National Endowment for Democracy (Ned), organizatie americana cu scopul declarat de a promova democratia in lume, a devenit marti primul ONG strain care a fost declarat "indezirabil" de autoritatile din Rusia, scrie AFP.

Aceasta decizie a parchetului urmeaza sa fie supusa aprobarii ministerului Justitiei.

"Tinand cont de obiectivul global al activitatilor organizatiei, Parchetul a ajuns la concluzia ca organizatia constituie o amenintare pentru fundamentele sistemului constitutional din Rusia, pentru apararea si securitatea sa", a anuntat parchetul general.

ONG-ul este acuzat ca a finantat alte organizatii care au luat parte la "contestarea rezultatelor campaniilor electorale, organizarea de actiuni politice cu scopul de a influenta luarea deciziilor autoritatilor si discreditarea serviciului militar in cadrul fortelor armate rusesti".

"In acest scop, in 2013-2014 organizatia a furnizat ONG-urilor rusesti un ajutor financiar de aproape 5,2 milioane de dolari", se arata intr-un comunicat al parchetului.

Infiintat in 1983, Ned are drept scop "dezvoltarea si intarirea institutiilor democratice in lume" si isi obtine cea mai mare parte a finantarii de la Congresul american. Sediul sau este la Washington.

O lege promulgata in mai de presedintele Vladimir Putin permite desemnarea organizatiilor straine care au activitati in Rusia drept "indezirabile". Acesta pot fi ulterior interzise, fie ca e vorba de ONG-urilor sau de companii.