<-- Dosare Juridice - Schoenherr Asociatii -->

Dosare Juridice - Fiscalitate​

Moment de cotitura in fiscalitate: Romania impune noi reguli de impozitare mai stricta pentru companii

de Ana Petrescu, Andreea Geacu     Deloitte Romania


Andreea Geacu, Ana Petrescu
Foto: Deloitte Romania
Romania a participat la semnarea Conventiei multilaterale de modificare a tratatelor de evitare a dublei impuneri, alaturi de alte 75 de tari, pe 7 iunie, la Paris. Astfel, tara noastra si-a exprimat intentia de a modifica cele 91 de tratate de evitare a dublei impuneri si de prevenire a evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital incheiate de-a lungul timpului cu alte state. 

Principalul scop al acestei Conventii este amendarea tratatelor fiscale astfel incat sa nu mai apare situatii de dubla neimpozitare pe care contribuabilii sa le foloseasca in scopul evitarii taxelor in fiecare dintre statele implicate.
Conventia Multilaterala (Multilateral Convention to Implement Tax Treaty Related Measures to Prevent Base Erosion Profit Shifting - BEPS) va duce la implementarea rapida a modificarilor pentru 1.100 de tratate fiscale la nivel global.
 
Planul BEPS (Erodarea bazei de impozitare si transferul profiturilor) a fost initiat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Tot la inceputul lunii iunie Romania a aderat la BEPS ca stat membru asociat. Totusi, inca din 2015, desi nu era membru OCDE, Romania a participat activ la lucrarile grupului pentru planul BEPS.

Care va fi impactul conventiei multilaterale in Romania?

Conventiile de evitare a dublei impuneri vor fi modificate in scurt timp. Astfel, in preambulul tuturor acestor tratate urmeaza sa fie introdusa intentia Romaniei de a dezvolta relatiile economice cu celelalte tari, precum si de a coopera in materie fiscala.

Totodata va fi introdusa si o prevedere similara cu prevederea anti-abuz deja existenta in legislatia noastra. Efectul normei anti-abuz va fi ca nu se va mai aplica tratamentul fiscal mai favorabil prevazut, de regula, de un tratat, daca se constata ca scopul principal sau unul din scopurile principale ale unei tranzactii este sa profite de beneficiile fiscale respective. 

In concluzie, substanta oricarei tranzactii devine esentiala pentru a mai putea aplica prevederile oricarui tratat de evitare a dublei impuneri. 

Astfel, ar urma sa fie eliminate situatiile de dubla neimpozitare a veniturilor care puteau aparea in practica din cauza unor scapari in legislatia nationala a unei tari si de folosire a tratatelor de evitare a dublei impuneri. 

Principalele modificari aduse tratatelor de evitare a dublei impuneri vizeaza:
 • Calificarea unitara a tranzactiilor si entitatilor (hibride) care pana acum beneficiau de tratamente fiscale diferite in cele doua state semnatare, conducand astfel la o dubla neimpozitare a veniturilor;
 • Noi reguli de creare a sediilor permanente si drept urmare, obligatii de impozitare in cazul distribuitorilor comisionari, detinatorilor de depozite pentru livrarea marfurilor (de exemplu, entitati care activeaza in domeniul comertului electronic), etc. 
 • Imbunatatirea procedurii amiabile intre Romania si celelalte state cu care sunt incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, pentru a se putea rezolva eventualele situatii de dubla impozitare ce ar decurge ca urmare a prevederilor mai stricte introduse prin Conventia Multilaterala.  
Merita precizat ca Romania este una dintre putinele tari UE care au optat deja sa adopte unele dintre noile reguli. De exemplu, Romania se afla printre cele opt state membre care au decis sa aplice modificarile propuse pentru structurile de distribuitori comisionari. Decizia arata un interes sporit al autoritatilor romane de a impozita profiturile companiilor straine generate de vanzari pe teritoriul sau.

Trebuie spus ca la nivelul OCDE a fost creat un model al Conventiei Multilaterale, insa fiecare tara, inclusiv Romania, are dreptul sa isi exprime anumite rezerve cu privire la aplicabilitatea unora dintre articole.
 
Din acest motiv, in general, un tratat de evitare a dublei impuneri va fi modificat prin intermediul instrumentului doar daca ambele parti semnatare au notificat aceleasi optiuni de implementare sau nu au notificat rezerve specifice pentru anumite articole. Ministerul de Finante a transmis deja o lista a acestor potentiale rezerve pe care intentioneaza sa le adopte, precum si cu optiunile de modificare la care Romania va adera.
 
Cand va incepe implementarea masurilor 
  
In ceea ce priveste intrarea in vigoare a acestui instrument, mecanismul este unul complex care presupune o ratificare initiala de catre oricare cinci state care au aderat la el. Totusi, el va produce efecte intr-o anumita tara doar dupa ce este ratificat atat in conformitate cu sistemul legislativ national, cat si de statul partener, simultan sau anterior.

Prin urmare, pentru aplicarea tratatelor, trebuie sa fie analizat atat momentul ratificarii de catre fiecare dintre cele doua state semnatare, cat si optiunile / rezervele exprimate de acestea. In acest sens, OECD va pune la punct un mecanism care sa usureze procesul, insa pana atunci, cei care vor sa fie pregatiti pentru schimbarile care vor urma isi pot face aceasta analiza individual, pentru fiecare tratat in parte.

"Semnarea Conventiei Multilaterale marcheaza un moment de cotitura important in istoria legislatiei fiscale internationale", a declarat secretarul-general al OCDE, Angel Gurria. Asadar, contribuabilii romani trebuie sa fie pregatiti pentru noile reguli de impozitare, dar si sa urmareasca mai strict modalitatea de impozitare a profiturilor companiilor, in functie de locul in care isi desfasoare activitatile economice.

Un articol semnat de Ana Petrescu, Senior Manager Taxe Deloitte Romania si Andreea Geacu, Manager Taxe Deloitte Romania


Citeste mai multe despre   


9291 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  N-ar fi rau RO sa aplice legislația existenta (Joi, 22 iunie 2017, 11:25)

  Radu_B [utilizator]

  Sunt cetățean roman din 2012 plecat din țara, locuiesc in Olanda din 2013, și deși mi-am menținut domiciliu in RO plătesc taxe și impozite in Olanda ca rezident (inclusiv fiscal). ANAF îmi emite decizie de impunere pe niște venituri de pe piața de capital, deși le spun ca le-am declarat in Olanda și duc certificat de rezidenta fiscală (care spune ca sunt rezident impozitat pt veniturile GLOBALE), ANAF REFUZA sa-mi accepte hârtiile, ca cică "de unde știu ei ca le-am declarat". Adică avem Convenție de evitare a dublei impuneri DEGEABA cu Olanda, trebuie sa ne frecăm cu funcționarul pe fiecare tranzactie. Oricum, Olanda nu evite certificate / declarații per tranzactie, așa ca îmi rămâne doar sa dau in judecată ANAF-ul, nu ?!

  Poate sa semneze România mega convenții, câta vreme ANAF e la nivel 1970 atunci economia neagră va fi unde este, colectarea veniturilor unde este, evaziunea fiscală făcută de mega-rechini unde este, las ca m-au găsit pe mine sa ne judecam pe câteva sute de lei...
  • +4 (4 voturi)    
   Te inteleg perfect (Joi, 22 iunie 2017, 13:56)

   Ali Mentara [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

   Desi logic este sa ai doar un singur domiciliu permanent (tu esti la limita legii pastrandu-ti domiciliul in Romania insa avand probabil domiciliul in Olanda) - nu e traba ANAF sa judece acest lucru.

   Tocmai de aceea dupa 13 ani de cand sunt plecat din Romania abia anul acesta am renuntat la buletin si la pasaportul clasic cerand pasaport pentru cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Tocmai ca sa nu ma trezesc cu cereri de la ANAF pentru impozitarea veniturilor avand in vedere ca nu am avut, nu am si nici nu voi avea venituri in Romania iar de platit impozite le platesc in tara unde stau. In plus mi se parea culmea sa platesc in Romania asigurare de sanatate din moment ce niciodata nu am apelat la vreun serviciu medical in Romania, cu exceptia dentistului privat la care plateam oricum din buzunar intreaga suma.

   Culmea, pe cei care muncesc ii gasesc insa companiilor sau oamenilor de afaceri cu restante de milioane, la ei se gasesc intotdeauna scuze, stergeri, gratieri, prelungiri, etc.
   • +3 (3 voturi)    
    in cazul meu (Joi, 22 iunie 2017, 14:31)

    Radu_B [utilizator] i-a raspuns lui Ali Mentara

    pentru ca natura jobului face ca probabila relocarea cu tot cu familie la fiecare 3-5 ani, e perfect logic si legal sa iti mentii domiciliul in Romania, apoi - in cazul meu - sa ai rezidenta in Polonia (2012-2013), acum in Olanda (2013-2017) si posibil anul viitor in UK sau mai stiu eu unde.

    Domiciliul si rezidenta sunt si pot fi diferite. Existe criterii clare care stabilesc in ce tara esti considerat rezident fiscal (in principiu unde petreci mai mult de 180 de zile pe an) si acolo esti declarat rezident fiscal, platesti toate taxele si impozitele. Legea e clara si tratatele de evitare a dublei impuneri spun clar pentru ce esti impus in tara A sau in tara B. Doar ca la ANAF Bacau mi s-a spus ca "de unde stim noi ca declarati acolo impozitul ?". "Pai uitati aici certificat de rezidenta fiscala cum zice legea emis de Belastingdienst (ANAF Olanda)". "Da, da noi vrem chitanta / declaratie pe tranzactia asta." "Pai nu se poate, ca nu exista asa ceva." "Atunci platiti aici la noi si va lamuriti cu ei acolo"

    Ca in filmele cu prosti ... Legea spune una, functionaru vrea alta. Avocatul fiscal din RO mi-a spus ca nici in instanta n-am mari sanse, pierd vremea si banii cu dreptatea-n mana.

    Nu ma mai intorc in tara aia in veci !
    • +3 (3 voturi)    
     Va inteleg perfect (Joi, 22 iunie 2017, 15:39)

     Ali Mentara [utilizator] i-a raspuns lui Radu_B

     Peste tot puteti nimeri peste functionari batuti in cap, la noi insa probabilitatea e mai mare. Daca nu aveti venituri in Romania atunci nu prea au cum sa va ia banii sau pe ce sa va puna poprire.

     Sotia mea a avut o amenda de circulatie. A platit-o insa nu a pastrat dovada. Problema e ca apare neplatita (din 2007). A si vandut masina (tot in Romania) in 2011 - deci in 2011 nu ar fi putut sa o vanda daca avea amenzi neachitate. Anual vine executorul la parintii ei si ii ameninta ca ii pune poprire pe venituri. Dar ea nu are nici un venit. E just: are poprire pe un cont si nu il poate inchide insa ... nimic altceva.

     Pentru ca sunteti un om inteligent ati realizat exact esenta si sunt convins ca ati luat si decizia corecta. Va urez mult noroc.

     PS: cea mai mare pedeapsa a acestor angajati e ca noi ne ciocnim cu ei de cateva ori pe an in timp ce ei trebuie sa faca munca asta de RHT zi de zi de zi. Sa le uram asadar viata lunga si multa sanatate.
 • +3 (3 voturi)    
  Daca tot vorbim de "cotituri" (Joi, 22 iunie 2017, 22:52)

  Ricochet [utilizator]

  Daca asa stau lucrurile cu impozitarea, pe cand o lege care sa impuna reguli "stricte" privind cheltuirea banului public?
  Una care sa permita oricarui cetatean contribuabil din tara asta atat de "strict impozitata" sa afle pe ce cheltuie guvernul banii lui munciti?

  Pana cand regulile stricte se vor aplica doar la colectarea banilor publici, nu si la cheltuirea lor?
  • +2 (2 voturi)    
   aleluia, brother ... (Vineri, 23 iunie 2017, 11:35)

   Radu_B [utilizator] i-a raspuns lui Ricochet

   cand Curtea de Conturi (si ceilalti care auditeaza cheltuirea banului public) va avea rezultatele si aprecierea de care se bucura DNA, atunci tara aia va lua o maare "cotitura" de la drumul ei din prezent catre lumea a 3-a....


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri