Sănătatea în vremea lui Barbu Lăutaru

Marţi, 27 octombrie 2020, 10:04 Actualitate | Sanatate


Medicul Cosmin Alexandrescu
Foto: AGERPRES
​Franz Liszt, călătorind pe meleagurile noastre acum aproape 2 secole, l-a ascultat pe Vasile Barbu, zis și Barbu Lăutaru, celebru în Moldova acelor vremi, staroste al lăutarilor și cobzar faimos. A fost vrăjit de muzica acestuia. Bineînțeles că Vasile Barbu nu avea studii muzicale. Cânta, fantastic, după ureche. Acesta este de fapt adevăratul nostru brand de țară: cântatul după ureche. Și cel mai bine se cântă astfel când ești la guvernare. Iar dacă este și o criză mondială suprapusă, nu mai este doar cântec. Este o capodoperă.

Măsurile luate din martie și până acum, la o primă vedere, par coerente și profesioniste. Privite mai atent, se simte nemuritorul Barbu Lăutaru cântând.

Suntem una dintre puținele țări care au închis complet spitale pe vremea când nu prea erau pacienți. Explicația, relativ corectă, fiind aceea că în majoritatea spitalelor, vechi, nu se puteau realiza circuite separate. Cum îi protejăm pe pacienții fără de Covid de infectare? Dar am decontat servicii la maximul posibil. Pentru spitale goale (cu unele excepții). Și surprinzător, costurile decontate pentru același diagnostic, cu același tratament au variat foarte mult de la un spital la altul. De e oare? Apoi am revenit la starea inițială, plata pe DRG, dar păstrând spitalele goale. Cum să se finanțeze altfel decât revenind la vechile soluții?

Pacienții cronici nu au mai avut acces o perioadă de timp la ambulatoriile de spital și nici la o bună parte a rețelelor private. Unde s-au dus? Către ambulatoriile de specialitate. Care, surprinzător au fost complet uitate. Nu erau în melodie. Disperați să găsească soluții și nefiind familiarizați cu organizarea prespitalului, urmașii lui Barbu Lăutaru au decis că medicii de familie trebuie să facă totul. Că nu au competența să efectueze anumite servicii, că nu au experiență în prescrierea unor medicamente nu a mai contat. Noroc că bunul simț al pacienților și al medicilor "din prima linie" a primat. Și pacienții au primit, în bună măsură serviciile necesare. Dar, atunci când a fost vorba de decont, consecvență pe toată linia: medicii specialiști nu au primit stimul de risc, nu au primit dezinfectanți, materiale de protecție, scutiri de impozite precum colegii lor medici de familie. Nu că aceștia nu ar fi meritat. Și nici măcar creșterea punctului nu s-a produs, fiind uitată la valoarea de mai an, că tot am prelungit Contractul Cadru. Noi însă îngrijim aceiași pacienți, în aceleași clădiri, în aceleași condiții.

Și a fost Vară. Și a fost Relaxare. Și a fost populism deșănțat. Toată opoziția călare pe Guvern. Nu că ar fi avut vreo idee constructivă. Doar lovituri sub centură. Da, economia trebuie protejată. Dar nu atacând orice măsură de bun simț care ne protejează de infectare. Avem nevoie de carte. Copiii au nevoie de școală. Dar trebuie protejați. Educația începe acasă, însă continuă la școală. Și Barbu Lăutaru lovește năprasnic din cobză. Stereo. Și din Opoziție și din Guvern.

În mod normal, după vară vine toamna. Și valul începe să urce. Și urcă. Dacă în starea de urgență nu prea aveam pacienți, acum avem. Mulți.

Spitalele sunt la limită. Ce facem noi? Cântăm după ureche. Doar că fiecare cântă în legea lui. Cine rezolvă pacienții infectați, dar cu manifestări ușoare? Medicii de familie. Fără protecție, fără transport, cu pieptul gol. Dacă se infectează ei, cine urmează? Medicii specialiști din ambulatoriu. Și dacă pică și ei?

Avem și pacienți cronici. Avem și ciroze, și ischemii de miocard, avem și insuficiențe renale. Dar câte nu avem? Inclusiv o mortalitate mai mare decât alte țări tocmai datorită sănătății precare și a unui sistem șubred de sănătate. 30 de ani nu am făcut nimic. Nu am făcut spitale, nu am făcut policlinici, nu am finanțat sănătatea. Merge și așa. Conducerea CNAS e mândră când experții străini spun că nu înțeleg cum de ne descurcăm cu o finanțare atât de mică. Ne descurcăm băgând sub preș. Așa cum în anii 80 creștea porumbul la hectar, așa se rezolvă și în sănătate totul.

O criză cum este aceasta prin care trecem este o mare oportunitate. Este momentul de a reclădi sistemul de sănătate. Este momentul de a regândi finanțarea lui. Este momentul de a pune la punct tot ce nu am pus 30 de ani. În 1916 armata noastră a fost înfrântă și am pierdut două treimi din țară. Dar ne-am pus pe treabă și în 1917 am întors valul. În 1918 ne-am redobândit țara. Și am făcut-o Mare.

Hai să folosim acest moment.

Klaus, Ludovic, faceți azi ce au făcut Ferdinand și Ionel. Puneți oamenii potriviți la cârmă. Nu prieteni sau pe cei recomandați de către prieteni. Puneți oameni care să știe ce e de făcut. Nu avem nevoie de Turtucaia, Flămânda, Jiu sau Câmpia Română. Avem nevoie de Mărășești. Copiați modele care funcționează. Nu trebuie să inventăm noi roata. Suntem destui cei care știm, pe bucățica noastră, ce e de făcut. Apropo, când a fost ultima dată în conducerea ministerului un medic de ambulatoriu? Sau un medic de familie? Nu credeți că ar trebui să fim reprezentați toți? Fiecare cu ce știe să facă? Susținerea politică singură nu rezolvă o criză cum este cea prin care trecem.

Nimeni nu mai știe azi cum își cânta cu adevărat Barbu Lăutaru melodiile prinse după ureche. Dar toată lumea cântă și azi muzica lui Franz Liszt. Hai să lăsăm cântatul după ureche și să trecem la treabă. Să cântăm după partitură. Toți. Să facem lucrurile ca la carte. Ca o orchestră, nu ca un taraf, chiar de talent.

Noi suntem dispuși să ne suflecăm mânecile. Voi sunteți?

Dr. Cosmin Alexandrescu
Medic primar radiologie-imagistică
Presedintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator din România

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4449 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  Sa speram ca tanti de ieri... (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:21)

  Cataleya [utilizator]

  ...citeste acest articol (daca i-a trecut cumva imbufnarea)
 • -4 (18 voturi)    
  O prostie (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:28)

  Luk [utilizator]

  Nu trebuie "sa fim reprezentati toti" in fruntea ministerelor, nu asa e de dorit sa se faca selectia pentru posturile alea. Ministerul e politic, vad ca opinia matale converge cu opinia Ciolacului care a pus medici pe toate listele, in incercarea disperata de a se preface ca PSD e alt partid decat cel de acum 3-4 ani. Minciuni, butaforie, ipocrizie.

  Medicina e grea, practicarea ei e complicata si periculoasa, nu-i pentru toata lumea. Nu esti obligat sa optezi pentru medicina, dar daca o faci, atunci nu-mi tii conferinte despre "piepturi goale" in lupta cu pandemia. Cumpara-ti echipamentul de protectie, e al tau si nu-l schimbi cu nimeni. Nici macar nu-i atat de scump, doar ca medicii de familie nu-s dispusi sa cheltuie nimic, sunt precum mecanicii care pretind sa le dea angajatorul salopeta de lucru. Bullshit. In 10 luni puteati sa va cumparati tot echipamentul, dar nu prea sunteti interesati sa lucrati cu publicul, mai ales cu publicul bolnav. Milogeala de doi bani.

  Inca un lucru si termin: cat de fariseu, cat de ipocrit poti sa fii pentru a nu spune nimic despre accesul cronicilor la servicii medicale in mai, iunie, iulie si a te trezi sa-i aperi doar acum cand medicii de familie capata niste roluri in pandemie? Nu aveai cronici si in mai? Nu-i aveai si in iunie sau august? Nu aveau si acum dreptul la ingrijire? Asa-i ca nu ti-a pasat pana acum pentru ca erai "pe bara", un soi de "rezerva vesnica" de medic?
  Mizerabil...

  Demisia si apucati-va de meserii pentru care nu-i nevoie de chemare, talent si empatie.
 • 0 (10 voturi)    
  Domnule autor, (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:31)

  AMDATi [utilizator]

  nu prea am inteles tot, asa ca intreb direct: esti pentru masca sau nu? Ca sa stiu cum comentez mai departe. :)
 • +1 (11 voturi)    
  Butoane politice. (Marţi, 27 octombrie 2020, 10:59)

  Cataleya [utilizator]

  "Noi însă îngrijim aceiași pacienți, în aceleași clădiri, în aceleași condiții."

  Pai asta faceti cam de 30 de ani de zile, dar va apuca revoltele numai cand nu e PSD la guvernare.
  De-aia toti astia care sunteti sefi pe 1000 si una de organizatii si asociatii mirositi a sindicat PSD-ist de la o posta, oricat de tare si v-ati parfuma cuvintele.
  In cea mai mare parte sunt de acord cu ceea ce sustineti (dar raman convinsa ca actiunea e mai mult politica decat pt alt scop)
 • +1 (9 voturi)    
  oare ? (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:08)

  codrean [utilizator]

  acesta este cadrul de discutat niste lucruri serioase ? De catre un om care ocupa o functie publica intr-o asociatie de medici ...
  O "tribuna" , o modalitate de discutie - indreptatita - a unor masuri medicale (poate ?) mai adecvate situatiei nu ati gasit ?
  Nu seamana si asta a ..."lautarism" ?
 • +1 (5 voturi)    
  Articol pertinent 101% (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:35)

  UnOarecare [utilizator]

  Acum mai trebuie si citit si eventual inteles apoi analizat de cine trebuie/poate face ceva...
 • +6 (6 voturi)    
  cine sunt lautarii? (Marţi, 27 octombrie 2020, 11:51)

  mike_the_hunter [utilizator]

  Nu am auzit pana la pandemie medici care sa se planga in media de sistem....doar un exemplu...bugetul pe 2020 pe care guvernul PNL si-a asumat raspunderea in Parlament si dl. pres. KWI l-a promulgat avea un minus de 22 la suta la capitolul sanatate. A protestat cineva, vreo asociatie de medici , vreo personalitate medicala? Nu. Mai protesteaza din cand in cand sindicatul Sanitas, dupa sporuri, dupa conditii de munca si cam atat.
  Acum la greu, toata lumea are ceva de zis. Pai domnilor v-a conveint sistemul care era, nu? Salarii mari, spagi, spagi, si uite ca ati dat de greu.
  Regret profund ca sunt cadre medicale care au murit in lupta cu sars-cov-2 . Sunt recunoscator, medicilor romani care mi-au salvat viata, dar....Abia acum se vede nu sunt medici si asitente medicale suficiente.? Dar cine bloca posturile sau isi aduceau cunostiinte sau oameni care cotizau mai marilor din sanatate (vezi aczul Beuran ,de exemplu)? Sigur si statul are vina lui, dar si sistemul mafiot din sanatate. Asa ca multi medici tineri au plecat scarbiti in alte tari...sigur unii s-au dus la mai bine, dar altii impinsi de acest sistemul mafiot din sanatate.
  Da, cei de la guvern or fi lautari, dar sunt si altii ca Dv. care canta abia acum la greu, la suparare ....
 • -2 (8 voturi)    
  "Sistemul subred de sanatate"... (Marţi, 27 octombrie 2020, 12:16)

  n4c [utilizator]

  ... zise tovarasul Alexandrescu, presedintele asociatiei profesionale a medicilor pacii.

  Tovarase, sistemul ESTI TU! Matale si colegii tai.

  Daca sistemul e subred, daca e criminal, daca nu e ce ar trebui si ar putea sa fie, o parte din vina iti apartine.

  Nominal si personal.

  Esti vinovat pentru ca ai evitat consecvent pozitia principiala, aia pe care o recomanzi insistent, dar intotdeauna altora.

  Ai evitat-o pentru ca evitatul era mai simplu, mai comod, pentru ca rate si familie, pentru ca "nu-s platit suficient sa fac si asta" si asa mai departe.

  Asa ca azi ai macar minimul bun simt de a nu face morala altora, dumneata care esti cel putin la fel de pacatos ca dinsii.

  Ipocritule!
 • +3 (9 voturi)    
  Citesc comentariile... (Marţi, 27 octombrie 2020, 13:13)

  GNG [utilizator]

  Si imi dau seama ca multi citesc si putini inteleg ceea ce a vrut sa spuna autorul. Sau nu citesc, dar sar imediat sa comenteze...
  • -5 (7 voturi)    
   Ce vorbesti?! (Marţi, 27 octombrie 2020, 14:14)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui GNG

   Hai lasa-ma! :)))
 • +3 (3 voturi)    
  Bumbesti - livezeni (Marţi, 27 octombrie 2020, 22:54)

  ..13 [utilizator]

  In varianta 2020...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by