Femeia de 42 de ani care a murit după ce a decis să nască acasă, cu ajutorul unei „moașe” găsite pe Facebook, a fost resuscitată de câteva ori la spital, fusese stabilizată, dar din cauza pierderii de sânge a fost declarat decesul, spune managerul Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, Alexandru Filimon. El a precizat că bebeluşul născut este sănătos şi bine îngrijit.

La spitalFoto: Syda Productions | Dreamstime.com

Alexandru Filimon a comentat vineri, la Prima News, cazul femeii care a născut acasă şi a ajuns apoi în stare gravă la spital, unde a murit.

  • „Din păcate, pacienta a venit la noi la spital într-un târziu şi pe urmă a decedat. Pacienta a venit la noi la spital sâmbăta trecută. A fost resuscitată de câteva ori de colectivul de medici atât din UPU, cât şi pe ambulanţă.
  • Toată echipa de secţia de ginecologie a intrat în operaţie cu doamna respectivă, au reuşit să o stabilizeze, dar, din păcate, din cauza pierderii de sânge, luni dimineaţă s-a declarat decesul. E o situaţie nefericită. (...)
  • Nu era niciun motiv ca doamna respectivă să nu vină la spital”, a declarat managerul Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, citat de News.ro.

El a precizat că bebelușul este sănătos şi foarte bine îngrijit la spital.

Managerul Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ a fost întrebat și dacă este o modă în zona respectivă ca femeile să nască acasă, având în vedere că după câteva zile de la acest caz o altă femeie a dat naştere unui copil la domiciliu.

  • „Nu am auzit de aşa ceva. Sunt manager la spital de doi ani şi jumătate şi e primul caz cu care mă întâlnesc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. E surprinzător că au fost două cazuri din acelaşi judeţ în curs de o săptămână”, a explicat Alexandru Filimon.

Reamintim că femeia de 42 de ani a murit după ce a decis să nască acasă, cu ajutorul unei moașe găsite pe Facebook, deși mai mulți doctori o avertizaseră că este o sarcină cu risc și este recomandată nașterea prin cezariană.

Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi a atras atenţia asupra pericolului la care se expun femeile care nasc acasă, apelând la moașe găsite pe internet: „Aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită”.

Profesorul ieşean a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România, pentru că nu este reglementată naşterea la domiciliu, iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu.

CITEȘTE ȘI: