Politistii au confiscat incepand din noiembrie peste 5,5 tone de petarde si artificii care urmau sa fie vandute pe piata neagra, au anuntat, joi, oficiali din Politia Romana, citati de Mediafax.

Comisarul sef Daniel Ghiultiu, de la Directia Arme, Explozivi si Substante Toxice, a declarat ca politistii au declansat, incepand cu luna noiembrie, actiunea "Foc de Artificii 2012", care ii vizeaza pe importatorii si distribuitorii ce alimenteaza piata neagra cu cantitati mari de petarde.

Potrivit lui Ghiultiu, de la declansarea actiunii si pana in prezent au fost confiscate aproximativ 5,5 tone de petarde si artificii, insa aceste cantitati vor creste "in progresie geometrica pe masura ce ne apropiem de sarbatori".

El a precizat ca singurele artificii care pot fi vandute legal persoanelor fizice sunt cele din clasa 1 de risc, care desi scot sunete destul de puternice, au o incarcatura exploziva foarte mica si nu pun in pericol viata celor care le folosesc. Materialele pirotehnice din clasele 2, 3 si 4 pot fi vandute doar persoanelor autorizate.

Comisarul sef Daniel Ghiultiu a mai spus ca cei care incalca legea risca sa stea la inchisoare intre trei luni si un an.

Petardele si artificiile din clasa 2 de risc au fost interzise dupa ce, pe perioada sarbatorilor de iarna din anul 2005, din cauza acestora a murit un om si alti 350 au fost raniti.

Dupa interzicerea acestor materiale pirotehnice, din 2006 si pana in 2011 media ranitilor a fost, an de an, de aproximativ 25 de persoane, a precizat Ghiultiu.

Petardele care ajung pe piata neagra din Romania sunt aduse din Bulgaria si din Polonia, tari in care acestea pot fi achizitionate legal, nefiind interzise.

O alta sursa, spun politistii, este reprezentata de artificierii autorizati, care vand pe piata neagra o parte din stocurile de artificii.