Canabisul va fi dezincriminat în Germania, în mod controlat, din 1 aprilie. Deci poți trage un joint la serviciu? Depinde de serviciu și dacă legea aprobată deja în Bundestag va trece vineri de Consiliul Federal din Parlamentul german.

Germania se pregateste sa legalizeze cannabisulFoto: Robert Poorten / Imago Stock and People / Profimedia Images

Legea canabisului va veni vineri în fața deputaților districtuali din Consiliului Federal (Bundesrat). Deși acolo nu are nevoie de aprobare, această Cameră legislativă din Parlamentul german ar putea convoca comisia mixtă de mediere cu Bundestag-ul și astfel să încetinească procesul intrării în vigoare a legii. Potrivit legii deja adoptate de Bundestag, deținerea și cultivarea drogului, (cu numeroase restricții), ar trebui permisă adulților, pentru consum propriu, de la 1 aprilie 2024.

„Asta nu înseamnă că angajaților li se permite să tragă un joint în timpul programului lor de lucru”, spune Tobias Werner, specialist în dreptul muncii, pentru RND.de.

Potrivit avocatului german, nu va mai exista însă o interdicție legală aferentă. „Cu toate acestea, există o limită de toleranță zero, pentru anumite domenii de activitate. De exemplu, oricine conduce un camion, autobuz sau avion nu are voie să consume droguri înainte sau în timpul serviciului - aceasta include și canabisul.”

Riscuri pentru sănătate

În Germania, din aprilie, canabisul va fi disponibil legal adulților, pentru a-l cumpăra, cultiva și consuma. Scopul noului regulament este de a înlocui, controlat, piața neagră. Dar ce riscuri pentru sănătate prezintă consumul și când există riscul de dependență?

„Canabisul afectează abilitățile cognitive: gândirea abstractă și învățarea, atenția și memoria, percepția și coordonarea psihomotorie au de suferit. Depinde și dacă consumi o dată, ocazional, sau în mod obișnuit”, explică medicul Prof. Ursula Havemann-Reinecke, în presa germană. „În general, efectele, simptomele și consecințele variază foarte mult de la persoană la persoană. Psihoza acută poate fi declanșată de un singur joint. Aceasta poate fi reversibilă, dar poate dura și toată viața”.

„Când canabisul este consumat mai des, se poate dezvolta un așa-numit sindrom de dependență, care este însoțit, printre altele, de o pierdere a controlului și de o schimbare semnificativă a motivației”, mai precizează aceasta.

Eforturi administrative

„Avem mari îngrijorări cu privire la consecințele asupra sănătății și efortul la nivel de municipalități, în aplicarea legii”, a declarat președintele Comitetului Districtual German, Reinhard Sager (CDU), rețelei editoriale Germania (RND).

„Nu este clar câte asociații de cultivare vor apărea și vor trebui controlate. Acest lucru pune o presiune suplimentară asupra autorităților sanitare și face mai dificilă îndeplinirea sarcinilor existente.”

Sager a criticat faptul că vor apărea sarcini în plus pentru autoritățile districtuale, referitor la permisele de conducere, din cauza „mai multor teste de aptitudine, interdicții de conducere și proceduri administrative”. Efortul de implementare trebuie avut în vedere și „nu avem impresia că legislativul a ținut cont suficient de acest lucru, până în prezent”, a precizat el.

Landurile indecise, promisiuni de la guvern

Referitor la legalizarea controversată a canabisului, încă nu există o majoritate clară pentru votul de vineri, din Consiliul Federal. Mai multe landuri nu au decis încă, dacă vor să oprească legea adoptată de Bundestag și să o trimită comisiei de mediere.

Cu toate acestea, guvernul federal a promis landurilor modificări ulterioare ale legii și mai mulți bani pentru programele de prevenție, pentru a evita apelul la comitetul de mediere din Consiliul Federal. Guvernul german a întocmit și o un protocol, pentru a împiedica, vineri convocarea comisiei de mediere. În acesta, guvernul promite să implementeze unele modificări legale, pe care statele federale le solicitaseră anterior, înainte ca regulamentele pentru asociațiile de cultivare a canabisului să intre în vigoare, la 1 iulie.

Conform protocolului, controlul acestor asociații, de către autoritățile de monitorizare ale statului, nu ar trebui să mai fie efectuat anual, ci doar „la intervale regulate”. Acest lucru oferă landurilor „un spațiu de acțiune suficient de flexibil și bazat pe analize de risc, atunci când pun în aplicare Legea canabisului”.

În plus, ar trebui interzis asociațiilor să cultive împreună suprafețe mai mari. „În acest fel, ar trebui excluse suprafețele de cultură pe scară largă, comparabile cu plantațiile comerciale, ceea ce ar contrazice scopul declarat al cultivării la scară mică, necomercială, pentru consumul personal, prin cooperarea activă a membrilor asociațiilor de cultivatori respective” se argumentează în documentul guvernamental.

Guvernul mai dorește să precizeze prin lege ce activități nu au voie asociațiile de cultivare să externalizeze, către furnizori comerciali. Această limitare e menită să excludă „comercializarea culturilor care încalcă legea europeană”. De exemplu, trebuie evitat ca partenerii contractuali ai asociațiilor să fie și proprietari, furnizori de energie sau servicii de securitate.

În plus, guvernul federal garantează mai multe oferte de prevenire pentru copii și tineri, prin Centrul Federal de Educație pentru Sănătate. Creșterea finanțării pentru prevenirea dependenței de canabis, cu 6 milioane de euro în anul curent, ar trebui continuată și în anii următori. Suplimentar, încă 1,5 milioane de euro vor fi disponibili pentru prevenirea dependenței, în acest an.

Obiecții ale medicilor, încăpățânarea ministrului Sănătății

Înainte de reuniunea crucială a Consiliului Federal privind controversata lege a canabisului, Asociația Federală a Pediatrilor și Adolescenților (BVKJ) a cerut guvernului federal să-și oprească planurile. „Guvernul federal ar trebui să retragă legea”, a declarat marți, președintele asociației, Michael Hubmann, ziarelor grupului de media Funke. „Aceasta nu are în vedere obiecțiile legitime ale medicilor și avocaților”.

Hubmann a avertizat asupra consecințelor negative ale legalizării, pentru protecția minorilor. „Vedem deja, cu alcoolul și nicotina, că acest lucru nu funcționează, în viața reală”, a spus el. Consumul este posibil fără nicio problemă, ocolindu-se reglementările legale. „Protecția și controlul nu vor fi mai ușoare, dacă e adăugată o a treia substanță, prin legalizarea canabisului.”

Ministrul federal al Sănătății, Karl Lauterbach, a declarat însă luni, că vrea să evite un posibil eșec al legalizării canabisului, începând cu 1 aprilie. El se va lupta pe tot parcursul săptămânii pentru a se asigura că nu există nicio chemare la comisia de mediere din Bundesrat în această vineri, a spus el, referindu-se la declarațiile landurilor conduse de Uniune, cum ar fi Bavaria și Saxonia, de a amâna sau de a sabota legea, prin trimiterea ei la comitetul de mediere.

Opoziția invocă încălcarea legislației UE și internaționale

Creștin-socialii (CSU), aflați în opoziție, au cerut monitorizarea apelor uzate la nivel național, pentru a determina consumul de canabis.

„Avem nevoie de mai mult control, pentru ca Germania să nu devină națiunea fumătorilor de iarbă, a Europei”, a declarat liderul grupului parlamentar CSU din parlamentul statului bavarez, Klaus Holetschek, pentru rețeaua editorială Germania (RND). „Comportamentul mediu de consum de canabis al populației poate fi măsurat în apele uzate”, a adăugat fostul ministru bavarez al sănătății.

Potrivit liderilor grupurilor parlamentare ale Uniunii, Germania încalcă legislația internațională și europeană prin legalizarea planificată, a canabisului. Liderii fracțiunilor Uniunii CDU/CSU afirmă că Legea canabisului încalcă dreptul internațional, potrivit rnd.de.

„Legea internațională permite utilizarea canabisului doar în scopuri științifice și medicale în sens restrâns, dar nu cultivarea și comerțul comercial”, se arată în proiectul de rezoluție, pe care președinții de grupuri parlamentare ale CDU și CSU l-au prezentat la Bruxelles.

„Organismele ONU de control al drogurilor evaluează legalizarea largă a canabisului, așa cum intenționează guvernul federal, în practica de luare a deciziilor în curs de desfășurare, ca o încălcare a Convenției ONU privind controlul drogurilor.” Deoarece Uniunea Europeană este parte la Convenția centrală a ONU asupra Drogurilor din 1988, reglementările sale fac, de asemenea, parte din dreptul european.

În plus, legea canabisului încalcă așa-numita Convenție de punere în aplicare a Schengen din 1990 și Decizia-cadru a Consiliului 2004/757/JAI din 2004. „De aceea, guvernul federal ar încălca legea europeană și ar provoca activarea de proceduri de încălcare a dreptului comunitar, împotriva Republicii Federale Germania”, se mai consideră în rezoluția Uniunii CDU/CSU.

Argumentele guvernului

În opinia guvernului federal, actuala politică de droguri privind consumul de canabis și-a atins limitele. În ciuda interdicțiilor, consumul de canabis este în creștere, în special în rândul tinerilor. Numai în Germania, peste patru milioane de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani au consumat canabis în ultimele 12 luni, în 2021.

În comunicatul oficial al guvernului german, se detaliază:

„Canabisul achiziționat de pe piața neagră prezintă adesea riscuri pentru sănătate. Poate fi contaminat și conține un conținut necunoscut de tetrahidrocannabinol (THC), a cărui potență consumatorii nu o pot estima.

Prin urmare, guvernul federal susține o nouă politică în domeniul drogurilor. Proiectul de lege pe care Bundestag l-a adoptat acum se bazează pe documentul cu puncte cheie pe doi piloni, pe care l-au prezentat ministrul federal al sănătății, Karl Lauterbach, și ministrul federal al agriculturii, Cem Özdemir, în aprilie 2023. Protecția copiilor și a tinerilor este o componentă centrală a propunerii de lege.

Guvernul federal este preocupat de reduce piața ilegală de canabis, să controleze calitatea canabisului, să prevină transferul de substanțe contaminate și astfel să contribuie la îmbunătățirea protecției sănătății, să facă mai mult pentru educație și prevenire și să consolideze protecția copiilor și tinerilor.

În viitor, adulților li se va permite să cultive canabis în cantități limitate în mod privat (până la trei plante) sau în asociații necomerciale. Prin aceste asociații de cultivare, canabisul ar trebui să fie lăsat să fie transmis adulților, pentru consumul propriu într-un mod controlat.

Deținerea a până la 25 de grame de canabis uscat ar trebui în viitor să fie scutită de pedeapsă. Acest lucru se aplică spațiilor publice. Limita de 50 de grame de canabis uscat se aplică spațiilor private.

Va trebui să existe o interdicție generală a publicității și a sponsorizării, pentru asociațiile consumatorilor de canabis și de cultivare.

Deținerea de canabis rămâne interzisă minorilor. Există, de asemenea, reglementări speciale pentru adulții tineri - cu cantități mai mici de livrare și niveluri reduse de THC.

Canabisul nu trebuie consumat în prezența tinerilor. În plus, ar trebui să existe interzicerea consumului în proximitatea, de exemplu, a școlilor, locurilor de joacă pentru copii, facilităților pentru copii și tineri sau a facilităților sportive.

Proiectul de lege prevede că legea va fi evaluată după intrarea în vigoare. Acest lucru se aplică în ceea ce privește protecția copiilor și tinerilor, dar și în ceea ce privește criminalitatea organizată legată de canabis.

Pe același subiect: