<-- Dosare Juridice - Oglinda -->

Dosare Juridice - Fiscalitate

Veti fi surprinsi, dar avem nevoie urgent de o reforma fiscala

de Alin Chitu     Deloitte Romania


Alin Chitu
Foto: Deloitte Romania
Schimbarile de fiscalitate din ultimele luni au re-adus in atentia publica (parca mai mult decat in situatiile precedente) multimea de probleme din administrarea taxelor: formulare peste formulare, informatii necentralizate sau inexistente, interactiune greoaie cu autoritatile si altele.

Aceste deficiente se traduc la nivel macro in indicatori mai slabi privind colectarea impozitelor, combaterea evaziunii si a fraudei, conformarea la plata. Or, din cauza veniturilor bugetare prea mici fata de ambitioasele obiective de cheltuieli (din pacate directionate in arii fara potential de crestere economica pe termen lung) apar solutii ad hoc de compensare care inseamna fie cresterea poverii fiscale, fie a celei birocratice, fie a ambelor (adica o crestere a ineficientei in colectare). Este una dintre principalele cauze ale lipsei de predictibilitate pe care o acuza constant mediul de business. Insa obiectivele privind cresterea eficientei colectarii (traduse in mare masura prin cresterea conformarii voluntare) nu sunt de cele mai multe ori compatibile cu deciziile adhoc.

In acest context, doua stiri aparute la interval de cateva zile merita atentie. Prima este ca programul de modernizare a administrarii veniturilor bugetare (RAMP) incheiat cu Banca Mondiala in 2013 a stagnat. Cealalta vine de la ministrul de finante care a constatat ca fiscul cheltuieste 10 milioane de euro anual pentru trimiterea plicurilor prin posta, plicuri care, in multe cazuri, nici nu ajung la destinatar. Ce concluzii putem trage din aceste fapte? Administratia fiscala are nevoie clara de reforma care, pe masura ce intarzie, creeaza dificultati pentru business, autoritati si iroseste resurse.

Cauzele stagnarii proiectului de reforma nu sunt lamurite. Singurele informatii facute publice in aceasta privinta sunt de la Banca Mondiala care arata ca de la sfarsitul lunii octombrie 2017 nu au mai fost inaintate initiative in cadrul proiectului din cauza angajamentului politic slab. Totusi, institutia financiara considera ca Romania se confrunta cu o serie de provocari in administrarea fiscala atata timp cat continua sa colecteze cea mai mica suma din taxe ca pondere in produsul intern brut si inregistreaza cea mai mare diferenta dintre TVA incasat si potential de incasat (gap). Bulgaria este un exemplu, din acest punct de vedere. Proiectul pe care l-a derulat cu Banca Mondiala a ameliorat semnificativ colectarea taxelor. Institutia financiara internationala enumera si cateva dintre urgentele administratiei fiscale: centralizarea informatiilor despre contribuabili, analiza de risc sofisticata, imbunatatirea/inlocuirea sistemelor informatice. Indiferent de ceea ce se va intampla cu proiectul, avertizeaza Banca Mondiala, aceste probleme raman si trebuie urgent rezolvate.

Digitalizarea este principala metoda care ar conduce la imbunatatirea colectarii, combaterea evaziunii si a fraudei si care ar sprijinii contribuabilii corecti sa isi indeplineasca mai usor obligatiile fiscale. Din pacate, Romania nu a implementat inca nicio masura de raportare standardizata electronica asa cum au facut aproape toate statele europene. Anul trecut Deloitte Romania a cules informatii din reteaua Deloitte si a constatat ca marea majoritate a statelor aplica cel putin E-Audit (control electronic), multe au implementat Standard Audit File for Tax (SAF-T) - un format electronic standard si E-reporting (raportarea electronica a unor documente, de exemplu facturi, balanta etc). Sunt metode care ajuta autoritatile fiscale sa desfasoare controale mai eficiente pentru ca identifica mai rapid si usor principalele zone de neconformare in raportarea obligatiilor fiscale, dar care vin si in avantajul companiilor pentru ca automatizeaza procesele, scad costurile si aduc mai multa transparenta si certitudine in relatia cu autoritatile.

In lipsa unui proiect amplu de implementare a unei viziuni de reforma a administratiei fiscale pe termen lung, vedem masuri intempestive, unele dintre ele netestate sau putin testate de alte tari, cum sunt plata defalcata a TVA, transferul integral al contributiilor la angajat etc. Pe langa nervozitatea pe care o induc in mediul de business, mai ales ca astfel de mutari au venit la pachet in ultimele luni, nu dau siguranta ca vor atinge obiectivele de colectare. Daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat in ultimii zece ani, vom observa ca s-au emis sute de acte normative de modificare a fiscalitatii, a procedurilor de inregistrare, declarare sau plata. Care a fost rezultatul? Nivelul incasarilor bugetare ca pondere in PIB continua sa fie cel mai scazut din Uniunea Europeana, gap-ul de TVA sa fie cel mai ridicat, incertitudinea legislativa si povara birocratica sa fie la cele mai ridicate cote. Cred ca aceste statistici arata ca, inainte de orice alte dezbateri despre fiscalitate, ar trebui asumata reforma administrarii fiscale. Este evident ca orice modificare, chiar si una oportuna, in zona legislativa risca sa produca efecte negative atata timp cat administratia lucreaza cu sisteme, metode si tehnici depasite.

Un articol semnat de Alin Chitu, Director Deloitte Romania


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3663 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Explicația este mai mult decât simplă (Luni, 19 februarie 2018, 12:23)

  Spiky [utilizator]

  Evaziunea fiscală este practicată în mare de două categorii de evazioniști: cei inteligenți, care o vor practica la diferite nivele, în funcție de abilitatea statului de a da legi bune și a ANAF de a le utiliza în scopul colectării de taxe; și cei proști, care nu au nevoie de inteligență, întrucât au spate politic tare. Pentru aceștia, care sunt de fapt la putere, legi clare și corecte și capacitatea ANAF de colectare a datelor contribuabililor sunt pericole mari. În consecință, ”revoluția fiscală” e doar o bulibășeală pentru protejarea marilor evazioniști cu sprijin politic, în principal al PSD.
  O standardizare a formatelor electronice de date vehiculate în sistemele de stat ar duce la descoperiri tragice pentru acești evazioniști. Ca exemplu, vă aduceți aminte de taxarea triplă a posesorilor de mai mult de două case? Dacă le aveai în două județe diferite, nici o problemă, că nu exista posibilitatea comparării datelor pentru identificarea contribuabililor cu case în județe diferite.
  Așa că programul Băncii Mondiale a fost sugrumat pe șest, pentru a nu produce daune marilor șmekeri cu sprijin politic. Ce contează că statul colectează mai puțin, o să taxeze mai tare pe cei cinstiți... cât vor mai rămâne și aceștia cinstiți, că ei sunt și inteligenți, și când vor deveni evazioniști, ANAF-ul nu va avea mari posibilități de combatere a fenomenului.
  Când s-a trecut la impozitarea globală de 16%, surpriză! S-a colectat mai mult. Dacă berbecii komunistoido-bugetofagi trec la impozitarea progresivă, fenomenul va fi invers....
 • +2 (2 voturi)    
  fiscul cheltuieste 10 milioane de euro anual... (Luni, 19 februarie 2018, 12:32)

  midufi [utilizator]

  Asta-i nimic !
  Stai sa vezi ce o sa se intample acum, dupa trecerea impozitarii la angajati !
 • +8 (8 voturi)    
  Nu se vrea (Luni, 19 februarie 2018, 12:35)

  HP [utilizator]

  Nu se doreste digitalizarea serviciilor publice, si nu doar la ANAF.

  Ar insemna ca ar fi nevoie de inlocuirea activelor de politruci incompetenti - cu meseriasi si ITisti, multi mai putini.

  Bugetarii voteaza PSD. Aici e problema. Daca le faci rau, nu mai voteaza PSD.
 • -3 (3 voturi)    
  ... (Luni, 19 februarie 2018, 13:08)

  vitan.sandu [utilizator]

  1. spiky, ai salariul precum guvernatorul bnr, altfel nu ai debita minciunele. Impozitarea progresiva a veniturilor persoanelor fizice nu inseamna, inca, globalizare. Asa cum nici cota unica nu este globalizare. Sigur urla unii ca impoyitarea progresiva este antiliberala. Dar de ce or fi practicand-o cele mai multe tari europene? Nu imi dati exemple contrare - Bulgaria si Letonia. Dati.mi exemple cum ar fi Suedia, Belgia, Regatul unit etc.
  2. E drept, fiscul arunca pur si simplu banii pe plicuri! Si asta, desi ar putea operationaliya declaratia 800. Eu am cerut prin septembrie 2017 sa ma ajute sa depun aceasta declaratie (cu toate eforturile mele primeam mesajul ca "cel putin una din urmatoarele erori au fost depistate". Ce credeti, nici un raspuns?!
  • +4 (4 voturi)    
   Sandy sanky din vitan (Luni, 19 februarie 2018, 18:38)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Am greșit când am pus impozitare globală în loc de procentuală. Mare vrăjeală!
   Nu ai habar ce salariu am eu.. dacă am salariu... de fapt nu am.
   Iar tu bagi aiurea chestia cum că de ce au multe țări europene impozitare progresivă. Răspunsul este simplu: pentru că pot. Cetățenii sunt conștiincioși, înțeleg necesitatea plătirii unor taxe mult, MULT mai mari de către cei mult, MULT mai bogați, iar principalul motiv este că statul cheltuie impozitele colectate, multe, MULTE impozite, pe necesități, iar corupția, puțină, PUȚINĂ corupție, nu afectează în mod vital funcționarea statului.
   Toate aceste motive NU se aplică României. Cei bogați sunt foștii mahări PCR care sunt acum la butoane. Impozitarea progresivă va afecta doar pe adversarii lor politici, în principal clasa de mijloc care abia își mai duce zilele. Cheltuielile suplimentare necesare calculului taxelor vor fi mai mari, iar birocrația se va dubla/tripla.
   Când om trăi ca în țările alea care practică impozitarea progresivă, atunci să o băgăm și noi.
  • 0 (0 voturi)    
   Sandy sanky din vitan (Luni, 19 februarie 2018, 18:38)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Am greșit când am pus impozitare globală în loc de procentuală. Mare vrăjeală!
   Nu ai habar ce salariu am eu.. dacă am salariu... de fapt nu am.
   Iar tu bagi aiurea chestia cum că de ce au multe țări europene impozitare progresivă. Răspunsul este simplu: pentru că pot. Cetățenii sunt conștiincioși, înțeleg necesitatea plătirii unor taxe mult, MULT mai mari de către cei mult, MULT mai bogați, iar principalul motiv este că statul cheltuie impozitele colectate, multe, MULTE impozite, pe necesități, iar corupția, puțină, PUȚINĂ corupție, nu afectează în mod vital funcționarea statului.
   Toate aceste motive NU se aplică României. Cei bogați sunt foștii mahări PCR care sunt acum la butoane. Impozitarea progresivă va afecta doar pe adversarii lor politici, în principal clasa de mijloc care abia își mai duce zilele. Cheltuielile suplimentare necesare calculului taxelor vor fi mai mari, iar birocrația se va dubla/tripla.
   Când om trăi ca în țările alea care practică impozitarea progresivă, atunci să o băgăm și noi.
 • +1 (1 vot)    
  xxxxl (Marţi, 20 februarie 2018, 5:38)

  vorbeste lumea [utilizator]

  coana ministru, nu ne mai mariti lefurile, ca nu mai ajungem acasa cu niciun ban ...
 • +1 (1 vot)    
  ANAF-ul trebuie sa intre in curatenie de primavara (Marţi, 20 februarie 2018, 10:55)

  eusunt01 [utilizator]

  Revolutia fiscala cu ANAF trebuia sa inceapa! E o harababura acolo ceva de groaza, aparatura invechita, atitudini din epoca de piatra, lipsa de organizare si predictibilitate. Nu ma mir ca multi au plecat din tara si ANAF-ul este unul din motive. Lipsa de respect fata de contribuabil e proverbiala la ei. Ca nu stie departamentul de stingere a datoriilor ce a incasat de la contribuabil, popreste conturi si pe urma incepe distractia, nici nu se mai pune la indoiala. Acolo trebuie facuta curatenie inainte de a incepe sa jecmanesti oamenii!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by