Mai multe asociatii de tigani din Polonia si Germania au criticat masurile adoptate de guvernul italian in scopul de a controla locuitorii din taberele de nomazi, relateaza AFP.

"De aproape un an avem de-a face in Italia cu o situatie fara precedent in istoria Europei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Autoritatile regionale si centrale s-au alaturat valului de atacuri si ura alimentat de cea mai mare parte a presei", a declarat seful Asociatiei Tiganilor din Polonia, Roman Kwiatkowski. "Pentru prima data de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, autoritatile unui stat s-au angajat activ intr-o politica de represiune si discriminare fata de o minoritate nationala", a adaugat el.

Aceeasi parere a fost exprimata de liderul tiganilor si populatiei sinti din Germania, Romani Rose, care a afirmat ca politica italiana este orientata impotriva tiganilor din toate tarile UE. Rose a cerut oficialilor de la Bruxelles sa elaboreze o politica comuna in sprijinul comunitatilor de tigani.

Declaratiile celor doi lideri ai comunitatilor de tigani au fost facute in cadrul unei ceremonii care s-a desfasurat la fostul lagar nazist de la Auschwitz-Birkenau, unde a fost comemorata noaptea de 2 spre 3 august 1944, cand germanii au ucis ultimii 3.000 de tigani din lagar.