In Japonia a inceput luni a o reuniune G-8 a liderilor din statele puternic industrializate.

Aflat la final de mandat, presedintele american George Bush participa pentru ultima oara la o asemenea reuniune, in timp ce liderul rus Dmitri Medvedev este prezent pentru prima data, relateaza RRA.

Incalzirea globala si modificarile climei vor fi principalele teme de discutie. Liderii G-8 vor discuta despre cresterea alarmanta a preturilor la alimente si petrol si efectele acestui lucru asupra tarilor sarace.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a anuntat ca va propune statelor membre ale Uniunii Europene crearea unui fond de un miliard de euro pentru sustinerea sectorului agricol din tarile in curs de dezvoltare.

Initiativa ii vizeaza mai ales pe fermierii din Africa, dar pentru a intra in vigoare are nevoie de aprobarea celor 27 de state membre ale Uniunii si a Parlamentului European.

Numeroase forte de ordine, aproape 20.000 de politisti, vor asigura securitatea reuniunii de pe insula Hokkaido. Acum doua zile, mii de japonezi au organizat proteste, acuzand liderii G-8 ca nu fac decat sa discute, fara a lua masuri concrete.