Șefa Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Oana Sivache, plasată miercuri sub control judiciar de procurorii DNA, fiind acuzată de luare de mită într-un dosar privind numirea ca manager interimar a lui Ioan Bogdan Furtună la Spitalul Colțea, este în funcție din aprilie 2023, când l-a înlocuit pe Cristian Plută, pe care câteva luni mai târziu l-a denunțat pentru luare de mită.

Oana SivacheFoto: Agerpres

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Oana Sivache, a fost plasată sub control judiciar de DNA, fiind acuzată că ar fi primit mită aproape 8.000 de euro de la managerul Spitalului Colțea, Bogdan Furtună. Sivache este acuzată de procurori că ar fi primit de la Furtună, pentru a-l numi la conducerea spitalului, plata chiriei pentru apartamentul în care locuiește cu familia.

Ce avere are Oana Sivache

Potrivit celei mai recente declarații de avere de pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, Oana Sivache deține un apartament în Târgoviște și avea un credit bancar scadent în 2044 în valoare de 117.000 de lei.

În 2022, Oana Sivache a câștigat aproape 115.000 de lei, în timp ce soțul acesteia, 47.000 de lei.

Oana Sivache este director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București din aprilie 2023, fiind sprijinită de către fostul ministru USR Vlad Voiculescu, prin Horia Tomescu, fost vicerprimar al Capitalei. Sivache, până atunci director adjunct al instituției, l-a înlocuit pe Cristian Plută, pe care în septembrie 2023 l-a denunțat la DNA pentru luare de mită.

Averea lui Bogdan Furtună: 3 case și terenuri agricole

Bogdan Ioan Furtună a fost numit manager interimar al Spitalului Clinic Colțea în anul 2022, la scurt timp după plecarea fostului manager interimar, Paul Iordache. Furtună este și în prezent manager interimar al spitalului. Bogdan Ioan Furtună este medic specializat în Medicină internă. Înainte de a condude Spitalul Colțea, a fost directorul medical al Spitalului Colentina, aflat tot în subordinea ASSMB.

Furtună a raportat anul trecut venituri de 78.936 RON ca manager la Spitalul Colțea, 11.375 RON ca medic expert comisia de jurisdicție la Colegiul Medicilor București, 5.747 RON în calitate de consilier la Primăria sectorului 6 și 6.974 RON ca medic la Centrul Medical Dr. Furtună Dan.

Soția sa, Silvia Alice Furtună, a câștigat 80.635 RON ca asistent medical la Centrul Medical Dr. Furtună Dan.

Furtună are, potrivit celei mai recente declarații de avere, două case de locuit - una de 450 de metri pătrați în București și una de 324 de metri pătrați în Ialomița (ambele în cotă de 50%) din moșteniri și o casă de vacanță de 283 de metri pătrați în Covasna (tot cotă de 50%) moștenită.

Are un autoturism VW Transporter cumpărat în 2009, precum și 50% din două terenuri agricole în județul Covasna (de 3.40 Ha și 1.52 Ha), de asemenea moștenite.

De asemenea, Bogdan Furtună a acordat un împrumut în valoare de 30.500 de euro și are două credite bancare - de 600.000 RON și 540.000 RON, scadente în 2027, respectiv 2041.