Indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Iași au fost aprobați de către Consiliul Interministerial, anunță Ministerul Sănătății. Spitalul ar urma să aibă 850 de paturi în regim de spitalizare continuă și 40 paturi pentru spitalizare de zi. "Chiar dacă există voci care sunt împotrivă și nu își doresc ca România să reușească, noi vom contrui spitalele regionale, așa cum am promis", afirmă ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

"Spitalele regionale reprezintă un punct strategic în programul de Guvernare. Chiar dacă există voci care sunt împotrivă și nu își doresc ca România să reușească, noi vom contrui spitalele regionale, așa cum am promis. Proiectul care prevede costrucția spitalului regional Iași este cel mai avansat. Imediat după ce vom aproba hotărârea de guvern pentru indicatorii tehnico-economici, vom depune cererea de finanțare la Comisia Europeană. În aproximativ o lună vom avea și studiul de fezabilitate de la Cluj", a declarat miercuri Sorina Pintea.

Costul spitalului regional din Iași se va ridica la 500 de milioane de Euro cu Tva, din care 100 milioane de Euro achiziție de echipamente medicale.

Spitalul va avea în structură 850 de paturi în regim de spitalizare continuă și 40 paturi pentru spitalizare de zi. Spitalul din Iași va funcționa ca spital de urgență de nivel înalt, terțiar, oferind servicii de îngrijire a sănătății de înaltă complexitate, cu servicii integrate de ambulatoriu, inclusiv tehnologii avansate de diagnostic și tratament, pentru întreaga regiune. Spitalul Regional va fi organizat pe centre de servicii, va utiliza tehnologii medicale avansate, potrivit Ministerului Sănătății.

Construcția spitalului regional din Iași, alături de construcția altor 7 spitale regionale și a unui spital metropolitan în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, potrivit promisiunilor făcute de PSD în campania electorală și programului de guvernare al PSD.

De asemenea, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut, între timp, de la 8 la doar 3. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea (PSD), a declarat public că Guvernul a amânat construirea acestora pentru exercițiul financiar 2021-2027. Explicația ministrului Sănătății: România a solicitat o majorare a procentului de co-finanțare din bani europeni (de la 50% la 85%), iar cu cât se vor face mai târziu, spitalele regionale ar urma să fie mai ieftine.

Citește pe larg aici: