California ar putea deveni primul stat american care va introduce in curriculum-ul scolar o materie referitoare la contributiile pozitive ale homosexualilor si lesbienelor la istoria Statelor Unite, scrie The Guardian.

Guvernatorul Californiei, Jerry Brown, trebuie sa decida daca este dispus sa indure criticile grupurilor religioase si conservatoare si sa aprobe un proiect de lege care se bucura de sprijinul ambelor camere ale ansamblului de stat. Daca Brown va aproba proiectul de lege, manualele scolare vor fi rescrise si intregul curriculum de stiinte sociale va fi modificat, pentru a include o istorie a homosexualitatii, lesbianismului, bisexualitatii si a transgenderismului. Brown are la dispozitie 12 zile pentru a-si face cunoscuta decizia.

In scolile publice din California invata aproximativ 6,2 milioane de copii.

Sustinatorii legii considera ca initiativa le-ar oferi adolescentilor homosexuali modele la care sa aspire si ar ajuta la combaterea homofobiei in scoli.

Oponentii considera ca proiectul de lege este indecent si ii incurajeaza pe parinti sa isi retraga copiii de la scolile publice si sa ii invete la domiciliu. "Parintii nostri fondatori se rasucesc in morminte", a declarat republicanul Tim Donnelly pentru Associated Press, adaugand ca elevii ar fi invatati ca homosexualitatea este un "stil de viata bun".

Un proiect de lege similar a fost respins de catre precedentul guvernator al Californiei, Arnold Schwarzenegger.

In scolile publice din Statele Unite se predau, deja, materii despre drepturile femeilor si ale minoritatilor etnice.