Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgenţă din Oradea, a ținut să precizeze, luni, după ce o fostă pacientă a unității medicale a obținut în instanță dreptul de a primi despăgubiri de 50.000 de lei în urma infectării cu stafilococ pe perioada spitalizării, că "stafilococul nu este exclusiv microb de spital". Directorul medical susține, în ciuda deciziei instanței - care reprezintă o premieră în România - că "poate fi vorba de o autoinfectare".

Spitalul Judetean OradeaFoto: Spitalul Judetean Oradea

"Trebuie precizat faptul că stafilococul este o bacterie care face parte din flora normală, comensală a organismului, iar la expertiza medico-legală efectuată atât la Oradea, cât şi la Timişoara se apreciază unanim că stafilococul nu este exclusiv microb de spital şi că poate fi vorba de o autoinfectare", a declarat luni Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă din Oradea, pentru Agerpres.

Pacienta a contactat o infecție cu stafilococ în anul 2013, în timp ce era internată în maternitatea spitalului, unde a născut.

Pacienta a reclamat în instanță că s-a infectat cu un stafilococ în timp ce era internată în maternitatea spitalului, unde a născut, în urmă cu 6 ani, iar instanţa a considerat că a fost vorba de un focar de infecţie de care se face vinovată unitatea medicală.

"Sentinţa a rămas definitivă, este primul caz pe care l-am avut cu o astfel de despăgubire. Este vorba de o infecţie cu stafilococ, iar Judecătoria Oradea a considerat că reclamanta a fost clinic sănătoasă şi că a luat microbul în spital. De asemenea, instanţa a considerat că a fost un focar infecţios. Trebuie precizat faptul că stafilococul este o bacterie care face parte din flora normală, comensală a organismului, iar la expertiza medico-legală efectuată atât la Oradea, cât şi la Timişoara se apreciază unanim că stafilococul nu este exclusiv microb de spital şi că poate fi vorba de o autoinfectare. Noi aceste lucruri le-am prezentat în instanţă. În perioada respectivă au mai fost infecţii nosocomiale, dar nu au existat trei cazuri simultan cu aceeaşi tulpină microbiană ca să putem face referire la un focar infecţios. Am depus toate probele privind sterilizarea, dezinfecţia şi controalele efectuate de către Serviciul de prevenire a infecţiilor nosocomiale din perioada respectivă, dar instanţa a decis să-i dea dreptate pacientei", a declarat Lucia Daina.

Pacienta a urmat tratamente mai multe luni, până s-a vindecat complet.

Conducerea Spitalului Județean Oradea a precizat că, imediat ce va apărea motivarea sentinţei, va fi efectuată şi plata către fosta pacientă.