Un octogenar a murit in urma unei febre hemoragice provocate de denga, marcand reaparitia in Grecia, dupa 85 de ani, a acestei boli virale transmise de tantari, a anuntat marti Centrul de control si de preventie a bolilor (Keelpno), citat de AFP.

Barbatul, originar din Agrinio, in vestul tarii, a decedat in 30 august la spitalul din Patras, a precizat Keelpno, intr-un comunicat.

Denga "fusese eradicata de la ultima epidemie cunoscuta a acestei boli care a lovit tara in 1927-28", dar, din 2003, autoritatile sanitare au observat reaparitia in tara a tantarului tigru, considerat drept un purtator potential al virusului, a adaugat Keelpno.

Aceasta insecta tropicala a colonizat circa 20 de tari europene in 12 ani, in principal in zona mediteraneana, dar si o parte a Germaniei, Belgiei si Olandei.

Cazuri izolate autohtone de infectie cu denga, potential mortala in forma sa cea mai grava, au fost semnalate in ultimii ani in Franta si Croatia.

Keelpno a lansat in iulie o alerta referitoare la virusului Nilului de Vest, transmis tot de tantari, dupa ce mai multe cazuri de infectii au fost semnalate in regiunea Atenei, solicitand masuri de preventie, precum utilizarea de insecticide si limitarea stropitului, pentru a evita acumularea apei.

Ca simptomatologie, infectia cu virusul Denga poate produce un spectru larg de manifestari clinice, insa cele mai multe infectii sunt asimptomatice sau subclinice, potrivit Institutului National de Sanatate Publica.

Unele persoane dezvolta simptome asemanatoare gripei.

Caracteristicile clinice ale febrei Denga variaza in functie de varsta pacientului: sugarii si copii mici pot avea febra cu eruptii; copii mai mari si adultii pot avea fie o febra usoara sau boala clasica, cu debut brusc cu febra mare, dureri de cap severe, dureri oculare, dureri articulare si musculare si eruptii cutanate. Unii pacienti pot prezenta dureri in gat, inflamarea faringelui si conjunctivei, greturi, varsaturi si anorexie.