O casă care va putea adăposti 30 de familii pe perioada în care copiii acestora sunt internaţi la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi va fi construită în curtea unităţii medicale, cu ajutorul unei organizaţii neguvernamentale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Contractul de concesionare a terenului de 450 de metri pătraţi a fost semnat marţi de reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi, în a cărui administrare se află Spitalul "Sf. Maria" din Iaşi, şi cei ai Asociaţiei Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald. Potrivit contractului, terenul va fi concesionat pentru o perioadă de 49 de ani, relatează Agerpres.

"Sunt minim 300 de părinţi care stau în spital. E greu de acceptat, atunci când ai un copil în suferinţă, să stai departe de el. Problema este că pe lângă faptul că numărul locurilor este insuficient în spital, este şi situaţia în care aparţinătorii copiilor care depăşesc vârsta de 3 ani pot sta în spital doar contra cost. Nu e un preţ mare, dar pentru un părinte care trebuie să stea mai mult timp în spital, părinţi care au condiţii materiale modeste, este o sumă considerabilă. În prezent încercăm să avem bunăvoinţă faţă şi îi acceptăm gratuit pe cei care chiar nu au posibilităţi materiale. Sunt măsuri individuale şi limitate. De aceea investiţia este mai mult decât binevenită", a declarat directorul Spitalului de Pediatrie "Sf. Maria", Radu Terinte.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi au precizat că deşi intenţionau să construiască un hotel pentru părinţii copiilor internaţi la Spitalul "Sf Maria", acest lucru nu a fost posibil din cauza legislaţiei.

"Ca sumă am fi găsit fondurile construirii unei clădiri cu o astfel de destinaţie dar nu ne puteam încadra ca legislaţie în această investiţie. Pentru spitalele pe care le avem în subordine avem posibilitatea să alocăm fonduri doar pentru dotări şi reparaţii, şi nu de investiţii totale", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Romeo Olteanu.

Spitalul "Sfânta Maria" din Iaşi este o unitate medicală de interes regional şi are o capacitate de 650 de paturi, însă doar 70 dintre acestea sunt destinate părinţilor care îşi însoţesc copiii pe perioada spitalizării.