Cea mai mare asociație de pacienți din România cere Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru ca personalul medical să fie vaccinat în proporție de 100%: Vă rugăm să nu puneți pacienții în pericol!

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 29 iulie 2021, 13:27 Actualitate | Sanatate


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
​Personalul medical trebuie să fie vaccinat în proporție de 100%, se arată într-un mesaj al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). Cea mai mare organizație care reprezintă pacienții din România amintește că "de fiecare dată, pacienții au fost obligați să se testeze, uneori pe banii lor pentru a respecta siguranța personalului medical" și lansează următorul apel către angajații din sistemul sanitar: "Vă rugăm să arătați același respect pacienților și să nu îi puneți în pericol!"

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice își arată îngrijorarea în legătură cu nivelul acoperirii vaccinării în rândul angajaților din sistemul sanitar și solicită Ministerului Sănătății să ia măsurile care se impun pentru ca persoanele care lucrează în sistem și vin în contact cu pacienții să fie în totalitate vaccinate.

COPAC arată că se alătură și susține astfel o inițiativă a European Patient Forum, al cărui membru este, de a solicita tuturor statelor Uniunii Europene protejarea pacienților prin asigurarea vaccinării personalului medical.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România

"Vaccinarea profesioniștilor din sănătate ridică în primul rând o problemă legată de sigurața pacienților. Numeroși pacienți cronici sunt la risc de a dezvolta complicații ale unor boli infecțioase transmisibile, inclusiv COVID-19. Anumiți pacienți, de exemplu, persoanele care fac tratament de cancer, boli autoimmune sau transplant sunt vulnerabile la infecții în general. Mai mult, anumiți pacienți nu pot fi vaccinați din motive medicale. Din aceste motive, personalul medical trebuie să fie în totalitate vaccinat, cu excepția persoanelor care au contraindicații de vaccinare", arată reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Ei subliniază că pandemia COVID-19 a sporit vulnerabilitatea acestor pacienți: "Mulți au avut întârzieri în dianosticare sau probleme in continuitatea tratamentului. Potrivit studiilor COPAC, 22,8% dintre pacienții cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic din teamă sau din lipsa accesului."

"Pe măsură ce restricțiile au fost ridicate, pacienții cronici continua să fie îngrijorați în legătură cu siguranța lor. Ei sunt cea mai vulnerabilă categorie în această perioadă și nu trebuie să uităm că vine valul 4 al pandemiei. Ne confruntăm cu accesul îngreunat la diagnosticare, tratament și monitozare. De multe ori pacienții așteaptă în căldură sau în frig în fața spitalului ore în șir. De fiecare dată, pacienții au fost obligați să se testeze, uneori pe banii lor pentru a respecta siguranța personalului medical. De aceea, vă rugăm să arătați același respect pacienților și să nu îi puneți în pericol", este apelul lansat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Ministerul Sănătății se pregătește să impună testarea obligatorie a personalului medical care nu s-a vaccinat împotriva COVID-19 pe cheltuiala proprie


Ministerul Sănătății se pregătește să impună testarea periodică a personalului medical care nu s-a vaccinat împotriva COVID-19, medicii nevaccinați urmând să plătească aceste teste din buzunar. Ordinul care va reglementa măsura, despre care ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a vorbit deja public de câteva ori, este în acest moment finalizat și mai așteaptă doar să fie aprobat. În spațiul public s-a auzit destul de tare, în ultimele săptămâni, vocea sindicatelor din sistemul sanitar, care contestă măsura, și mai puțin cea a asociațiilor de pacienți, care o susțin puternic. Mai mult, asociațiile de pacienți consultate recent de HotNews.ro se tem chiar ca măsura să nu fie abandonată de autorități, la presiunea sindicatelor din domeniu.

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), cea mai mare organizație care reprezintă bolnavii cronici din România, declara, la începutul acestei săptămâni, pentru HotNews.ro, că de mai bine de un an, românii sunt primiți în spitale doar pe bază de test negativ COVID și, mai nou, dacă sunt vaccinați. El spunea că este firesc să avem aceeași pretenție și de la personalul medical. Mai ales că, de cele mai multe ori, și pacienții s-au testat pe banii lor: "Atâta timp cât mie, ca pacient, mi se cere să mă testez sau să mă vaccinez pentru a fi internat într-un spital, eu cred că pot să am aceleași pretenții și din partea personalului medical. Este dovadă de respect și este dovada că pun siguranța celui de lângă mine mai presus de siguranța mea. Iar aici cred că noi am pierdut acești 7 ani de acasă. Cu părere de rău o spun, dar am pierdut aceste lucruri."

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă

La rândul său, Rozalina Lăpădatu, vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România și președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, nu înțelege de ce unele cadre medicale nu se vaccinează și subliniază că "sunt de acord și cu ministrul Sănătății, care spune: dacă nu ești de acord să te vaccinezi, îți ofer o alternativă, pentru că eu nu sunt dispusă să îți plătesc ție veșnic testarea."

"E clar că un cadru medical nevaccinat reprezintă un pericol pentru el și cei apropiați, dar și un risc pentru pacient", declara Rozalina Lăpădatu pentru HotNews.ro.

Radu Gănescu mai afirma și că vocea sindicatelor din sistemul sanitar se aude în acest moment mai puternic decât cea a pacienților: "Noi nu avem aceeași forță ca sindicatele din sănătate. Aș vrea să aud sindicatele că întreabă: Cum facem noi să protejăm pacienții?", declara pentru HotNews.ro Radu Gănescu, președintele COPAC, el însuși diagnosticat cu o boală cronică - talasemie.

Citește pe larg aici:

Cum se vede testarea obligatorie, pe banii lor, a medicilor nevaccinați: "Dacă mie ca pacient mi se cere să mă testez sau să mă vaccinez pentru a fi internat în spital, am aceeași pretenție și de la medici"

Citește pe larg aici:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2487 vizualizari

 • +10 (20 voturi)    
  Numai prin testare se poate proteja pacientul (Joi, 29 iulie 2021, 13:35)

  Lok [utilizator]

  Testarea extinsa, zilnica poate si de mai multe ori pe zi deoarece vaccinatii transmit COVID, fara sa stie. Sunt un fel de superspreaderi. E foarte ciudat cum nozocomialele nu erau asa de importante in sistemul nostru medical. Ce e diferit astazi?
  • +2 (6 voturi)    
   iarta-l (Joi, 29 iulie 2021, 13:50)

   balex [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   cine știe cine l-a pus să vorbaescă, a preluat și el o prostie de la maica aia moldovan și a aruncat-o în presă.
 • +13 (21 voturi)    
  Oamenii sunt "neinformati", dar medicii ? (Joi, 29 iulie 2021, 13:39)

  CezarN [utilizator]

  Toti guvernantii si "expertii" tipa toata ziua ca oamenii sunt neinformati si prosti si de aia nu se vaccineaza. Dar medicii care refuza sa se vaccineze, ei tot neinformati sunt?
  Iar acuma se folosesc de idiotii utili care vad covid peste tot pentru a obliga medicii care sunt informati sa se vaccineze caci, vezi Doamne, pun pacientii in pericol.
  Si uite-asa li se astupa gura tuturor celor care ar mai avea ceva de spus impotriva acestei campanii idioate si dictatoriale de impunere a unei boli ca far calauzitor al omenirii.
  • 0 (12 voturi)    
   care medici? cei mai multi sunt vaccinati! (Joi, 29 iulie 2021, 14:10)

   Francisc 1 [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   articolele din media vorbesc despre "medici" ca fiind toti angajatii din sitemul sanitar nu despre medic medic , in multe spitale procentul de vaccinare este 90% doar ca medici nu reprezinta tot personalul.
 • +11 (19 voturi)    
  mediu sigur (Joi, 29 iulie 2021, 13:48)

  balex [utilizator]

  oameni buni, voi nu înțelegi. pacienți și profesioniști---ha ha ha

  1 medic testat este un medic sigur
  1 medic vacciant nu mai este testat și nu este un medic sigur.

  când o să înțelegi asta? e greu? vreți desen de la chereches?
  • +7 (13 voturi)    
   O sa se inteleaga.... (Joi, 29 iulie 2021, 14:05)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui balex

   ....cand la nivel de ministerul sanatatii va veni cineva capabil sa explice si sa elaboreze un plan coerent de informare ,testare si vaccinare a intregii populatii din Romania.

   Pana atunci vaccinatii vor crede ca sunt "imuni" iar Premierul si Arafat vor continua cu amenintari cu tehnici represive comuniste si majoritatea oamenilor nu inteleg nimic.

   Omul neinformat corect se sperie cand vede haos si vrea sa fie lasat in treburile lui...
 • +4 (16 voturi)    
  asociatiile de pacienti (Joi, 29 iulie 2021, 13:53)

  autan [utilizator]

  S-a dat comanda? Ati iesit in presa?
  Pt lipsa de medicamente, conditii in spitale si altele nu va mai bateati asa "galagios" pana acum.
 • +7 (13 voturi)    
  Legea bunului simt... (Joi, 29 iulie 2021, 13:53)

  FortApache [utilizator]

  Trebuie sa spuna cam asa: Personalul medical impreuna cu pacientii chit ca sunt vaccinati sau nu trebuie Testati.

  Si vaccinatul si nevaccinatul se infecteaza si transmite virusul, doar ca vaccinatul are avantajul unei eventuale forme mai usoara de boala iar nevaccinatul e la ghici....

  Trebuiesc testati inclusiv cei care au trecut prin boala cu hartie cu tot....altfel nu se face decat ping-pong cu covid pana ne plictisim sau murim aiurea...
 • +5 (15 voturi)    
  Ipocrizie? (Joi, 29 iulie 2021, 14:27)

  CoralMS [utilizator]

  Dar ce îi împiedică pe acești pacienți cu sau fără boli cronice și care se tem pentru siguranța lor, și care în același timp cred și în puterea și eficiența vaccinului, să se vaccineze ei înșiși?
  Care e logica în a evita un risc prin vaccinarea obligatorie a personalului medical pentru ca ei, pacienții, să evite un risc, în timp ce ei nu sunt vaccinați. Dacă sunt, atunci nu mai contează cât de vaccinat este cineva din personalul medical cu care ei intră în contact, iar dacă nu sunt... ce îi oprește? Acum doar cine nu vrea nu se vaccinează.
  Practic, în termeni simpli, este scosul castanelor din foc cu mâna altuia. Pacienții pot să ia covidu doar de la personalul medical? În rest nu mai au de la cine, sunt scutiți? De ce au devenit ipocriți și drepturile unora nu sunt și drepturile altora?
  • +1 (5 voturi)    
   Pentru ca asa (Joi, 29 iulie 2021, 14:43)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui CoralMS

   s-a cerut..... Este o isterie generalizata in media din partea guvernului ca sa nu ramana cu vaccinurile in brate

   Nu conteaza studiile din tarile "vaccinate", nu conteaza ce zice CDC-ul. Asta e ordinul si cu placere....
 • +1 (5 voturi)    
  Ca sa nu “puna pacientii in pericol” (Joi, 29 iulie 2021, 14:54)

  winston_smith [utilizator]

  Trebuie testati toti medicii, vaccinati sau nevaccinati. Ultimele studii sunt clare: vaccinatii se infecteaza si transmit, la fel ca nevaccinatii. Propaganda e absurda, nu puteti sa ignorati total dovezile stiintifice si sa invocati stiinta…KAFKA! Medicii vaccinati care nu se testeaza pun in pericol pacientii! Incetati cu minciuna si dezinformarea!
 • +4 (4 voturi)    
  . (Joi, 29 iulie 2021, 15:45)

  Elfu [utilizator]

  daca tot ii vaccinati - verificati din cand in cand ca mai sa stiu si meserie


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by