Obiectivul pe termen scurt al Serbiei este limitarea numarului tarilor care vor recunoaste independenta unilaterala a Kosovo, a afirmat seful diplomatiei sarbe, Vuk Jeremici, citat de Rador.

In acelasi timp, obiectivul pe termen lung este realizarea unui compromis care va conduce la stabilitatea si pacea din regiune, precum si la integrarea Serbiei in UE.

"Cei care au sprijinit independenta Kosovo, cand au vazut ca nu pot trece aceasta hotarare prin Consiliul de Securitate al ONU, au hotarat ca prin recunoasterea in valuri a independentei unilaterale sa creeze o situatie prin care Kosovo independent sa devina realitate", a declarat Jeremic.

Seful diplomatiei de la Belgrad a afirmat ca Serbia ar putea deveni un precedent in ce priveste integrarea europeana, refuzand "in mod democratic" eventuala oferta facuta de Bruxelles.

"Sarbii cred in prosperitatea oferita de calitatea de membru UE, dar nu au o parere prea buna despre UE si nu trebuie sa explicam de ce", a precizat Vuk Jeremic.

Oficialii albanezi de la Pristina au declarat independenta Kosovo la 17 februarie, decizie contestata de guvernul de la Belgrad.