceputul Holocaustului. Ceremonii au fost tinute in toate sinagogile din lume. Toti liderii politici si religiosi din lume, de la cancelarul german la Papa Benedict al XVI-lea, au marcat momentul. Israelienii au comemorat 13 ani de la asasinarea premierului Yitzhak Rabin, relateaza Realitatea TV.

In noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938 casele evreilor si 8.000 de magazine au fost devastate in numeroase orase si sate germane. Civili si agenti SS au distrus cladiri cu barosul, lasand strazile acoperite cu cioburi de sticla de la geamurile sparte, fapt care a dus la numele de "Noaptea de Cristal".

Multi evrei au fost omorati in bataie iar 30.000 de oameni au fost dusi in lagare de concentrare. Au fost distruse aproape 1.700 de sinagogi.

Trecerea a 70 de ani de la acea noapte de cosmar a fost marcata la Berlin, la Vatican si la Ierusalim, la memorialul Yad Vashem. Angela Merkel a fost prezenta la ceremonie si a subliniat ca "rasismului si antisemitismului nu trebuie sa le mai fie date niciodata vreo sansa in Germania si Europa".

Sambata, zeci de mii de israelieni au venit in piata centrala din Tel Aviv pentru a-i aduce un omagiu lui Yitzhak Rabin, laureat al Premiului Nobel pentru Pace ca urmare a rolului avut in semnarea primului acord de pace cu palestinienii. Rabin a fost impuscat mortal, la 4 noiembrie 1995, de un tanar fanatic, in timpul unui miting.