Organizarea concursului de intrare în rezidențiat, în prezent în sarcina Ministerului Sănătății, ar putea fi mutată la Ministerul Educației, prevede un proiect de lege inițiat de PSD, adoptat astăzi de Camera Deputaților cu voturile PSD și PNL, care merge acum la Senat (for decizional). Printre inițiatori se numără Alexandru Rafila, deputat PSD, șeful catedrei de Microbiologie de la UMF București și favoritul pentru funcția de ministru al Sănătății în viitorul Guvern, Leonard Azamfirei, senator PSD și rectorul UMF Târgu Mureș, și Adrian Streinu Cercel, senator PSD și profesor la UMF București, fost manager al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Ministerul Sănătății a dat punct de vedere negativ pe acest proiect, a declarat Levente Vass, secretar de stat responsabil de relația cu Parlamentul, pentru HotNews.ro.

RezidentiatFoto: Ministerul Sanatatii

În Camera Deputaților, PNL și PSD au votat în favoarea proiectului, în timp ce USR și UDMR au votat împotrivă.

Levente Vass (UDMR), secretar de stat în Ministerul Sănătății responsabil de relația cu Parlamentul, a declarat marți pentru HotNews.ro că Ministerul Sănătății nu este de acord cu scoaterea completă a rezidențiatului din sarcina sa și a oferit un punct de vedere negativ pe acest proiect, transmis Guvernului. Mai departe, Guvernul a transmis punctul de vedere la Parlament.

Proiectul de lege a fost inițiat de 8 parlamentari PSD, dintre care 6 sunt medici și predau la Universități de Medicină și Farmacie: Patriciu Achimaş-Cadariu (UMF Cluj), Corneliu-Florin Buicu (UMF Târgu Mureș), Alexandru Rafila (UMF București), Leonard Azamfirei (UMF Târgu Mureș), Florian Bodog (UMF Cluj), Adrian Streinu Cercel (UMF București), Lucian Romașcanu și Angel Tîlvăr.

Leonard Azamfirei, senator PSD, rectorul UMF Târgu Mureș

Inițiatorii arată, în expunerea de motive semnată în numele lor de Leonard Azamfirei, faptul că "întregul parcurs de formare, de la admitere și până la certificarea medicului rezident ca medic specialist, se desfășoară sub directa coordonare a instituțiilor de învățământ superior, care organizează practic întregul program de pregătire în rezidențiat".

De cealaltă parte, Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean din Arad, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, se numără printre cei care au votat astăzi împotriva adoptării proiectului de lege. Adrian Wiener a declarat pentru HotNews.ro că miza acestui proiect este că "UMF-istanul vrea să preia controlul total asupra coordonării rezidențiatului".

"Practic, medicii rezidenți vor fi transformați în studenți târzii. Vor fi la mâna UMF-urilor, nu angajați ai Ministerului Sănătății", avertizează Adrian Wiener.

Prevederile-cheie din proiectul de lege:

"L E G E pentru completarea art. 174 din Legea educației naționale nr. 1/2011

Camera Deputaţilor adoptă prezentul proiect de lege.

Art. I. – Articolul 174 din Legea educației naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificările și completările ulterioare, se completează după cum urmează:

1. După alineatul (8) se introduc patru noi alineate, alin. (81) – (84), cu următorul cuprins:

(81) Ministerul Educației organizează admiterea în rezidențiat pe locuri și pe posturi, prin concurs național, cu tematică și bibliografie unică, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministrului Educației și al Ministrului Sănătății, la propunerea universităților de medicină și farmacie acreditate și a universităților care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate.

(...)

2. După alineatul (11) se introduc două noi alineate, alin. (12) și (13), cu următorul cuprins:

(12) Pregătirea în rezidențiat este coordonată de departamentele de pregătire în rezidențiat existente în cadrul universităților de medicină și farmacie acreditate sau în cadrul universităților care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, care organizează programe de pregătire în rezidențiat.

(13) Pregătirea în rezidențiat se face în unitățile sanitare publice sau private atestate de către universitățile de medicină și farmacie acreditate sau de universitățile care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate, după o metodologie proprie."

Proiectul de lege și expunerea de motive pot fi consultate integral aici.

Inițiatorii proiectului: "UMF-urile susțin in corpore modificarea"

Inițiatorii proiectului arată, în expunerea de motive semnată în numele lor de Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureș și senator PSD, că Universitățile de Medicină și Farmacie susțin "in corpore" această modificare.

În expunerea de motive este invocat faptul că organizarea rezidențiatului este reglementată atât prin Legea educației naționale, cât și prin Ordonanța nr. 18/2009, iar "între cele două acte normative există o serie de prevederi care nu sunt armonizate, situație sesizată în mod repetat de Universitățile de Medicină și Farmacie din România, care susțin, in corpore, această propunere legislativă".

Alexandru Rafila, deputat PSD și șeful Catedrei de Microbiologie din cadrul UMF București, printre inițiatori

În expunerea de motive se mai susține că "întregul parcurs de formare, de la admitere și până la certificarea medicului rezident ca medic specialist, se desfășoară sub directa coordonare a instituțiilor de învățământ superior, care organizează practic întregul program de pregătire în rezidențiat".

"Implicarea Ministerului Sănătății în acest proces ține exclusiv de stabilirea necesarului/numărului de locuri necesar pentru a fi pregătit în fiecare specialitate, în funcție de politica națională de resurse umane, dar pregătirea propriu-zisă, fiind o formă de învățământ postuniversitar reglementat de Legea Educației Naționale nr. 1/2011, trebuie să aparțină de Ministerul Educației, prin instituțiile de învățământ superior pe care le are în coordonare", se mai arată în expunerea de motive.

Adrian Wiener, medic și vicepreședintele Comisiei de Sănătate: "UMF-istanul vrea să preia controlul total. Numărul locurilor și distribuția pe specialități va fi în funcție de ce pot să ofere UMF-urile, nu de ceea ce este nevoie în România"

De cealaltă parte, Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean din Arad, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, se numără printre cei care au votat astăzi împotriva adoptării proiectului de lege.

Adrian Wiener a declarat pentru HotNews.ro că miza acestui proiect este că "UMF-istanul vrea să preia controlul total asupra coordonării rezidențiatului".

Adrian Wiener, medic, deputat USR și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților

El a explicat, pentru HotNews.ro, că "marele risc este că, practic, Ministerul Sănătății - care este responsabil de acoperirea cu medici pe specialități, UMF-ul nu are nicio responsabilitate în asigurarea accesului la sănătate - nu mai are niciun cuvânt de spus. UMF-urile, practic, vor calibra oferta de locuri la rezidențiat în funcție de ce pot ei pregăti, nu în funcție de necesarul României. Aceasta este marea problemă a legii. Nu neapărat de orgoliu, că se ia rezidențiatul de la Ministerul Sănătății și merge la Ministerul Educației - UMF-istan. Problema este că Ministerul Sănătății nu mai are niciun cuvânt și, astfel, numărul locurilor și distribuția pe specialități va fi în funcție de ce pot să ofere UMF-urile, nu de ceea ce este nevoie în România."

"Practic, medicii rezidenți vor fi transformați în studenți târzii. Vor fi la mâna UMF-urilor, nu angajați ai Ministerului Sănătății", avertizează Adrian Wiener.