​Direcția de Sănătate Publică Ilfov, al cărei director a demisionat astăzi, în urma dezvăluirilor din ultimele zile privind „azilele groazei”, a constatat „abateri minore” în urma controalelor la aceste azile, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, el adăugând că Ministerul Sănătății „nu are o responsabilitate directă” în acest caz, din punct de vedere instituțional.

Alexandru RafilaFoto: Captura Guvern

Întrebat de jurnaliști „cât de minore” au fost aceste abateri constatate de DSP Ilfov în centrele pentru vârstnici, Rafila a arătat că „nu am alte comentarii, noi avem niște rapoarte de control din partea inspectorilor DSP Ilfov. Faptul că un angajat nu avea absolvit cursul de noțiuni de igienă sau că cearșafurile murdare erau depozitate într-un mod necorespunzător nu cred că au direct legătură cu ceea ce s-a întâmplat acolo”.

Rafila susține că legislația trebuie modificată astfel încât „calitatea serviciilor acordate acestor persoane să poată fi verificabilă”, deoarece, în acest moment, se controlează „hârtii”.

Ministerul Sănătății are zero competență în centrele rezidențiale. Ministerul Sănătății intervine doar în situația în care este nevoie de asistență medicală, cum a fost nevoie în acest caz”, afirmă și Gabriel Diaconu, medic psihiatru și consilierul ministrului Sănătății.

Potrivit ministrului Sănătății, 82 de persoane internate în aceste centre au fost examinate în ultimele zile, au primit asistență medicală și li s-a corectat tratamentul, în cazurile în care a fost necesar. „Din punct de vedere medical, lucrurile sunt sub control”, spune Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății spune că a organizat echipe medicale împreună cu Spitalul Obregia care a evaluat, în ultimele zile, acești pacienți. Persoanele care au avut nevoie au fost internate în unități medicale.

De asemenea, o parte dintre acești vârstnici au fost luați acasă de aparținători.

Rafila spune că se gândește, dupăa acest caz, la un proiect pilot pentru ca vârstnicii aflați în astfel de situații să fie cazați și îngrijiți în centre care să fie secții exterioare ale spitalelor de psihiatrie: „Acești bolnavi au nevoie de asistență medicală și trebuie să ne asigurăm că în centrele unde sunt cazați beneficiază de asistență”.

Astfel de secții exterioare ar putea fi funcționale în a doua jumătate a acestui an, susține Rafila.

Având în vedere faptul că Rafila spune că Ministerul Sănătății nu este principalul responsabil în acest caz, ministrul Sănătății a fost întrebat de jurnaliști ce ar trebui să facă ministrul Muncii, Marius Budăi, și dacă se impune o demisie în acest caz: „Nu pot să am astfel de remarci în ceea ce privește ministrul Muncii, cred că fiecare trebuie să își facă treaba acolo unde este”, a fost răspunsul ministrului Sănătății.