Secretarul american al Justitiei, Robert Mukasey, a semnat noile reguli de functionare a biroului politiei federale americane, FBI, pe fondul unor critici pentru atentare la libertatile publice pe care le presupun, anunta Mediafax.

"Aceste noi reguli sunt mai uniforme, mai clare si mai simple pentru operatiunile FBI, ele trebuie sa permita FBI sa devina, printre altele, un colector de informatii mai expert", au dat asigurari intr-un comunicat comun Mukasey si directorul FBI, Robert Mueller.

Aceste noi directive le aduna in 50 de pagini pe cele precedente, care se impart in cinci domenii de interventie, cu scopul de a oferi publicului, "intr-un simplu document, un acces la procedurile generale ale FBI".

Prima versiune prezentata la jumatatea lui septembrie comisiilor judiciare din Senat si Camera Reprezentantilor a fost aspru criticata, insa desi amendata, versiunea finala semnata vineri nu a convins asociatiile si alesii democrati.

"Poporul american merita un departament al Justitiei vigilent, care nu le sacrifica si nici nu le pericliteaza drepturile si viata privata", se arata intr-un comunicat al senatorului democrat Patrick Leahy, care critica "puterile extinse conferite FBI in materie de monitorizare si utilizare a tehnicilor de ancheta".