​Institutul Clinic Fundeni din București ar urma să aibă o nouă clădire, construită de la zero. Ministerul Sănătății a publicat, în dezbatere publică, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Relocare, dezvoltare și construire ansamblu medical nou Institutul Clinic Fundeni”.

Institutul FundeniFoto: AGERPRES

Sectorul sanitar din România se bazează pe o infrastructură proiectată și construită în secolul trecut

Sectorul sanitar din România se bazează pe o infrastructură proiectată și construită în secolul trecut, „majoritatea spitalelor având o viață mai lungă de 50-60 de ani, activitatea acestora se desfășoară în clădiri învechite, care nu integrează eficient serviciile medicale şi circuitele necesare pentru o bună desfășurare a acestora. Adaptarea infrastructurii actuale la nevoile serviciilor medicale de azi este de cele mai multe ori imposibilă sau mult mai costisitoare decât construirea de noi clădiri sau de extinderi care să consolideze activitatea spitalelor existente”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Conform standardelor europene, se recomandă înlocuirea substanțială a unei clădiri medicale după o perioadă de 30-50 de ani de funcționare, se mai arată în document.

Ce prevede proiectul de Hotărâre de Guvern publicat în transparență decizională:

  • Art.1. Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții . „Relocare, dezvoltare și construire ansamblu medical nou Institutul Clinic Fundeni”, prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
  • Art.2. Finanțarea obiectivului de investiții prevăzut la art. 1 din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Sănătate, Prioritatea 7 „Măsuri care susțin domeniile oncologie și transplant”, Obiectiv de politică 4 „O Europa mai socială și mai favorabilă incluziunii, prin implementarea Pilonului european al drepturilor sociale”, Obiectiv specific RSO4.5. „Asigurarea accesului egal la asistența medicală și asigurarea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv în ceea ce privește asistența medicală primară, precum și promovarea tranzitiei de la îngrijirea instituționalizată către îngrijirea în familie sau în comunitate, (FEDR), de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

De ce are Institutul Fundeni nevoie de o nouă clădire

Ce spune nota de fundamentare a proiectului de HG:

  • Institutul Clinic Fundeni (ICF), unitate sanitară în subordinea ministerului, conform Anexei 2 la Hotărârea de Guvern nr.144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare, a fost fondat în anul 1959 și reprezintă una dintre cele mai importante unități medicale românești în patologia dificilă gastrointestinală, digestivă, hepatică, urologică, renală, hematologică, neurologică, pediatrică, radiologică. Este singurul institut din România în care se efectuează trei tipuri de transplant (hepatic, renal și medular) prin cele trei centre de excelență: Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic, Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal, Centrul pentru Transplant Medular.
  • Sectorul sanitar din România se bazează pe o infrastructură proiectată și construită în secolul trecut, majoritatea spitalelor având o viață mai lungă de 50-60 de ani, activitatea acestora se desfășoară în clădiri învechite, care nu integrează eficient serviciile medicale şi circuitele necesare pentru o bună desfășurare a acestora. Adaptarea infrastructurii actuale la nevoile serviciilor medicale de azi este de cele mai multe ori imposibilă sau mult mai costisitoare decât construirea de noi clădiri sau de extinderi care să consolideze activitatea spitalelor existente.
  • Conform standardelor europene, se recomandă înlocuirea substanțială a unei clădiri medicale după o perioadă de 30-50 de ani de funcționare.
  • Mai mult decât atât, dezvoltarea rapidă a tehnologiei în domeniul medical, a practicilor medicale și implicit nevoia de adaptare a normativelor existente (normative de proiectare a spitalelor, normative de siguranță la incendiu sau normele igienico-sanitare) la aceste noi tendințe impun realizarea de clădiri medicale compacte, modulare şi flexibile la noi extinderi și la dotarea cu echipamente de ultimă generație, în care actul medical să fie eficient şi adaptat ultimelor standarde, iar tratarea pacientului să primeze.

Principalele probleme cu care se confruntă Institutul Clinic Fundeni sunt:

  • Risc seismic ridicat – actualele clădiri nu conferă siguranță în exploatare prezentând risc seismic și la un cutremur minor.
  • Grad de uzură ridicat - vechimea clădirilor, deprecierea instalațiilor de toate specialitățile, sau lipsa totală a unora, duce la greutăți mari în respectarea normelor de igienă și dezinfecție. Principala problemă cu care se confruntă Institutul Clinic Fundeni este vechimea clădirii - peste 60 de ani de funcționare fără suficiente investiții majore. Acest lucru nu a permis și nu permite realizarea optimă a circuitelor intra-spitalicești, a căilor de evacuare necesare și ridică frecvent dificultăți în adoptarea de noi tehnologii necesare bunei desfășurări a Institutului.
  • Infrastructura veche cu fluxuri necorespunzătoare. Imposibilitatea de a asigura circuite funcționale optime privind prevenția infecțiilor specifice - nu se asigură separarea fluxurilor medicale; nu se asigură spațiile normate pentru pacienți și se încalcă astfel prevederile normativelor interne și europene pentru spitale; nu se asigură spații pentru circulație și evacuare în caz de necesitate, etc. Toate aceste disfuncționalități conduc la creșterea timpului de așteptare și implicit la reducerea numărului de persoane care ar putea beneficia de serviciile medicale oferite de către I.C. Fundeni.
  • În corpul de clădire A, în care își desfășoară activitatea secțiile de ATI, neurologie, chirurgie, urologie, pediatrie, medicină internă, nefrologie, laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală, și se realizează cele trei tipuri de transplant, prezintă un grad ridicat de uzură: instalații învechite ( rețea electrică, apă, canal) și deficiențe ale circuitelor funcționale (scări de evacuare înguste, neconforme cu standardele actuale).
  • Clădirile existente (corpul de clădire A construit în anul 1957 și corpul de clădire B construit în anul 1975) nu pot găzdui facilitățile medicale care vor fi asigurate în noua clădire.
  • Principalele argumente care au stat la baza inițierii proiectului de construire a ansamblului medical sunt:
  • deteriorări structurale în cazul clădirilor de spital aflate în zone seismice;
  • deteriorări ale rețelelor de instalații (media de viață a rețelelor de instalații din spitale este de 15-30 de ani);
  • deteriorări ale finisajelor interioare datorită uzurii accentuate în astfel de spații;
  • deteriorări ale echipamentelor și deteriorarea condițiilor epidemiologice din cadrul spitalului (infecțiile nosocomiale devin imposibil de înlăturat, iar agenții microbieni care le determină devin tot mai rezistenți la soluții dezinfectante).

Scopul realizării acestui obiectiv îl reprezintă edificarea unui ansamblu medical modern, care va asigura:

  • îmbunătățirea condițiilor de tratament: o clădire nouă și modernă va permite Institutului Clinic Fundeni să ofere condiții mai bune de tratament pentru pacienți, săli de operație moderne, unități de terapie intensivă și facilități pentru intervențiile multidisciplinare și cele din domeniul transplantului. Spațiile adaptate și echipamentele de ultimă generație vor facilita desfășurarea procedurilor medicale complexe, multidisciplinare;
  • creșterea capacității de tratare: cu o clădire nouă și extinsă, Institutul Clinic Fundeni își va mări capacitatea de tratare a pacienților în domeniul transplantului – transplant multi organ, transplant medular, terapii celulare etc.;
  • îmbunătățirea confortului și calității vieții pacienților: o clădire nouă va oferi un mediu mai confortabil și mai prietenos pentru pacienți. Spațiile luminoase și aerisite, camerele confortabile și facilitățile adecvate pentru familii vor contribui la crearea unui mediu care să susțină recuperarea și bunăstarea pacienților în timpul tratamentului;
  • dezvoltarea cercetării și inovației: o clădire nouă va oferi Institutului Clinic Fundeni facilități adecvate pentru cercetarea și dezvoltarea de noi terapii și tratamente pentru intervențiile multidisciplinare și cele din domeniul transplantului. Spațiile de laborator moderne, infrastructura IT avansată și colaborarea internațională vor sprijini progresul și vor consolida poziția instituției ca un centru de excelență în cercetare;
  • se va îmbunătăți buna funcționare a departamentului administrativ, având astfel un spațiu adecvat pentru desfășurarea activităților educaționale, fără a perturba rutina personalului și a pacienților;
  • performanța angajaților: prin construcția noii clădiri se vor asigura locuri de muncă moderne și de înaltă calitate, ICF va putea, de asemenea, să atragă și să păstreze talentele de top în diverse domenii, mai mulți rezidenți în medicină, cadre medicale, cercetători etc. Acest mediu de lucru îmbunătățit va duce la o satisfacție și o productivitate mai mare a angajaților, stimulând calitatea furnizării de servicii.