Cetatenii Ungariei sunt chemati astazi sa se pronunte, in cadrul unui referendum national, in privinta pastrarii sau eliminarii unor taxe percepute in domeniile sanatatii si educatiei.

La referendumul initiat de doua formatiuni politice din opozitie, Fidesz si Partidul Popular Crestin-Democrat, sunt asteptati sa ia parte peste 8 milioane de cetateni ungari cu drept de vot, anunta corespondentul Radio Romania Actualitati.

Initiatorii referendumului doresc sa consulte populatia in privinta pastrarii sau eliminarii taxei zilnice de spitalizare, a taxei platite in cazul vizitelor la cabinetele medicale si a taxei percepute de la cei care urmeaza cursurile unei institutii de invatamant superior de stat. In Ungaria au fost organizate 10.951 de sectii de votare, si este de asteptat ca peste 3200 de cetateni ungari sa isi exprime votul la sediile misiunilor diplomatice ungare din strainatate. Sectiile de votare din Ungaria vor fi deschise intre orele locale 6 si 19.

Referendumul este validat daca cel putin un sfert dintre votanti opteaza in acelasi mod pentru una dintre intrebarile supuse consultarii populatiei. Acest lucru ar insemna ca din circa 8 milioane de cetateni cu drept de vot, in jur de 2 milioane trebuie sa raspunda fie cu Da, fie cu NU la intrebarile de pe buletinele de vot, pentru ca referendumul sa fie validat.