Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, îi cere public președintelui Klaus Iohannis să conteste la Curtea Constituțională legea care le permite medicilor ce predau la universități, membrilor titulari ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale - un ONG condus de Irinel Popescu, cercetătorilor științifici și medicilor cu doctorat să se pensioneze, la cerere, la vârsta de 70 de ani. Legea a fost adoptată săptămâna trecută de Parlament și este constestată puternic de o parte dintre medicii din spitale.

O parte dintre beneficiariFoto: Colaj foto

Modificarea legislativă a stârnit nemulțumirea multor medici, care acuză că cei cărora le este dedicată legea nu sunt și cei care "duc greul" în spitale - gărzi, operații, munca la patul bolnavului. Prin prelungirea vârstei de pensionare până la 70 de ani s-ar bloca, de fapt, accesul medicilor tineri în spitale, iar aceștia sunt nevoiți să plece din țară, acuză medicii consultați de HotNews.ro.

Apelul lui Emanuel Ungureanu vine după ce USR a încercat să strângă semnături în Parlament pentru a contesta legea la CCR, însă nu a adunat numărul de semnături necesar (era nevoie de 50 de semnaturi, așadar și de semnături de la parlamentarii altor partide, însă s-au adunat doar 27 de semnături - cele ale tuturor deputaților USR).

Emanuel Ungureanu

"Astăzi îl voi ruga pe președintele României să conteste la CCR această poveste complicată, pe care eu am numit-o a dinozaurilor din sistemul medical. Dar, de fapt, avem o situație de captivitate în care se află inclusiv politicienii, care apelează la medici peste 65 de ani. Aceștia, dacă se află în situația de a fi academicieni, dacă se află în funcții cheie în spitale din România, îi țin captivi pe unii politicieni, care, atunci când sunt sunați pentru un proiect de lege cu dedicație, se gândesc la sănătatea lor, la rude, la cei pe care i-au trimis la acești profesori care nu se lasă duși din sistemul sanitar și care blochează accesul tinerilor în zone-cheie", a declarat miercuri deputatul USR Emanuel Ungureanu, la Parlament.

"Este o încercare disperată pe care o fac, este ultima șansă ca această lege care duce vârsta de pensionare la 70 de ani să nu intre în vigoare. Doar președintele României mai poate să facă acest lucru. În toate partidele, în afara de USR, acești medici au o susținere foarte puternică, pe șantajul pe care vi l-am spus", a adăugat Emanuel Ungureanu.

În timp ce medicii care fac gărzi cer reducerea vârstei de pensionare, Parlamentul a votat, săptămâna trecută, o lege ce prevede că medicii care predau la universități, membrii titulari ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale - un ONG condus de Irinel Popescu, cercetătorii științifici și medicii cu doctorat se pot pensiona, la cerere, la vârsta de 70 de ani.

  • "Atotputernicii blochează posturile din spitale, iar medicii tineri pleacă din țară"

"Medicii membri titulari, membri corespondenți sau membri de onoare, cetățeni români ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale, profesorii universitari și cercetătorii științifici gradul I, doctorii în științe medicale, care desfășoară activități medicale, pot continua, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani", prevede o modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, votată săptămâna trecută în Parlament.

Mai mult, legea prevede că medicii aflați în situațiile de mai sus pot fi menținuți în spitale și după vârsta de 70 de ani, în anumite condiții.

Modificarea legislativă a fost inițiată de parlamentari PSD și UDMR.

Vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei și 65 de ani pentru bărbaţi. Femeile se pot pensiona și ele, la cerere, la 65 de ani.

Nume grele din medicina românească, precum Ioanel Sinescu, Irinel Popescu, Sorin Oprescu, Florin Stamatian, Monica Pop, Mircea Beuran sau Șerban Brădișteanu, se află pe lista posibililor beneficiari.

Medicul Irinel Popescu

Potrivit surselor HotNews.ro, medicii-pensionari au vrut să sară peste "umilința" de a face o cerere de menținere în activitate ce trebuia depusă și aprobată anual de către conducerea spitalului.

O parte dintre acești medici "fac lucruri utile, dar alții parazitează o poziție", declară, pentru HotNews.ro, Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor.

Medicii care au inițiat demersurile pentru ca gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă, iar vârsta de pensionare a medicilor care fac gărzi să scadă, acuză faptul că "Atotputernicii blochează posturile din spitale, iar tinerii medici sunt nevoiți să plece din țară".

Senatorul USR Adrian Wiener, medic de profesie și inițiatorul proiectului de lege ce prevede recunoașterea gărzilor ca vechime, a declarat, pentru HotNews.ro, că medicii-profesori care ajung la vârsta pensionării nu pot fi considerați indispensabili: "Înseamnă că în întreaga carieră nu ți-ai pregătit nimic în urmă, ai lăsat deșert, ai ierbicidat în urma ta, profesional vorbind".

Această lege ar putea fi doar un prim pas, pentru că în procedură de avizare la Parlament se află și un alt proiect de lege, inițiat de Florin Stamatian (deputat PNL și medic, unul dintre beneficiarii actualei legi), ce prevede că medicii care își prelungesc vârsta de pensionare pot avea acces și la funcții de conducere.

  • Nume grele pe lista beneficiarilor: Ioanel Sinescu, Irinel Popescu, Monica Pop, Sorin Oprescu, Mircea Beuran

Potrivit legii, beneficiarii sunt medicii membri titulari, membri corespondenți sau membri de onoare, cetățeni români ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale, profesorii universitari și cercetătorii științifici gradul I și doctorii în științe medicale.

Nume grele din medicina românească, pe lista posibililor beneficiari:

Ioanel Sinescu - 67 de ani, rectorul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, membru titular al Academiei Române și al Academiei de Ştiinţe Medicale. Sinescu este medic la Centrul pentru Chirurgie Urologică și Transplant Renal Fundeni.

Irinel Popescu - 66 de ani, profesor la Universitatea "Titu Maiorescu" din București, membru corespondent al Academiei Romane și președintele Academiei de Ştiinţe Medicale. Conduce Clinica de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni.

Sorin Oprescu - 67 de ani, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, doctor în științe medicale, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, șeful Secției de Chirurgie Generală de la Spitalul Universitar de Urgență din București, fost primar al Capitalei.

Florin Stamatian - 66 de ani, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu" din Cluj-Napoca, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj. Florin Stamatian este și deputat PNL, postură din care a susținut puternic legea, în Parlament.

Monica Pop - 65 de ani, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, doctor în științe medicale, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice din București.

Mircea Beuran - 65 de ani, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, doctor în științe medicale, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, șeful Clinicii de Chirurgie Generală a Spitalului de Urgență Floreasca.

Șerban Brădișteanu - 67 de ani, doctor în științe medicale, Șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul de Urgență Floreasca.

Mircea Cinteză - 68 de ani, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, șeful Secției de Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgență din București, fost ministru al Sănătății în Guvernul Tăriceanu.

Daniela Bartoș - 67 de ani, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, doctor în științe medicale, medic la Spitalul de Urgență Floreasca din București, fost ministru al Sănătății în Guvernele Văcăroiu și Năstase.

Dan Mircea Enescu - 67 de ani, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, doctor în științe medicale, vicepreședinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, medic la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu din București.

Monica Dragomir - 63 de ani, conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, cercetător științific, șefa Secției de Oncologie Pediatrică de la Institutul Oncologic Prof. dr. Alexandru Trestioreanu din București.

Doina Dimulescu - 66 de ani, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, doctor în medicină, șefa Clinicii de Cardiologie de la Spitalul de Urgență Elias din București.

Aceștia ar putea fi doar o mică parte dintre beneficiarii legii, dar sunt câteva dintre numele cele mai sonore.

Pe site-ul Academiei de Științe Medicale - ONG condus de Irinel Popescu - este disponibilă lista membrilor. O mare parte dintre ei, ajunși la vârsta pensionării, devin automat beneficiarii acestei legi. Lista membrilor Academiei de Științe Medicale poate fi consultată aici.

Citește pe larg aici: