NATO a criticat duminica Rusia pentru amplasarea unui sistem de rachete Iskander cu capacitati nucleare in enclava sa Kaliningrad, care se afla intre Polonia si Lituania, ambele tari membre ale Aliantei Nord-Atlantice. "Desfasurarea in apropiere de granitele Aliantei a unor rachete care pot transporta focoase nucleare nu ajuta la diminuarea tensiunilor", a declarat purtatorul de cuvant al NATO pentru agentia DPA, potrivit Agerpres.

"Avem nevoie de mai multa - si nu de mai putina - transparenta si predictibilitate in privinta activitatilor militare, pentru a evita incidentele si riscul unor neintelegeri", a adaugat acesta.

Ministerul rus al Apararii a anuntat sambata ca a dus sisteme de rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, in enclava Kaliningrad, situata la frontiera cu Lituania si Polonia. Un reprezentant al Ministerului a precizat ca mutarea face parte din exercitiile de rutina efectuate de armata rusa.

"Aceste sisteme de rachete au fost transferate de mai multe ori (in regiunea Kaliningrad- n.red) (...) si sunt folosite in cadrul unui exercitiu al armatei ruse", a declarat Igor Konasenkov, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii.

Un ofcial din cadrul serviciilor de informatii americane a anuntat vineri ca Rusia a inceput sa transfere rachete de tip Iskander-M in Kaliningrad, calificand manevra drept un gest de nemultumire fata de NATO.

Konasenkov a mai afirmat ca una dintre rachete a fost expusa intentionat pentru a fi observata de satelitii americani de spionaj: "Nu a trebuit sa asteptam mult pana cand partenerii nostri americani au confirmat efortul lor revelator".