Guvernul croat a anuntat, marti, ca a ales un amplasament pe insula Krk din nordul Marii Adriatice pentru constructia unui terminal de gaze naturale lichefiate, care sa diversifice sursele de gaze naturale pentru Europa, ce depinde foarte mult de Rusia, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Decizia va permite inceperea lucrarilor de inspectie a terenului si a pregatirilor pentru constructie, a declarat vicepremierul croat, Damir Polancec, citat de agentia de presa croata Hina.

O companie internationala, Adria LNG, a fost creata pentru analizarea constructiei terminalului, care ar trebui sa inceapa sa deserveasca Europa Centrala din 2012, cu gaze naturale lichefiate transportate cu vaporul, mai ales din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu.

Compania este detinuta in proportie de 31,15% de firma germana E.ON Ruhrgas, in vreme ce grupul francez Total are o participatie de 25,58%, iar austriecii de la OMV - alte 25,58%. Grupul german RWE detine 16,69% din actiunile Adria LNG, iar firma slovena Geoplin, 1%.

Terminalul va avea o capacitate initiala de 10 miliarde metri cubi pe an, care ar putea fi majorata ulterior la 15 miliarde metri cubi, iar investitiile sunt estimate la 700 milioane euro - 1 miliard euro, potrivit declaratiilor vicepremierului croat.