​Proiectul de Ordonanță care extinde programele naționale de sănătate în spitalele și clinicile private ar urma să fie adoptat în ședința de Guvern de astăzi. Proiectul de act normativ nu se află pe ordinea de zi a ședinței, publicată pe site-ul Guvernului, însă va fi inclus, cel mai probabil, pe lista suplimentară, au declarat pentru HotNews.ro surse din Ministerul Sănătății.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ședința săptămânală de Guvern începe la ora 14:00. Ministerul Sănătății va fi reprezentat la ședința de astăzi a Executivului de secretarul de stat Nelu Tătaru. Ministrul Sănătății, Victor Costache, se află într-o vizită în Franța, unde se întâlnește cu omologul său francez.

O parte dintre asociațiile de pacienți au cerut organizarea unei dezbateri publice pe această temă, dar Ministerul Sănătății a motivat că dezbaterea a fost cerută prea târziu, iar Ordonanța ar urma să fie adoptată astăzi, potrivit surselor HotNews.ro.

Ministerul Sănătății a publicat, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, respectiv modificarea anumitor reglementări necesare funcţionării Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, ce prevede extinderea tratamentelor acordate în cadrul programelor naționale de sănătate și la spitalele și clinicile private.

Pacienții asigurați din România, care suferă de boli cronice - precum cancer, infecție cu HIV/SIDA, tuberculoză sau boli cardiovasculare - beneficiază de tratament gratuit în cadrul programelor naționale de sănătate.

  • Extinderea programelor de sănătate în spitalele private poate funcționa fără coplată? 3 măsuri-cheie recomandate de Vlad Mixich pentru ca pacienții să nu scoată bani în plus din buzunar

Extinderea programelor naționale de sănătate în spitalele și clinicile private poate funcționa fără coplată, însă numai dacă este completată de alte 3 decizii esențiale, explica în urmă cu o săptămână, pentru HotNews.ro, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate și membru în conducerea Alianței Europene de Sănătate Publică. Vlad Mixich atrăgea atenția că, în cazul în care serviciile medicale nu vor fi decontate cât mai aproape de valoarea lor reală, lucru care nu se întâmplă în acest moment, iar legea nu va conține un paragraf care să spună clar că pacienții nu pot plăti niciun ban la spitalele private în cadrul programelor de sănătate, nici măcar pentru servicii hoteliere, "privații" vor fi tentați și vor găsi, foarte probabil, modalități de a-i taxa în plus.

Măsura gândită de Ministerul Sănătății va fi una bună, dar numai dacă va fi completată de alte decizii, spune Vlad Mixich. În acest moment banii alocați în programele naționale de sănătate sunt insuficienți (serviciile medicale nu sunt decontate la valoarea lor reală, ci la valoare mai mică), iar statul și privatul se vor bate pe aceiași bani, subliniază el.

Cele 3 măsuri-cheie recomandate de Vlad Mixich în completarea extinderii programelor naționale de sănătate în spitalele și clinicile private:

1. Suplimentarea bugetului programelor naționale de sănătate și decontarea serviciilor medicale oferite în cadrul programelor la valoarea lor reală, lucru care nu se întâmplă în acest moment. Spre deosebire de alte căi de finanțare, prin programele naționale de sănătate poate fi tratat un număr fix de pacienți, prestabilit de CNAS. Cu alte cuvinte, dacă tortul rămâne la fel de mare dar sunt mai mulți invitați la masă, consecutiv e nevoie de o redimensionare a feliilor de tort către nou veniți. În acest caz, tortul suntem noi, pacienții.

2. Legea ar trebui să prevadă clar ca cel puțin medicii coordonatori din programele naționale de sănătate să lucreze ori la stat, ori la privat.

3. Legea să prevadă clar că, în programele naționale de sănătate, spitalele și clinicile private nu pot impune niciun fel de taxe suplimentare pacienților (coplată mascată), nici măcar taxe hoteliere. Vlad Mixich amintește și faptul că o Ordonanță de Urgență adoptată anul trecut (27/2019), de fostul Guvern, permite coplata la privat fie direct din buzunar, fie prin intermediul unei asigurări încheiate cu o societate de asigurări. Conform acestei ordonanțe, pacienții care aleg să se trateze la privat plătesc din buzunar diferența dintre banii decontați de stat pe acel serviciu și prețul lui de la privat. În condițiile modificării propuse, Contractul Cadru va trebui să excludă explicit serviciile medicale oferite în cadrul Programelor Naționale de la acest paragraf introdus prin OUG 29/2019. Doar atunci nu va putea fi solicitată coplată pentru programele naționale.