Trei bebeluşi cu stafilococ auriu născuți la Maternitatea Giulești au fost internaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu în perioada Paștelui, iar la acesta moment mai este internat unul dintre ei, afirmă reprezentanții acestei unități medicale. La sfârșitul anului trecut, 45 de bebeluși internați la Giulești au fost infectați cu stafilococul auriu, iar internările au fost suspendate timp de 3 săptămâni.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 18.15 Purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru, a declarat pentru Agerpres că trei bebeluşi cu stafilococ auriu au fost internaţi în perioada sărbătorilor de Paşte la această unitate medicală.

Potrivit acesteia, bebeluşii s-au născut la Maternitatea Giuleşti, însă nu au venit prin transfer la Spitalul "Grigore Alexandrescu", ci au fost aduşi de acasă.

"Ultimul bebeluş a venit pe 4 mai. Trei în total până acum - doi dintre ei cu manifestări cutanate care au stat doar două-trei zile şi s-au externat şi cel care a fost adus pe 4 mai are şi probleme respiratorii, cu hemocultură pozitivă, adică stafilococ în sânge. Ulterior am aflat că s-au născut la Giuleşti. Unul la aproximativ o lună de la naştere, altul la cinci zile şi ultimul la două săptămâni de la naştere. Toţi stafilococ auriu. Nu au fost transferaţi, au venit de acasă", a precizat Raluca Alexandru.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a confirmat prezența stafilococului auriu în cazul a doi copii născuți la Maternitatea Giulești, însă a menționat că momentan au loc verificări, fapt pentru care nu se poate pronunța în cazul provenienței bacteriei.

"Vă confirm că există doi copii care sunt internați la Grigore Alexandrescu, cei de la Grigore Alexandrescu au comunicat celor de la DSP de existența acestor copii, știm că acești copii s-au născut la Maternitatea Giulești în intervalul 22-24 aprilie, dar nu aș putea să vă confirm că stafilococul vine de la Giulești. Pot doar să spun că cei de la DSP (Direcția de Sănătate Publică -n.r.) verifică aceste aspecte. Acum verificăm” , a declarat, pentru Mediafax, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ulterior, Ministerul Sănătății a precizat, într-un comunicat de presă, că cei doi copii s-au născut în perioada martie-aprilie.

Instituția precizează că începând de miercuri și până în 15 mai, la cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari ai Direcției de Sănătate Publică București, însoțiți de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile, vor verifica respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică a solicitat maternității să transmită până astăzi informații referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul nașterii, diagnosticul la externare, data externării. Au fost solicitate date și despre măsurile luate pentru "investigarea posibilului focar de stafilococie cu MRSA pentru copiii născuți în perioada 25 martie - 30 aprilie", precum și rezultatele testelor efectuate în cadrul autocontrolui, în secțiile de neonatologie, obstetrică-ginecologie, bloc operator, sterilizare și biberonerie, precum si rezultatele testării personalului privind portajul.

Ministerul Sănătății mai spune că Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu” a solicitat Direcției de Sănătate Publică date referitoare la copiii născuti prin operatie cezariană în intervalul 25martie-30 aprilie, cu posibile infecții stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare.

Direcția de Sănătate Publică a solicitat unităților sanitare publice și private să comunice dacă în unitatea respectivă s-au prezentat/internat copii născuti în perioada 25 martie - 30 aprilie la Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, cu simptomatologie ce ar putea fi asociată infectiei stafilococice cu MRSA, iar din informatiile primite până în prezent, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" au fost internate două cazuri, din care unul a fost externat.

În noiembrie-decembrie anul trecut, 45 copii născuți la Maternitatea Giulești au fost infectați cu stafilococ auriu meticilino rezistent, iar internările au fost suspendate timp de 3 săptămâni, începând din 30 noiembrie.

27 de angajați ai maternității au fost confirmați de probele de laborator ca fiind purtători sănătoși ai stafilococului auriu cu care au fost infectați 45 de bebeluși născuți la acest spital.

Sorina Pintea anunța atunci că medicii de la Giulești și unitatea sanitară au primit amenzi care însumează 10.000 de lei în urma controlului Direcției de Sănătate Publică.

"Decizia inspectorilor sanitari a fost să amendeze personalul din această unitate sanitară și să amendeze unitatea sanitară cu 10.000 de lei. S-a luat decizia amendării medicului șef de secție de la Neonatologie cu 2.000 de lei, amendarea directorului medical cu 2.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Neonatologie cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la sala de nașteri B2 cu 1.000 de lei, amendarea asistentei șefe de la Obstetrică-ginecologie 1, a medicului epidemiolog al spitalului, amendarea medicului șef de laborator, amendarea coordonatorului activității în relația cu mediul și amendarea șefului de spălătorie", anunța Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății preciza că la Maternitatea Giulești nu au fost prelevate suficiente probe de către medicul epidemiolog înaintea izbucnirii scandalului.

CITEȘTE ȘI: VIDEO INTERVIU Ce este stafilococul auriu care a îmbolnăvit 45 de bebeluși: o superbacterie ce poate duce la complicații neurologice, boli cronice, sepsis sau deces