Reprezentanți ai mai multor instituții din Timiș au descins luni la un cămin de bătrâni din Liebling, unde vârstnicii erau ținuți în condiții insalubre - excremente de șoareci, pereți mucegăiți, lenjerie de pat murdară nespălată de săptămâni bune, scrie Tion.ro. Căminul nu avea autorizație de funcționare, iar Direcția de Sănătate Publică dispusese această decizie cu mai mult timp în urmă, însă nu s-a întâmplat nimic.

PacientFoto: Hospice Casa Sperantei

După controlul de luni, reprezentanții instituțiilor care au descins la căminul de bătrâni din Liebling, unde stau 11 vârstnici, au decis închiderea căminului.

Condițiile în care locuiau bătrânii sunt de neimaginat.

"De la igienă necorespunzătoare, mizerie, excremente de șoareci, pereți nezugrăviți și mucegăiți, lenjeria de pat murdară, și nespălată de săptămâni bune, iar cei 11 bătrâni nici nu știu ce însemnă… baie. Nu există sală de servire a mesei, nu este angajat nici asistent medical, se spălau vasele într-un lighean, iar oamenii ieșeau la un WC în curte și stăteau câte 3-4 în cameră - femei cu bărbați", au declarat reprezentanți ai acestor instituții.

Direcția de Sănătate Publică Timiș a impus închiderea acestei unități încă înainte de controlul de luni, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Acum, cei de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș au luat decizia închiderii căminului de bătrâni.

Vârstnicii trebuie evaluați din punct de vedere medical și găsită o soluție pentru a avea un acoperiș deasupra capului în condiții decente.

"Am luat măsurile legale imediat, întrucât viața, sănătatea și siguranța acelor oameni în vârstă era pusă în pericol. S-au luat măsurile necesare în vederea evitării oricărui pericol”, a spus Mihaela Ignat, comisar șed adjunct la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș.

O parte dintre bătrânii cazați în instituția de la Libeling au transportați la Spitalul Orășenesc din Deta.