​Sedarea în secțiile ATI este bine să fie cea minim necesară, dar este "imperativă în unele cazuri pentru a facilita suportarea plămânului artificial/ventilatorului mecanic și pentru ca pacientul să nu își autopericliteze starea de sănătate, în cazul în care este agitat sau are mișcări necontrolate", arată Colegiul Medicilor, după ce în presă au apărut, în ultimele zile, informații referitoare la pacienți sedați și legați de paturi în secțiile de Terapie Intensivă ale unor spitale. De asemenea, Colegiul Medicilor spune că "în unele cazuri, pentru ca pacientul să nu se autoaccidenteze, dar și ca dispozitivele medicale, precum cateterele, să poată fi utilizate corect și eficient, medicii ATI recomandă fixarea mâinilor pacientului cu sisteme special destinate acestui scop."

Spital coronavirusFoto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

Potrivit Colegiului Medicilor, medicul ATI "este cel calificat să identifice și să stabilească balanța între sedarea minim necesară și contenție, în funcție de starea și particularitățile fiecărui caz în parte."

"Medicina se face minut cu minut, la patul bolnavului, având ca bază dovezile științifice și educația medicală continuă, iar evoluția stării pacientului, precum și specificul fiecărui caz în parte determină deciziile și conduita terapeutică, bineînțeles în conformitate cu ghidurile și protocoalele aplicabile. Pentru ca rezultatele să fie optime, este nevoie de personal medical în număr suficient și bine pregătit, dotare corespunzătoare și infrastructură în conformitate cu Medicina anului 2021. Pentru cel mai bun rezultat, medicul trebuie să fie ajutat de o echipă medicală corespunzătoare și bine pregătită, echipamente și să își desfășoare activitate într-un spațiu adecvat. De altfel, acesta este un apel lansat în repetate rânduri în ultima perioadă de Colegiul Medicilor din România”, afirmă prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor.

Colegiul Medicilor amintește, de asemenea, faptul că în România există 304 medici la 100.000 de locuitori, ceea ce clasează țara noastră pe penultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat.

În cazul secțiilor de Terapie Intensivă, în România sunt 5 medici la 100.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de 20 – 25 de medici.

Colegiul Medicilor mai spune, referitor la cazul secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Sibiu, prezentat în presă, că nu se poate pronunța, în condițiile în care autoritățile și reprezentanții unității medicale desfășoară anchete și verificări.

  • Ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control la spitalul din Sibiu

Ministerul Sănătății a decis luni să trimită Corpul de Control și Inspecția Sanitară de Stat la Spitalul Județean din Sibiu, unde un cadru medical a declarat pentru presa locală, sub protecția anonimatului, că pacienții COVID-19 internați la Terapie Intensivă ar fi fost omorâți cu zile, "sedați cu sedative extrem de puternice și legați de paturi".

Cadrul medical a declarat sub protecția anonimatului, pentru publicația locală Turnul Sfatului, că pacienții au fost omorâți cu zile la secția ATI "din cauza ignoranței, a lipsei de profesionalism și empatie, a neștiinței, fiind vorba despre crimă pur și simplu".

Ministerul Sănătății a anunțat luni că, în urma relatărilor apărute în spațiul public privind nereguli în tratamentul pacienților internați în cadrul Secției ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Sibiu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete de către o echipă formată din reprezentanți ai Corpului de Control al ministrului și Inspecției Sanitare de Stat.