Monica-Delia Adăscăliței, managerul Spitalului Județean de Urgență din Botoșani, a fost reținută și apoi s-a decis să fie arestată la domiciuliu pentru 30 de zile în dosarul ce vizează fraudarea concursurilor de angajare din unitatea medicală. Monica Adăscăliței este acuzată de două fapte de luare de mită și de trafic de influență. Potrivit procurorilor DNA, Monica Adăscăliței ar fi primit mită între 5.000 și 10.000 de lei pentru a aproba angajarea sau transferul unor persoane în spitalul pe care îl conduce.

Spitalul Județean BotoșaniFoto: AGERPRES

Procurorii DNA au cerut arestul preventiv în cazul managerului Monica Adăscăliței, însă decizia Tribunalului Suceava a fost de arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, transmite Agerpres.

Ce spune Ordonanța procurorilor:

  • În lunile octombrie și decembrie 2023, inculpata Adăscăliței Monica-Delia, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit direct sau prin intermediari, de la trei persoane (din care doi subalterni) sume de bani, cuprinse între 5.000 lei – 10.000 lei, pentru:
  • a aproba angajarea unei persoane în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani pe un post de medic cu competențe limitate,
  • a aproba transferul unei persoane din cadrul unei unități medicale din orașul Săveni la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani,
  • a-și exercita o presupusă influență pe care ar fi pretins că o are asupra subordonaților săi și pe care ar fi promis că-i va determina să încheie cu o persoană un contract de prestări servicii medicale. Influența s-ar fi dovedit una reală, persoana respectivă începându-și activitatea la începutul lunii noiembrie 2023, în baza unui contract de prestări servicii, încheiat pe o perioadă determinată.

„Inculpatei Adăscăliței Monica-Delia i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, mai precizează DNA.

La data de 20 martie 2024, inculpata urmează să fie prezentată Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În această cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

În cursul zilei de 19 martie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în două locații situate pe raza municipiului Botoșani, din care una era sediul unei instituții publice, precizează DNA.

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA.

Dosarul angajărilor pe bani la Spitalul Judeţean Botoșani a ajuns în atenţia publică pe 13 decembrie 2023, când poliţiştii au descins în zeci de locaţii din judeţ printre care s-au numărat sediul Spitalului Judeţean „Mavromati”, locuinţa şefei Consiliului Judeţean Botoşani, biroul acesteia, dar şi sediul PSD Botoşani.

Dosarul vizează fraudarea concursurilor de angajare la cel mai mare spital din judeţul Botoşani, anunța DNA în luna decembrie. Conform procurorilor, suspecții din dosar ar fi furnizat unor candidaţi subiectele stabilite de comisia de concurs, iar mita ajungea la 10.000 de lei pentru un post.