La catedra de Psihiatrie a Universității de Medicină și Farmacie vor fi predate, începând din anul universitar 2019-2020, cursuri facultative de hipnoterapie medicală şi medicina subconştientului, ceea ce reprezintă o premieră în România. Anunțul a fost făcut luni de preşedintele Asociaţiei Europene pentru Hipnoterapie Medicală şi Terapia Subconştientului, medicul Elena Gabor.

StudentiFoto: Agerpres

"Începând din anul universitar 2019-2020, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) Târgu Mureş, la catedra de Psihiatrie, vom preda un curs facultativ de hipnoterapie medicală şi medicina subconştientului, va fi predat atât în limba engleză cât şi în în limba română, va cuprinde teorie şi practică, şi în acest prim semestru de predare vom preda ce este hipnoza, cum se aplică, vom discuta despre istoria hipnozei, tehnici de inducere a hipnozei, terapii care se folosesc în starea de hipnoză. Vom discuta despre hipnoterapia medicală pentru tulburările de depresie, anxietate şi vindecarea atacurilor de panică, tulburările de somn şi managementul stresului, pentru managementul durerii, pentru pregătirea pre-operatorie, intra-operatorie şi post-operatorie. Este o premieră în România, se va preda pe perioada primului semestru, vor fi cursuri din două în două săptămâni, atât teorie, cât şi lucrări practice", a declarat Elena Gabor, citată de Agerpres.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Europene pentru Hipnoterapie Medicală şi Terapia Subconştientului, există numeroase studii de specialitate făcute în multe ţări, legate de eficiența hipnoterapiei în cazul afecţiunilor: "Sunt rezultate foarte bune, atât din practica mea personală, cât şi din practica altor hipnoterapeuţi, rezultatele sunt extraordinare. Manualele le pregătesc eu pe baza muncii mele din ultimii 13 ani în domeniul hipnoterapiei medicale (...) Deschiderea UMFST şi a domnului decan a fost foarte mare şi le mulţumim pentru acest lucru, este un pas înainte pentru a dezvolta medicina subconştientului prin care se promovează aducerea sufletului (subconştientului) înapoi în medicină. Sufletul este o componentă esenţială în fiinţa noastră şi a lucra pe subconştient şi a ne accesa problemele noastre de la acel nivel are un aport foarte mare în vindecare. În toată lumea, medicii psihiatri, psihologii şi în general medicii din toate specialităţile au training în hipnoză şi hipnoterapie."

Hipnoterapeutul a citat un studiu comparativ realizat în SUA referitor la procentul de vindecare, din care rezultă că, prin intermediul hipnoterapiei medicale, se rezolvă unele probleme mult mai repede decât prin alte metode: "Studiile efectuate au indicat faptul că prin Psihanaliză au fost 38% recuperări după 600 de şedinţe, prin Terapia comportamentală sunt 72% după 22 de şedinţe şi prin Hipnoterapie sunt 93% recuperări după numai 6 şedinţe", a arătat Elena Gabor.