România întâmpină invazia tulpinii indiene Delta a coronavirusului cu "cea mai mare relaxare din Europa", iar prioritatea națională în ultima perioadă "a fost relaxarea, nu prevenirea unui nou val de infectări. Pentru asta am creat și un 'Comitetul interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie' ", afirmă epidemiologul Octavian Jurma, care adaugă că "măsurile de sănătate publică din țări date exemplu de liberalism sunt un șoc pentru călătorul din România. Peste 50% din românii care se vaccinează acum o fac de teama măsurilor din alte țări, nu de teama măsurilor din România".

Octavian JurmaFoto: Arhiva personala

El consideră că "revenirea la normalitate e cel mai important 'succes' al guvernului în 'lupta' cu pandemia. Suntem cea mai relaxată țară din Europa acum, conform studiului Universității Babes-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca. Ni s-a dus vestea în lume de cât suntem de relaxați."

Octavian Jurma continuă atrăgând atenția că "nu ne vaccinăm și revenirea la normalitate prespune explicit dispariția necesității de a ne vaccina. Ne-am relaxat atât de tare încât ne-am vândut și vaccinul, arma de obsidian care putea opri virusul. E mai bine decât să îl aruncăm, dar mesajul a fost clar și corect perceput de populație: țintele de vaccinare nu vor mai sta în calea relaxării noastre, chiar dacă au fost incluse în hotărâri de guvern", scrie epidemiologul, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În plus, "gresivitatea negaționiștilor a crescut și medicii au făcut un pas în spate pentru a se proteja. Dreptul de a infecta pe ceilalți a devenit suveran în România", consideră Octavian Jurma.

El subliniază că "măsurile de sănătate publică din țări date exemplu de liberalism sunt un șoc pentru călătorul din România. Peste 50% din românii care se vaccinează acum o fac de teama măsurilor din alte țări, nu de teama măsurilor din România. Românii înțeleg că toleranța scade spre zero față de persoanele cu risc epidemiologic ridicat după ce trec granița. La fel cum mulți români care aruncă gunoiul pe stradă acasă, nu o fac în alte țări de frica amenzilor, mulți români se vaccinează pentru a nu fi supuși restricțiilor din alte țări. Până la urmă și vaccinarea este o chestiune de civilizație..."

Pandemia nu trece de la sine, mai spune Octavian Jurma, ci revine cu încăpățânare, iar "oamenii au îmbrățișat cu entuziasm vestea că pandemia s-a terminat în România, dar nu au înțeles că relaxarea asta e pe credit care se va plăti în spitale la toamnă. Trist este că singurul preț pe care mai trebuia să îl plătim în vara asta pentru a ne putea relaxa cu adevărat este chiar vaccinarea..."

"Acum clasei politice nu îi rămâne decât să își asume răspunderea și să își schimbe radical abordarea sau să adopte retorica negaționistă și să nu schimbe nimic", este concluzia lui Octavian Jurma.