În lipsa sedării, ar fi imposibil ca acești pacienți să suporte intubarea, care ar risca să devină o tortură pentru ei. De asemenea, pacienții critici sunt adesea agitați, fie din cauza bolii, fie din cauza tratamentului, astfel că imobilizarea mâinilor pe durată limitată poate fi spre binele lor, pentru a nu își smulge dispozitivele medicale la care sunt conectați.
Până când vom afla rezultatele anchetei Corpului de Control al Ministerului Sănătății la spitalul din Sibiu, HotNews.ro a stat de vorbă cu 4 medici din prima linie - Elena Copaciu, medic ATI și fostă șefă a Secției de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar din București, Radu Lupescu, medic român de Terapie Intensivă la clinica Rhena din Strasbourg, decorat anul trecut de președintele Franței pentru eforturile depuse în timpul pandemiei de COVID-19, Emilian Imbri, medic și fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București și Florin Roșu, medic ATI și managerul interimar al Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.
"Găsiți vreun manual de Terapie Intensivă fără capitol despre sedare?"
Sedarea pacienților a fost printre primele noțiuni pe care le-a învățat în rezidențiat, povestește medicul care a condus timp de 8 ani secția ATI a Spitalului Universitar.

"Fără sedare, pacientul nu ar putea suporta nici sonda din trahee, nici aparatul de ventilație mecanică care îi aduce oxigen cât îi trebuie și elimină dioxid de carbon. Pe măsură ce starea lui se ameliorează, reduci treptat nivelul de sedare și începi protocolul de desprindere de ventilator."
"Boala asta, COVID-19, mai ales insuficiența respiratorie, dă atacuri de panică, fac sindroame anxios depresive, insomnii. Și pentru psihologi si pentru psihiatri este o mare provocare gestionarea acestei noi patologii", explică medicul Elena Copaciu.
Ea își amintește că "în 1995, când era internat la Spitalul Universitar în fază terminală, cu insuficiență respiratorie, Corneliu Coposu mi-a spus 'Îmi pare rău că vă dau atâtea bătăi de cap, dar nici securitatea nu m-a chinuit atât de mult ca boala aceasta.' Era vorba despre insuficiența respiratorie pe care i-o dădea tumora pulmonară. Lipsa de aer, de oxigen, este foarte dramatică pentru că oamenii sunt conștienți, până în stadii avansate. În plus, din cauza lipsei de oxigen, la nivel celular se produc deja modificări care sunt ireversibile, chiar și în cazurile în care ei nu par atât de afectați. Acestea sunt provocările acestei boli."

Pacienții critici pot fi agitați din foarte multe motive, explică medicul Elena Copaciu: "În cazul pacienților COVID-19, vorbim de modificarea dramatică a schimburilor gazoase, oxigen și dioxid de carbon, care dau, fiecare dintre ele, o formă de afectare a funcției cerebrale. Mai pot fi multe altele: o decompensare de diabet, un puseu hipertensiv care se adaugă peste toate acestea. Apoi, panica pe care o dă insuficiența respiratorie, care este marca bolii. Ține și de terenul fiecărui pacient in parte, sunt unii care au predispoziție sau patologie asociată, boli care dau agitație - agitația este extremă și nu poți nici măcar să injectezi medicația care îi stabilizează. Trebuie să faci un abord vascular, pui o perfuzie și după aceea să injectezi sedative pentru a putea asigura suportul avansat de funcții vitale, singurul care le poate salva viața. Ulterior, regimul de sedare se adaptează la datele clinice ale pacientului, incercând să limităm la maximum durata sedării, mai ales a celei profunde. Pe măsură ce starea lor se ameliorează scade si necesarul de sedare."
"Un pacient care încearcă să își smulgă sonda se întoarce într-o fază anterioară, pierde zile întregi"

A doua faza este atunci când pacientul începe să se trezească, "dar, din cauza medicamentelor care i-au fost administrate, el nu este neapărat perfect conștient de ceea ce face. Și atunci încercăm să ridicăm partea de sedare, să diminuăm sedarea pacientului, pentru a îl face să respire din ce în ce mai mult singur cu aparatul, cu ventilatorul, și să ajungem să îi scoatem tubul. În această fază, se întâmplă uneori ca pacientul să încerce să își smulgă sonda și asta este periculos, pentru că, practic, pierdem zile întregi care au fost câștigate și ne întoarcem într-o fază anterioară. Iar în cazul acesta, într-adevăr se întâmplă destul de des, dacă pacientul nu este cooperant, să i se lege mâinile cu un dispozitiv adaptat. Aceasta nu este o limitare a libertății pacientului, ci are scopul ca pacientul să fie suficient de treaz și cooperant pentru ca noi să îi explicăm ceea ce facem și să putem să îi scoatem tubul atunci când este momentul."
Practic, "este spre binele pacientului", spune medicul Radu Lupescu: "În momentul în care oprim sedarea, acestea sunt medicamente în cazul cărora trec ore sau, uneori, mai mult de o zi până când se duce în totalitate efectul. Iar ei se trezesc, sunt un pic agitați și atunci riscă să își smulgă cateterul, sonda de intubație și așa mai departe. Este o metodă necesară, uneori este necesar să fie legați. Este vorba despre un interval de timp limitat, nu vorbim în niciun caz de săptămâni întregi. Dar este uneori necesar."
Pacienții COVID-19 pot avea tulburări neurologice provocate tocmai de virus, care îi fac să fie agitați
Medicul Emilian Imbri a fost, până acum câteva zile, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din București, aflat de un an în prima linie în lupta împotriva COVID-19.
Emilian Imbri spune că eventuala sedare și imobilizare a pacienților internați în ATI este o măsură "nu numai legală, ci și recomandată".

"Aceste măsuri nu numai că sunt legale, sunt și recomandate", subliniază medicul Emilian Imbri. "În Terapie Intensivă există pacienți care din cauza tulburărilor de comportament - fie că le aveau dinainte, pot avea boli psihice despre care nu se știa sau despre care se știe - sau pacienții COVID-19 pot avea tulburări neurologice provocate tocmai de infecția cu acest virus. Acești pacienți devin fie foarte agitați, violenți, atacă - mai puțin acest lucru, cât faptul că își pot smulge singuri tuburile prin care primesc medicație sau alimentație. În cazul în care nu sunt sedați își pot smulge tuburile, pricinuindu-și daune și mai mari decât boala în sine."
Cum se ia decizia ca un pacient din ATI să fie imobilizat? Se formează o comisie care hotărăște acest lucru: "În fiecare spital se înființează o comisie formată din 2-3 medici, 3 de regulă, din care fac parte obligatoriu directorul medical și șeful secției de Terapie Intensivă din spitalul respectiv, precum și medicul curant, care stabilesc nevoia ca pacientul să fie contenționat. Se scrie în foaie, se documentează totul și se trece la acest procedeu. Nu este în niciun caz vorba despre ceva făcut cu răutate, cu forța sau despre ceva făcut pentru a chinui sau pentru a provoca un rău pacientului. Ei rămân în această situație pentru câteva zile, în funcție de evoluția lor, până când își revin și până când ajung să colaboreze din nou cu medicii."
Emilian Imbri consideră că poveștile care au ajuns să fie vehiculate recent, "cum că cineva are ceva cu pacienții și îi leagă pentru a le face rău sau pentru a scăpa de ei sunt pur și simplu o interpretare rău voitoare. Iar situația despre care s-a discutat foarte mult în media, despre acel medic ilustru care a reclamat faptul că fratelui dumnealui, tot medic, i s-au aplicat rele proceduri, este, după părerea mea, o problemă care trebuie cercetată mai în amănunțime de organele abilitate pentru acest lucru. Cred că acolo, mai degrabă, poate fi vorba despre o neînțelegere mai veche între colectivul de medici și medicul respectiv."
Teamă și neîncredere în spitalele românești, în plin val 3
Medicul Emilian Imbri se teme și de faptul că vehicularea unor astfel de informații reprezintă un motiv pentru care pacienții întârzie să se mai prezinte la spital: "începând cu povestea aceea în care Avocatul Poporului a făcut o confuzie regretabilă între penitenciare și spitale, anul trecut și luând în calcul și accidentele pe care sistemul sanitar le-a trăit - incendiile din cele două spitale COVID, precum și posturile de televiziune unde se spune săptămânal, nu știu dacă întâmplător sau voit, 'în spitalele din România, dacă te internezi, nu mai scapi cu viață'."

La acestea se mai adaugă "și fenomenul acela cu comentatori care spun că sigur medicamentul X face bine. În mod normal, nici nu ai avea voie să spui numele acestor medicamente. Înainte nici reclame la televizor pentru medicamente nu aveau voie să apară. Iar COVID este o boală care se tratează la televizor", adaugă Emilian Imbri.
"Vorbești cu pacientul, spune că stă liniștit, iar când te întorci cu spatele începe să tragă de aparatura medicală"
Florin Roșu este medic ATI și șeful Secției de Anestezie-Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, spital COVID-19 din prima linie. Din decembrie anul trecut, Florin Roșu este și managerul interimar al spitalului.
Medicul Florin Roșu explică, pentru HotNews.ro, că există mai multe situații: "sunt situații în care pacientul nu este intubat, dar este agitat. Agitația psiho-motorie este dată fie de către boală, pentru că COVID-19 îmbracă și simptomatologie neurologică, care este dată fie efectiv de către virus, fie de hipoxie, adică de scăderea concentrației de oxigen la nivelul creierului. Și atunci, apare o agitație psiho-motorie. Moment în care, desigur, pacientul are nevoie de oxigen."

O altă fază este când plămânii pacientului sunt afectați, capacitatea lui pulmonară este depășită și atunci pacientul este intubat. "În momentul în care pacientul este intubat, el trebuie să fie sedat, din două motive: primul, pentru confortul lui, pentru că este vorba despre o intubație invazivă, orotraheală. Vă imaginați că pacientul, având o sondă de intubație introdusă în trahee, care ajunge pănă în plămân, are o senzație total de nedorit. Și atunci, pentru confortul pacientului, el este sedat cu medicamente care se folosesc în anestezie. Este pentru confortul lui și pentru a putea fi ventilat mai eficient. Este ceea ce se numește comă indusă. Dacă pacientul ar fi conștient, ar fi un chin mult prea mare pentru el. Noi spunem că 'se luptă cu ventilatorul'. Și atunci, pentru confortul lui și o ventilație mai eficientă, doar la pacientul intubat se folosește o sedare mai profundă. Pentru ceilalți pacienți se folosește sedare mult mai ușoară", explică medicul ATI.
Florin Roșu admite că există într-adevăr și contenționarea, adică legarea pacientului, "care este o formă de manevră medicală. Nu se contenționează pacientul intubat și sedat, pentru că nu există motiv. Dar, dacă el este agitat și este pus pe ventilație non-invazivă, poți să iei hotărârea de a contenționa pacientul. Sunt dispozitive speciale, medicale, de care sunt legate mâinile, nu picioarele, se anunță familia, se discută cu familia, li se explică de ce s-a luat această decizie, iar decizia este în interesul pacientului. Așa cum vă spuneam, dacă nu este contenționat, pacientul își face rău singur. Pentru că, în momentul respectiv, funcția lui cognitivă este afectată. De multe ori vorbești cu el, spune că stă liniștit, iar când te întorci cu spatele începe să tragă de aparatura medicală, să își scoată cateterele. Este o manevră medicală, în interesul pacientului."
Citește și:
- Colegiul Medicilor, după informațiile despre pacienți sedați și legați de pat: Sedarea în secțiile ATI este imperativă în unele cazuri / Pentru ca pacientul să nu se autoaccidenteze, medicii recomandă uneori fixarea mâinilor
Din pacate, domeniul medicinii, mai ales in vremurile de acum dar nu numai !, pare a fi terenul de predilectie pentru ca toti neicpravitii si frustatii sa se manifeste zgomotos. Jalnic !
Inca un domeniu in care slabiciunea statului, populismul, prostia si iresponsabilitatea isi dau mana !
si tot in tarile cu apa calda aroganta medicilor lipseste cu desavarsire drept care si aversiunea populatiei fata de aceasta categorie sociala nu exista.
mici detalii nu-i asa? si vezi.. ca n-am vorbit despre spaga.
deci n-a stat nimeni la explicatii ci foarte nemteste s-au apucat de treaba. La filme actorii sunt platiti altfel !
desapre asta nu ne spune nimc dna doctor ??? trebuia sa exista un registru in care un medic sa puna parafa si sa explice de ce pacientul e sedat si legal, dar medicii au incalcat legea
Presa incearca sa o intoarca ca era vorba de legare si sedare, lucruri normale la ATI. Dar in cazul Sibiu era clar vorba despre sedare excesiva intentionata presupus la limita utilitatii medicale. Nu putem stii daca a fost excesiv si nici nu vom afla pentru ca Statul momentan verifica Statul daca Statul nu cumva a abuzat de situatia impusa de Stat prin puterile autoatribuite. O vom lua in toate.
Asta dupa ce nici un spital nu a vrut sa o interneze si calugarita facea crize violente.
In schimb medici "e dumnezeu". La ei legea e optionala iar salariul nu mai incape in portofel.
Sunt zeci de cazuri de pacienti care au refuzat intubarea, dar au fost fortati. Este dreptul fiecaruia sa moara sau sa traiasca cum doreste
Cand esti sedat si legat de pat, dupa care nimeni nu trece sa vada daca mai traiesti este tortura
Totusi... nici un cuvant despre faptul ca oxigenul in exces (mai ales la presiune partiala mare sau pe durata prelungita) poate produce la randul lui convulsii si este considerat in general un toxic si iritant producand la randul lui probleme neurologice, pulmonare, samd, uneori chiar foarte agresive. Profesiile unde se lucreaza cu oxigen pur in mod curent (piloti, scafandri) au tabele clare unde sunt indicate limitele expunerii la oxigen cu presiune partiala mare si oamenii sunt instruiti pt. a recunoaste simptomele intoxicarii cu oxigen. Inteleg ca e o problema de a alege intre doua rele (efectele covid si cele secundare ale O2) dar poate ar trebui discutata si treaba asta.
Niciunul dintre intervievati nu mentioneaza ca unii oameni au reactii adverse severe la acele medicamente pentru sedare, anesteziere, coma indusa.
Dar probabil exista Proceduri si pentru situatia aceasta.
Producatorii de medicamente adesea se folosesc de stimulente financiare si de alta natura pentru a-i influenta pe medici sau managerii lor sa utilizeze pe pacientii lor medicamentele acestor companii.
Cu cat mai multe medicamente utilizate, cu ata cresc vanzarile companiei, cu atat cresc stimulentele.
Desigur niciunul nu mentioneaza asta, cum nici un medic nu o face.
Cei 4 intervievati mentioneaza fiecare dificultatea medicilor de a il cupla pe om la aparate, precum si reactiile neasteptate si necontrolate ale pacientului agitat.
Din relatarile lor reiese frustrarea lor la aceste reactii.
Si de aici rezulta usurinta cu care sunt inclinati sa apeleze la sedare, legare (legal, procedural), ca sa isi calmeze frustrarile. Psihologic uman.
Dar nu va faceti griji, este pentru "binele pacientului".
Si este drept, unii dintre pacientii recalcitranti, daca supravietuiesc, le vor fi recunoscatori.
Nu pare deloc o slujba usoara sa lucrezi la ATI, insa nici nu poate fi moral acceptabil sa sedezi pe cineva ca sa iti fie tie serviciul usor.
Si atunci ce sa faca medicul cu cei "agitati" ? Sa ii lase sa isi produca singuri rau si dezordine si pagube spitalului ?
Raspunsul pare imposibil.
Are dreptate !
Si se intelege clar ce tare crede el in dreptul tau de a decide ce se intampla cu tine daca esti pacienti la ATI, la psihiatrie, sau om sanatos.
De aici la abuz este o cale atat de scurta ...
Acelasi aparatcik ne spune cum sistemul medical a reusit "sa salveze zeci si zeci de oameni bolnavi de COVID".
Sa-i dam dreptate !
Zeci si zeci, deci nici o suta. Deci mare agitatie pentru putin.
Presa ne-a informat deja ca doar 30% din cei internati la ATI cu COVID mai supravietuiesc. Doar 3 din 10.
Aparatcikul ne mai spune ca pe mosia lui, in medicina, nici macar sa ne dam cu parerea nu trebuie.
El stie, tu nu sti. Si nici nu trebuie sa stii !!!
Din toate acestea rezulta ca odata ajuns la ATI (ca si in sectiile de Psihiatrie) iti pierzi calitatea de om, in orice caz de om sanatos psihic, care poate lua decizii pentru el.
Medicii considera ca nu mai esti capabil sa gandesti "normal".
Nu mai ai dreptul sa dispui de propria persoana, sa decizi ce e bine pentru tine.
Tot sistemul pus in practica are o inclinatie catre abuz.
O data ce ai intrat, nu se stie daca si cum iesi.
Daca poti sa alegi, inainte, atunci de sa te expui acestui sistem ?
De ce sa nu iei o decizie ca un adult ?
Ei au mereu dreptate, si pacientul este de vina.
Cum dracu sa nu fie pacientul panicat si cu psihoza cand stie ca din 10 intubati numai 1 scapa cu viata ??!!!
Discuti cu el.
In nici-un caz pe acest pacient nu il intubezi cu forta sau il legi cu forta!!!
Il lasi sa decida singur ce se intampla cu viata lui!
Ca oricum sanse sa se termine cu bine pentru el nu prea are in spital.
II dai voie sa iasa usor din procedura medicala pe proprie raspundere!
Nu il consideri nebun si psihozat si il legi ca pe un caine.
Voi mai mult omorati pacientul pentru ca el are nevoie de miscare, de soare iar voi il tineti la pat.
Mancare primita de pacient este proasta, ieftina.
Pacientul este inghesuit in conditii neigienice.
Normal ca vrea sa plece.
Iar voi oameni fara suflet spuneti ca e nebun!
Nebuni sunteti voi!
Doctori mafioti fara suflet numai cu gandul numai dupa bani!